bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,066.17 0.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,149.43 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 603.53 1.78%
solana
Solana (SOL) $ 143.66 2.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524503 0.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467187 1.17%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14967 1.90%

Elrond (EGLD) Nedir?

Elrond, hız, güvenlik ve ölçeklenebilirlik için oluşturulmuş blok zinciri tabanlı bir platformdur. “İnternet ölçeğinde” çalışacak kadar güçlü bir ağ oluşturmak için mevcut teknolojilerde yenilikçi bir yaklaşımı kullanır.

Uzun bir süredir kripto evrenin bir parçasıysanız, ölçeklenebilirlik üçlemesini muhtemelen duymuşsunuzdur.

Ölçeklenebilirlik sorunu: Olgun bir blok zinciri ağının üç temel özelliğinin (ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkezsizlik) günümüz teknolojisini, özellikle Bitcoin tarafından kullanılan fikir birliği algoritması olan Proof of Work (PoW) kullanılarak aynı anda elde edilmesi imkansızdır.

Örneğin, dünyanın önde gelen blok zinciri ağı olan Ethereum, büyük ölçüde PoW ile bağlantılı ölçeklendirme sorunlarıyla boğuşuyor ve bu sorunu Proof of Stake (PoS) kullanarak çözmeye çalışıyor. 2015 yılından bu yana ölçeklenebilirlik üçlemesini çözmeye adanmış bir kripto para birimi projeleri alt sektörü ortaya çıktı.

Bu üçlemeyi çözmeye adanan diğer bir proje ve bu incelemedeki odak noktamız Elrond.

Elrond (EGLD) Ne Zaman Çıktı?

2019’da duyurulan Elrond, kendisini dağıtık uygulamalar, kurumsal kullanım durumları ve yeni internet ekonomisi için ölçeklenebilir, hızlı ve güvenli bir blok zinciri platformu olarak tanımlıyor.

Elrond, ölçeklenebilirlik üçlemesini blok zinciri hızında, ölçeğinde, maliyetinde ve kullanıcı deneyiminde 1000 kat iyileştirme ile çözdüğünü iddia ediyor.

Kulağa harika geliyor ama… bunu nasıl başarabilirler?

elrond

Elrond (EGLD) Nasıl Çalışır?

Elrond sistemi Uyarlamalı Durum Parçalama adı verilen bir ölçeklendirme tekniği ile verimi veya saniyedeki tüm ağın işlemlerini artırıyor. Ayrıca, Secure Proof Of Stake (SPoS) adı verilen konsensüs mekanizmasıyla yeni bir yaklaşım sunar.

Elrond’u tamamen anlamak için bu iki teknolojiyi, mevcut sharding ve konsensüs yöntemlerinden nasıl farklı olduklarını ve bu farklılıkların neden ölçeklendirme için gerekli olduğunu anlamanız gerekecek.

Uyarlanabilir Sharding Yaklaşımı

Blok zinciri paylaşımına en uygun yaklaşımın, üç parçalama türünün de avantajlarını dikkate alması gerekir:

  • Tüm ağın “durumunun” veya geçmişinin ağın farklı “parçaları” veya bölümlerine bölündüğü durum paylaşımı. Her parçanın kendi geçmişi/defteri vardır ve düğümlerin (ağa bağlı bilgisayarlar) yalnızca içinde bulundukları parçanın durumunu tutması gerekir, bu da ihtiyaç duydukları gizli depolama kapasitesi miktarını önemli ölçüde azaltır.
  • İşlemlerin, gönderenin adresi gibi kriterlere göre işlenmek üzere parçalara eşlendiği ve her parçanın işlemleri diğer parçalara paralel olarak işlediği işlem parçalama. Burada her node, tüm ağın durumunun bir kaydını tutar.
  • Ağ paylaşımı, düğümlerin parçalara ayrılma şeklini yönetir ve bir parçadaki düğümlere mesaj göndermek tüm ağa göre çok daha hızlı yapılabileceğinden iletişimi optimize edebilir.

Uyarlanabilir durum parçalama, parçalar içindeki iletişimi geliştirerek ve ağın performansını ve verimliliğini artırarak ölçeklenebilirlik açmazına bir çözüm olarak çalışır. Bunu, her üç parçalama türünü tüm düzeylerde paralel işlemeye olanak tanıyan bir çözümde birleştirerek yapar.

Parçalar yani shard’lar Elron ağının daha küçük bölümleridir ve ölçeklendirme için kullanılır. Her parça, durumun bir bölümünü (hesaplar, akıllı sözleşmeler, blok zinciri) ve işlemleri yönetir, böylece her parça, diğer parçalarla paralel olarak işlemlerin yalnızca bir kısmını işleyebilir.

ekip

Secure Proof Of Stake (SPoS)

SPoS, Elrond’un konsensüs yaklaşımıdır. Pay yoluyla uygunluğu ve derecelendirmeyi birleştirerek PoW hesaplama israfını ortadan kaldırır. Proof of Stake için temel rastgele doğrulayıcı seçimi ve fikir birliği grubu için optimal bir boyut yaratır.

Elrond’un BFT benzeri konsensüs protokolü, fikir birliği grubunu rastgele örnekleyerek ve gizli anlaşmayı önlemek için düğümleri rastgele diğer parçalara karıştırarak yüksek güvenlik seviyesini korur. Önceki rastgele kaynağı imzalayarak blok teklif eden tarafından oluşturulan, tarafsız, öngörülemeyen bir rastgelelik kaynağı kullanır.

Node’ların İşlevi

Bir node, Elrond istemcisini çalıştıran ve eşlerinden alınan mesajları ileten bir bilgisayar, akıllı telefon veya sunucudan herhangi biri olabilir. Node’lar ağa farklı destek seviyeleri sağlayarak ve orantılı ödüller kazanarak Doğrulayıcı, Gözlemci veya Balıkçı rolünü yerine getirebilir.

Doğrulayıcılar, işlemleri işlemek ve konsensüs mekanizmasına katılmak için EGLD tokenleri biçiminde teminat (veya ‘pay’) koyan Elrond ağındaki bilgisayarlardır. Protokol ve işlem ücretlerinden ödüllendirilirler ve ağı bozmak için bir komplo kurarlarsa hisselerini kaybederler.

Gözlemciler, hissesi olmayan node’lardır. Bunlar, okuma ve aktarma arabirimi olarak hareket edebilen ağın pasif üyeleridir. Gözlemciler ya Tam: blok zincirinin tüm geçmişini tutmak ya da Hafif: blok zinciri tarihinin sadece iki dönemini tutmak için görev alırlar. Gözlemciler katılımları için ödüllendirilmez.

Balıkçı, blokların önerildikten sonra geçerliliğini doğrulayan node çeşididir. Kötü niyetli aktörler tarafından oluşturulan geçersiz bloklara (yanlış işlemler) meydan okurlar ve EGLD ile ödüllendirilirler. Balıkçılar, mevcut konsensüs turunun parçası olmayan doğrulayıcılar veya gözlemciler olabilir.

capital

EGLD Tokeni

EGLD “Elektronik Altın” tokeni, Elrond’un yerel kripto para birimidir. Ağı kullanmak için işlem ücreti ödeyen kullanıcılar ve geliştiriciler ile bu ücretleri sağladıkları hizmetler için ödeme olarak alan doğrulayıcılar arasında bir değişim aracı olarak hizmet ederek Elrond’un ağına güç sağlar.

Elrond ağı, akıllı sözleşmeleri, merkezi olmayan uygulamaları (veya dApp’leri) ve hatta tüm blok zinciri protokollerini dağıtmak için bir platform sağlar. Ancak EGLD jeton bu faaliyetleri mümkün kılan değer birimidir. EGLD, staking ve validator ödülleri ve işlemler ve akıllı sözleşmeler için ödeme yoluyla ağı yönetir.

Elrond (EGLD) Fiyatı Nedir?


Elrond (EGLD) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 EGLD $ 42.95 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Eylül ayı itibariyle EGLD tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 280 dolarla kaydetti. Bununla birlikte EGLD yılın en düşük seviyesini ise 25 dolarla belirledi.


Elrond (EGLD) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Elrond Coin 1.397,28 TL TL’den işlem görüyor. Elrond Coin fiyatı son 24 saat içerisinde 1.31% değişim gösterdi. Elrond Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 18,317,776 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 1,153,299,345 dolar seviyesinde

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala