bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,584.04 1.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,121.06 1.36%
bnb
BNB (BNB) $ 600.66 2.33%
solana
Solana (SOL) $ 142.30 4.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522889 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.464909 2.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14847 2.78%

Kendinizi Kripto Dünyasında Dolandırılmaktan Korumanın 5 Yolu

de bitcoin en cryptocurrency scams om op te letten uitgelicht

Blockchain teknolojisinin temel taşlarından biri güvenliğe verilen önemdir. Sonuçta kripto, kriptografiden geliyor. Ancak Blockchain teknolojisinin diğer teknolojiler kadar korumakta zorlandığı bir güvenlik katmanı var: insan faktörü.

Pekala, artık bu konu hakkında biraz konuşmanın zamanı geldi. Varlıklarınızı güvende tutmak, üzerinize düşeni yapmak için bilmeniz ve kaçınmanız gereken beş yaygın dolandırıcılık taktiğini ele alıyoruz.

045XtBCRViYrgSAtoDfn3d2 1

Kurtarma Anahtarlarınızı Güvende Tutun

Başlangıçta, Blockchain geliştiricileri, rastgele oluşturulmuş 12 kelimelik (bazen 24 veya başka bir sayı) ifadenin, en iyi şifre girişiminizden çok daha güvenli olduğunu ve hatırlamanın da daha kolay olduğunu fark ettiler.

Örneğin, MetaMask’in kilidini açmak veya kayıp bir Ledger cihazından paranızı geri yüklemek için kurtarma kelimelerinizi kullanabilirsiniz. Bu nedenle bunları kesinlikle birçok yere yazmak isteyebilirsiniz. Çünkü birçok kullanım durumu için verilerinizi/varlıklarınızı kurtarmanın başka bir yolu olmayacaktır. Ancak insanlar insan olduğundan, parolaları Word, Google Doc veya e-posta gibi elektronik biçimlerde saklamayı tercih ediyorlar. Bunlar, bilgisayar korsanlarının tohum ifadenizi çalmak için erişmeyi en çok sevdikleri yerlerdir.

Hiçbir Şey Kazanmadınız                

Bir Discord hesabı ve en az birkaç kripto sunucusuna üyeliği olan herkesin, bir miktar ücretsiz kripto “kazandığınızı” veya gerçekten potansiyelli bir projenin ücretsiz token dağıtımı yapmaya karar verdiğini iddia eden bir mesaj almadan bir hafta, hatta gün, geçirmesi pek olası değildir. Bedava Bored Ape ve ETH alma şansına sahip olmanız için savaşan pek çok yabancıyla birlikte ne güzel bir dünyada yaşıyoruz… Elbette yaşamıyoruz. Bu tür gelen bütün mesajlar birer aldatmaca.

Uniswap’ın resmi hesabından geliyor gibi görünse bile. Vitalik, Elon Musk veya en iyi arkadaşınızdan gelse bile. Saf olmayın.

Telegram daha kötü bile olabilir, dolandırıcılar siz farkında bile olmadan sizi dolandırıcılık gruplarına ekleyebilirler. Onu özellikle kötü yapan şey, sizi halihazırda içinde bulunduğunuz gruplara benzeyen dolandırıcılık içeren gruplara ekleyecek olmaları ve gerçekten grup yöneticilerinizden ve hatta arkadaşlarınmış gibi gözüken “ücretsiz airdroplar” için size mesaj atacak olmalarıdır. Dolandırılmaktan kaçınmak için Telegram’da aşağıdaki adımları izleyin:

  • Telegram’da Ayarlar’a tıklayın.
  • Gizlilik ve Güvenlik’i bulun ve tıklayın.
  • Gruplar ve Kanallar’ı bulun ve ayarı “Kişilerim” olarak değiştirin, böylece yalnızca rehberinizdeki mevcut kişileriniz sizi bir gruba/kanala ekleyebilir.
  • Ek bir güvenlik önlemi olarak, “Aramalar”ı bulun ve “Kişiler” veya “Hiç kimse” olarak değiştirin.
  • Artık Telegram hesabınızda daha az risk (ve spam) var.

Gerçek olamayacak kadar iyi bir şeye erişmenizi sağlayan mesajlara asla güvenmeyin.

E-Dolandırıcılık

Şüpheli dolandırıcılık mesajlarından bahsetmişken, iddia edilen kişiden geldiğinden emin olana kadar bir e-postayı açmayın. Örneğin maili gönderen kısmında Coinbase’in adı mı yazılı? Gerçek gönderen alan adının ne olduğunu görmek için fareyle üzerine gelin ama tıklamayın. Bir siteyle etkileşim kurmadıysanız, o siteden gelen herhangi bir e-postadan şüphelenin. Yasal olabileceğini düşünüyorsanız, e-postayı görmezden gelin ve gerçekten bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için siteye gidin ve Satoshi aşkına, ekleri açmayın. Asla açmayın.

Bir kez açtığınızda, dolandırılmanın birçok yolu vardır. Klasik kimlik avı, hassas bilgilerinizden gönüllü olarak vazgeçmeniz ve dolandırılmanız için sizi normalde kullandığınız bir sitenin mükemmele yakın bir kopyasına yönlendirir. O yüzden açmayın.

E-postaları açmadan önce iki kez düşünün ve e-postaya gerçekten güvenilebileceğinden emin değilseniz ekleri açmaktan kaçının.

Sizin Cüzdanınız Değilse, Sizin Paranız Değildir

Bu, deneyimli kullanıcılar tarafından yeni gelenlere defalarca anlatılan DeFi’nin ana ilkelerinden biridir. Tüm kriptolarınızı Huobi, Binance vb. üzerinde tutmak ve oradan işlem yapmak kolay ve kullanışlıdır ve büyük borsalar muhtemelen güvenliğe çok para harcamıştır, bu yüzden paranız güvendedir, değil mi?

Yanlış. Merkezi borsalar (CEX’ler) çok fazla saldırıya uğradı ve uğramaya devam edecek. Saldırıya uğramamış olsa bile, bir borsa siyasi, yasal uyumluluk veya sadece basit bir dolandırıcılık dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle “sizin” olduğunu düşündüğünüz hesabınızı kilitleyebilir. Uygulamada, sadece içinde paranızın olduğu hesaplarından birine erişmenizi sağlıyorlar.

Paranızın gerçekten kontrolünüz altında olmasını istiyorsanız, kendi tarayıcınızda, hatta soğuk cüzdanınızda tutun. Günlük alım satım için kesinlikle küçük bir miktar tutabilirsiniz, ancak varlıkları bir Ledger’dan veya Ledger’a kendi erişiminizle taşımanın zamanına ve küçük maliyetine değer.

Beklenmedik Varlıklara Dokunmayın

Dolandırıcılar daha akıllı hale geldi. Bazıları size ücretsiz sahte airdroplar sunmak yerine, token’ları veya NFT’leri sormadan cüzdanınıza ücretsiz olarak gönderiyor. Ama elbette, burada bir yemleme var. Bu token’ları harcarsanız, cüzdanınızdaki varlıklarla etkileşim kurmak için akıllı sözleşmeleri sağlamış olursunuz. Bu, bilgisayar korsanlarının cüzdanınızı gerçek değerini oluşturan tüm varlıklardan boşaltmak için kullanabileceği bir yoldur. Bu nedenle, birdenbire şüpheli bir şekilde tanıdık olmayan bir kripto para veya NFT görürseniz, ona dokunmayın.

Tanımadığınız birinden gelen ve cüzdanınızda beliren hiçbir şeye dokunmayın.

Dolandırıcılar, dolandırıcılığın yeni yollarını bulmaya devam edecek. Ancak siz de en azından şüpheli kalıpları tespit edecek kadar olayların farkında olabilirsiniz. İlk içgüdünüz tıklamak yerine düşünmek olduğunda, kripto varlıklarınızı çok daha güvenli bir şekilde tutmuş olacaksınız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala