bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,351.24 1.29%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,140.86 1.72%
bnb
BNB (BNB) $ 604.50 0.39%
solana
Solana (SOL) $ 143.39 0.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523478 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468297 0.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15053 1.56%

Gürcistan Merkez Bankası, CBDC Araştırmasına Başladı

gurcistan

Gürcistan Merkez Bankası, bir CBDC çıkarmayı düşündüğünü açıkladı.

Gürcistan Merkez Bankası, yaptığı açıklamada Lari’yi (GEL) dijital hale getirirken, CBDC avantajlarından faydalanmak istediklerini belirtti. Bankaya göre CBDC ile ilgili yapılan araştırma konuları arasında  finansal sistem, kolaylaştırılmış çözüm ve gelişen para sistemi üzerindeki hükümetin egemenliği gibi unsurlar yer alıyor.

“Dijital GEL” adlı projenin planı, Bank for International Settlements’ın geçen yıl belirlediği CBDC standartlarına uymayı gerektiriyor.

Bugünkü duyuru, Gürcistan’ın çabalarına kamu-özel ortaklıkları yoluyla katkıda bulunmak isteyen yenilikçiler için bir davet görevi de görüyor. Bankanın açık bir biçimde blockchain teknolojisinden bahsetmediğini hatırlatmakta da fayda var.

Gürcistan’ın büyük komşuları Rusya ve Türkiye benzer projeler üzerinde çalışıyor. Ekonomisi büyük ölçüde Karadeniz turizmine bağlı olan nispeten küçük bir ülke olan Gürcistan’ın merkez bankası, Rusya ve Türkiye’ye kıyasla daha az güce sahip.

 

 

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala