bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Moody’s, Dijital Para Birimleri ve Bankalar için Açıklama Yaptı

moody's dijital para birimleri ve bankalar hakkinda aciklama yapti

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, yeni haftaya önemli bir açıklamayla başladı. Moody’s yaptığı açıklamada, dijital para birimleri ve bankalar için dikkat çekici bir noktaya değindi. Sınır ötesi ödemelerde merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) kullanımının yaygınlaşması, bankalar için negatif görünüm anlamına gelecek.

Moody’s, kredi görünümü raporunu yayınladı. Bu raporda, dijital para birimleriyle ilgili kısımlar dikkat çekti.

Moody’s, Dijital Para Birimleri Hakkında Açıklamalar Yaptı

Yayınlanan kredi görünümü raporu, sınır ötesi ödemelerde CBDC kullanımının yaygınlaşmasına dair dikkat çeken bilgiler içeriyor. Buna göre, CBDC’lerin kullanımının yaygınlaşması, bankalar için negatif görünüm anlamı taşıyacak. Bunun sebebi ise düşük ücretler ve komisyonlar. Bu arada söz konusu bankalar, döviz ödemeleri, takas ve havalelerde aktif olan bankalar olarak belirtildi.

Uluslarası Ödemeler Bankası (BIS) ve bazı merkez bankaları, sınır ötesi ödemeler için birden fazla CBDC’yi test ediyor. Bu testler tek bir platform üzerinden yapılıyor. Bu da dijital para birimlerinin, özellikle yurt içi işlemlerinin ötesinde benimsenmesi için oldukça önemli bir adım.

moody's dijital para birimleri ve bankalar hakkinda aciklama yapti 2

Moody’s‘in açıklamasına göre, Singapur ve Fransa merkez bankaları ikili CBDC sınır ötesi işlemlerini başarıyla test etmiş durumda. 3 Eylül’de ise BIS, Singapur, Avustralya, Malezya ve Güney Afrika merkez bankalarıyla birlikte sınır ötesi işlemler için testlere başladı.

Söz konusu projenin ismi Dunbar. Bu proje, daha hızlı, ucuz ve güvenli ödemeler vadetmesi açısından önemli.

Moody’s, bankaların sınır ötesi işlemlerden elde ettiği gelirin de önemli olduğunu düşünüyor. Burada McKinsey’in verilerine bakacak olursak, küresel olarak bankalar, 2019 yılında sınır ötesi işlemlerden yaklaşık 230 milyar dolar gelir elde etmiş durumda. Bu milyarın 100 milyar doları Asya Pasifik’teki bankalardan geliyor.

McKinsey‘in raporuna göre bankalar, yüksek ücretler aldığı havale gibi sınır ötesi işlemlerden 2019 yılı boyunca 60 milyar dolar gelir elde etti.

Dünya Bankası verilerine göre bankalar, dış havalelerde ortalama yüzde 6,4 işlem ücreti alıyor. En yüksek işlem ücretini alan ülkeler arasında ise Tayland, Güney Afrika ve Nijerya gibi ülkeler yer alıyor. Bu ücretler, CBDC’lerin daha yaygın kullanımıyla birlikte azalacak gibi görünüyor.

Dunbar projesi kapsamında geliştirilen platform prototiplerinin diğer merkez bankaları tarafından kullanılıp kullanılmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak BIS cephesi, bu projenin sonuçlarının daha verimli sınır ötesi ödemeler için küresel ve bölgesel platformların geliştirilmesine rehberlik edebileceğine inanıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala