bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,285.88 1.29%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,982.24 0.41%
bnb
BNB (BNB) $ 565.54 0.69%
solana
Solana (SOL) $ 136.98 1.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516855 0.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.448582 1.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132632 0.90%

Kripto Cüzdanınızı Nasıl Güvenceye Alırsınız?

33Y4I3YTzVcXWyxSdXwVycW84ql2 9ra3oey

Haziran 2022’de bilgisayar korsanları, bir Blockchain Transfer Protokolünden 100 milyon dolarlık kripto para çaldı ve yalnızca 2022’de toplam 1 milyar doları aşan bir kayba neden oldu. Kripto para cüzdanları bilgisayar korsanlarından gelen saldırılara eğilimlidir ve zaman zaman kripto cüzdanlarının güvenliğini sağlamak çok önemlidir.

Kripto topluluklarının sayısı artıkça, çeşitli saldırılar bireylerin milyonlarca dolar kaybetmesine neden oldu. Diğer kayda değer saldırılar, 2021’de AscendEX’ten çalınan 80 milyon USD, 2020’de Liquid’den çalınan yaklaşık 97 milyon USD ve 2020’de KuCoin’den çalınan yaklaşık 275 milyon USD’lik kripto paralardır.

Bilgisayar korsanlarının ve siber suçluların blok zincirinizi ve kripto para birimlerinizi tehlikeye atabileceğini bilmek önemlidir ve bunları korumak için önlemler almaya hazır olmalısınız. Kripto cüzdanlarınızın hangi saldırılara maruz kalabileceğini ve bunları nasıl güvenceye alacağınızı anlamalısınız.

Kripto Para Cüzdanınıza Yapılan Saldırıların Nedenleri

Learn Illustration What is a Crypto Wallet

Blockchain ve kripto sistemlerine yönelik saldırılar, sosyal medya mühendisliği, kimlik avı ve kodlama hatalarını hedefleme gibi çeşitli faktörlerden gelebilir. Bir saldırı, içeriden veya dış etkenlerden gelen aktif veya pasif bir saldırı olabilir.

Pasif bir saldırı, bir bilgisayar korsanı iletişim kanalını dinleyerek ve engelleyerek verilerinize yetkisiz erişim elde ettiğinde gerçekleşir.

Pasif saldırının ana hedefi, bilgilere yetkisiz erişim elde etmektir. Pasif saldırılar, çoğunlukla bir iletişim kanalını dinlemeyi içerebilir. Bu, bir bilgisayar korsanının bilginiz olmadan verilerinizi çalabileceği anlamına gelir.

Aktif bir saldırı, bir bilgisayar korsanının bilgileri yetkisiz bir şekilde silmesi ve meşru kullanıcıların bilgilere erişimini reddetmesidir.

Aşağıda, Blockchain cüzdanınıza yapılan beş yaygın saldırı türü bulunmaktadır.

1. Kötü Amaçlı Yazılım

Kötü amaçlı yazılım, suçluların bilgisayarınıza istenmeyen erişim elde etmek için kullandıkları kötü amaçlı yazılımlara denir. Bilgisayarınıza kötü amaçlı bir yazılım bulaştığında, bilgisayarınızdaki tüm verileri şifreleyeceği için bilgilerinize erişemezsiniz. Kötü amaçlı yazılım saldırıları, cryptojacking olarak da bilinir.

Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınıza doğrudan saldırmaz, ancak kullanıcıların bilgilerini çalmak için kullanılan programlara ve uygulamalara kötü amaçlı kodlar yerleştirir. Bir kripto kötü amaçlı yazılım saldırısı başarıyla gerçekleştirildiğinde, failler, kullanıcıların bilgileriyle zorla para alabilir.

2. Kimlik Avı                                         

Kimlik avı, bilgilerinizi meşru olmayan web sitelerine girdiğinizde gerçekleşir. Kimlik avının etrafındaki gizem, web sitelerinin her zaman orijinal yerine sahte olmasıdır. Yani, sadece bir harf değişikliği ile benzer bir isme sahip olabilirler. Web siteleri genellikle orijinal görünür ancak kişiler bunu fark etmeyebilir.

3. 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA)

SMS ile 2 faktörlü kimlik doğrulama ayarlarsanız, siber suçlular kripto cüzdanınıza saldırabilir. Bilgisayar korsanlarının yalnızca adınıza, soyadınıza ve telefon numaranıza ihtiyacı vardır. Pek çok bilgisayar korsanı, saldırıya uğrayan cep telefonuna bağlı herhangi bir hesaba erişim sağlayarak cep telefonu operatörlerini kandırdı.

4. Parolaları ve Gizli Anahtarları Çalmak

Parolalarınızı ve gizli anahtarlarınızı, web uzantıları ve üçüncü taraf uygulamaları aracılığıyla almak için bazı kripto cüzdanlarının güvenliği ihlal edilebilir. Anahtarları, şifreleri ve parolaları telefonunuzda veya bilgisayarınızda bir yere kaydederseniz ve telefonunuz saldırıya uğrarsa, bilgisayar korsanlarının bunlara erişmesi kolay olacaktır.

Bir bilgisayar korsanı gizli anahtarlarınızı ele geçirdiğinde, cüzdanınızdaki parayı kendi cüzdanına aktarabilir.

5. Sahte Mobil Uygulamalar

2018’de bilgisayar korsanları, kripto borsa uygulaması Poloniex için sahte bir uygulama oluşturdu. Uygulama, Google Playstore’a yüklendi ve birçok kişi orijinal uygulama yerine sahte uygulamayı indirdi.

Bilgisayar korsanları saldırılarını gerçekleştirmek için uzun bir yol kat edebilir, ancak kurban düşmemek için kripto cüzdanınızı korumaya hazır olmalısınız.

Cüzdanınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?

33Y4I3YTzVcXWyxSdXwVycW84ql2 r5b3od5

1. Şifrenizi Düzenli Olarak Değiştirin

Dijital dünyamızda özel güvenlik ihlallerini önlemek için şifrelerinizi düzenli olarak değiştirdiğinizden emin olun. Bununla, bilgisayar korsanlarının şifrenin ne olabileceğini tahmin etmesi zor olacaktır.

Parolalarınızı tutarlı bir sıklıkta değiştirin. Bununla ilgili bir tavsiyemiz, şifreyi tarayıcınıza kaydetmemeniz ve şifrede kişisel bilgi bulunmadığından emin olmanız olacaktır.

2. Özel Anahtarlarınızı Çevrimdışı Saklayın

Cüzdanınızın özel anahtarlarını çevrimdışı sakladığınızda, bilgisayar korsanlarının hesabınızı çalarak ele geçirmesi zor olacaktır. Özel anahtarlarınızın yedeklerini, bulunması zor olacak yerlerde de saklayabilirsiniz.

3. Kimlik Avına Dikkat Edin

Kimlik avı dolandırıcılıkları, bilgisayar korsanlarının kripto cüzdanlarına erişmek için kullandıkları en ünlü yollardan biridir. Üçüncü taraf uygulamalara ve web sitelerine karşı dikkatli olmak önemlidir.

Cüzdan bilgilerinizi, şifrenizi ve özel anahtarlarınızı herhangi bir web sitesine veya uygulamaya girmeden önce, bunları dikkatlice doğruladığınızdan emin olmalısınız. Kaynağı onaylamadan herhangi bir e-posta ekine tıklamamalısınız.

4. Cüzdanınıza Erişmek İçin Halka Açık WiFi Kullanmayın.

Halka açık WiFi’lar, cüzdanınıza işlemler veya takaslar adına erişmek için kullandığınızda kripto bilgilerinizi çaldırabilir.

Ayrıca IP adresinizi ve konumunuzu gizlemek için VPN’ler kullanın. Bu, veri gizliliğini sağlayacak ve sizi takip edilmekten veya gizlice dinlenmeden koruyacaktır.

5. Kendinizi Tehditlere Hazırlıklı Tutun

Günler geçtikçe saldırganlar yeni siber tehditler ve saldırılar geliştiriyor. Yatırımınızı bilgisayar korsanlarından korumak için güncel kalmalısınız.

Kapanış

Her gün kripto cüzdanlarına yönelik birkaç tehdit ve saldırı raporu ortaya çıkıyor. Yatırımınızı bilgisayar korsanlarından korumak ve güvende tutmak için tetikte olmalısınız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala