bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,320.97 6.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,112.85 4.35%
bnb
BNB (BNB) $ 586.02 3.53%
solana
Solana (SOL) $ 145.17 4.93%
xrp
XRP (XRP) $ 0.530958 1.96%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468862 4.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151647 14.02%

Kriptoda makroekonomik baskı

makroekonomik

Kripto piyasası makroekonomik gelişmelerden kaynaklı negatif seyretti. ABD, Çin ve Rusya‘dan gelen negatif haber akışı risk iştahını azalttı. Fed üyelerinin parasal sıkılaştırmayı sürdürme kararlılığı bugün sert düşüşe yol açtı. Peki, küresel piyasalarda neler oluyor?

ABD’nin enflasyon endişesi geçmiyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Temmuz ayı toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklarda enflasyon risklerinin devam ettiğine dikkat çekildi. Fed üyeleri, daha fazla faiz artışının gerekli olacağının sinyalini verdi. Üyeler, enflasyonun hızıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Tutanaklarda, “Çoğu katılımcı, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilecek enflasyona yönelik önemli yukarı yönlü riskler görmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Toplantıda dikkat çeken diğer başlık ise ‘resesyon’ oldu. Son günlerde sıklıkla dile getirilen ‘yumuşak iniş’ veya ‘ılımlı resesyon’ öngörüleri terk edildi. Ekonomik daralmanın daha sert olabileceği ifade edildi.

Fed üyelerinden gelen negatif sinyaller, riskli varlıklarda satışları tetikledi. Bitcoin liderliğine piyasada sert düşüş görüldü. BTC, 28 bin 500 doların altına indi.

Kriptoda makroekonomik baski

Asya çalkalanıyor

Diğer taraftan Asya’da Çin kaynaklı endişeler arttı. Ekonomik veriler, Çin ekonomisinin yavaşlayacağına işaret etti. Politika yapıcıların destekleyici önlemleri de yetersiz bulundu. Uzmanlar, Çin’in yeniden toparlanma sürecinin uzun sürebileceğini belirtiyor. Ülkedeki birçok ekonomik veri beklentilerin altında gelmişti. Çin’de geçen hafta açıklanan tüketici ve üretici fiyatları aynı anda düşüş kaydetmişti. Bu durum ise ülkenin deflasyona girdiği şeklinde yorumlanmıştı.

Çin’deki ekonomik gelişmeler hem dünya hem de Asya piyasalarını doğrudan etkiliyor. Özellikle kripto piyasasında bireysel yatırımların ana kaynağı Asya ülkeleri olarak değerlendiriliyor. Ekonomik göstergelerin yarattığı endişe ise riskli piyasalara yeni girişleri engelliyor.

Yuan’daki değer kaybı da hızlandı. Dolar/yuan kuru bugün 7,35’e kadar yükseldi. Bunun üzerine Çinli yetkililerden piyasa müdahale çağrısı geldi. Yuan, dolar karşısında 2007’den bu yana en zayıf seviyesine düştü.

Rusya’dan acil müdahale

Dünyanın bir diğer büyük ekonomisi Rusya da bu hafta acil faiz artışına gitti. Rublede yaşanan değer kaybının ardından Rusya Merkez Bankası faizi 8,50’den yüzde 12’ye çıkardı. Rubledeki değer kaybı savaş maliyetleri ve düşük ihracat rakamlarıyla hızlanmış vaziyette.

Öte yandan Rusya’nın tahıl koridorunu kapatmasından dolayı gıda fiyatlarının artacağı konuşuluyor. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı enerji arzında da sorunlar olabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, gıda ve enerji sorunlarının ülkelere enflasyon olarak geri döndüğünü belirtiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:
btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala