bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,502.09 4.02%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,252.02 3.28%
bnb
BNB (BNB) $ 577.74 1.94%
solana
Solana (SOL) $ 180.99 6.04%
xrp
XRP (XRP) $ 0.590284 4.26%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.414388 5.50%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.130191 4.92%

Bitcoin, dev şirketleri geçti: Altından daha istikrarlı olacak mı?

Kripto bağlantılı hisse senetleri Bitcoin'i takip ediyor

Piyasa değeri en büyük kripto para Bitcoin, 2024 ortası yaklaşırken ezber bozmaya devam ediyor. BTC, son ölçülen yıllık volatilite verilerine göre en büyük şirketlerden Tesla, Meta ve Nvidia gibilerinin hisse senetlerine kıyasla daha az oynak bir varlık.

Son verilere göre, Bitcoin’in 1 yıllık gerçekleşmiş volatilitesi yüzde 44,88 ile “muhteşem yedi” olarak bilinen Tesla, Meta ve Nvidia gibi teknoloji hisselerinin gerisinde kaldı. Bu, Bitcoin fiyatının geçen yıl diğer varlıklara kıyasla daha az dalgalandığını gösteriyor.

bitcoin hisseler

Söz konusu üç şirkette bu oran yüzde 50’nin yukarısında.


Bitcoin’de istikrar güçleniyor

Fidelity Investment’ın son raporuna göre Bitcoin, S&P 500 endeksindeki yaklaşık 500 şirketin 33’üne kıyasla nispeten daha düşük volatiliteye sahip.

Rapor, 90 günlük gerçekleşmiş tarihsel volatilite rakamları kullanıldığında Bitcoin’in 2023 yılının Ekim ayında S&P 500 hisselerinin 92’sinden daha az volatil olduğunu ortaya koydu.

btc volatilite

Bitcoin’in volatilitesi, ilk yıllarında yüzde 200’den fazla iken günümüzde bu rakam düşerek daha istikrarlı bir seviyeye geldi.

Bu durum, yeni ortaya çıkan varlık sınıfları için oldukça yaygın. Ana sebep ise, yeni yatırımların toplam sermaye tabanına kıyasla daha küçük bir oranını oluşturması.


BTC ve altının kaderi benzer mi?

Lider kripto paranın son dönemdeki hareketi, altının ilk işlem gördüğü yıllara oldukça benzer. Tıpkı BTC gibi, altın fiyatları da piyasada emeklediği dönemde oldukça hareketliydi. 

Altın fiyatları, 1971’de ABD dolarının karşılıksız olmaya başlaması ve artan enflasyonun etkisiyle günümüze kadar sürekli yükseldi. Değerli metalin oynaklığı, 1970 yılında yüzde 80 ile günümüz BTC’sinin iki katı seviyedeydi. 

bitcoin altin

Ons altının oynaklığı, daha yerleşik bir varlık sınıfı oldukça sürekli azaldı. Henüz çeyrek asrını tamamlamayan kripto paralarda da oynaklık daha çok kabul gördükleri sürece yıllar içinde azalabilir.

BTC fiyatı üç sene önce de 60 bin dolar civarındaydı. Ancak günümüzde yüzde 44 olan volatilite o dönemde yüzde 80 idi. 


Bitcoin’in geleceği

Fidelity’den araştırmacı Zack Wainwright, son zamanlarda Bitcoin’in volatilitesindeki düşüşü ve spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasını, kripto paranın olgunlaştığına dair bir gösterge olarak yorumladı.

“Bitcoin 2024’te 2021’e kıyasla neredeyse yarı yarıya daha az volatildi. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, olgunlaşma nedeniyle Bitcoin’in giderek daha fazla kabul gördüğüne işaret eden bir tez ortaya çıkmaya başlıyor.”

Bir diğer ilginç veri ise, Bitcoin’de volatilitenin düştüğü zamanlar genellikle bir sonraki hareket yükseliş yönlü oluyor. Bu durum, daha stabil varlıkları yatırımcıların daha fazla satın almak istediğini ortaya koyuyor. 

7daef80a 6ae9 4e2e b447 2bb1e29bd251

ABD’de spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanması ve bu ürünlere olan artan talep, Bitcoin’in volatilitesini düşürmede ve daha geniş bir yatırımcı kitlesine hitap etmesinde önemli bir rol oynuyor.

BlackRock’ın Dijital Varlıklar Başkanı Robert Mitchnick, önümüzdeki aylarda devlet varlık fonları, emeklilik fonları ve bağışlar gibi önemli kurumsal yatırımcıların da spot Bitcoin ETF’leriyle ilgilenmeye başlayacağını tahmin etti.

Kurumsal yatırımcıların sıkı risk yönetimi protokollerine sahip olması ve daha düşük volatilitenin yatırım stratejileriyle daha uyumlu olması, Bitcoin’i daha cazip bir yatırım seçeneği haline getiriyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala