bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,134.18 0.60%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,154.12 0.05%
bnb
BNB (BNB) $ 604.65 1.69%
solana
Solana (SOL) $ 143.92 2.46%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525167 0.68%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46765 0.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149889 1.29%

Bitcoin Blockchain Ağının Merkeziyetsizliği Masaya Yatırıldı

Bitcoin Blockchain Ağinin Merkeziyetsizliği Masaya Yatirildi

Blockchain teknolojisi temelinde bulundurduğu dağıtılmış defter teknolojisi ile merkeziyetsiz bir yapı oluşturarak oldukça güçlü bir güvenlik oluşturuyor. Bu şu anda başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların kalbini oluştururken, birçok şirket de kendi ekosistemlerini Blockchain teknolojisini entegre etmeye başlamış durumda. Ancak bazı uzmanlar Blockchain teknolojisinin merkeziyetsizliği konusunda şüpheli. DARPA tarafından hazırlanan bir rapor, bu konuda daha temkinli olunması gerektiğini gösteriyor.

Bitcoin Blockchain Ağının Merkeziyetsizliği Masaya Yatırıldı

Bitcoin Blockchain Ağı Düşündüğümüz Kadar Merkeziyetsiz Olmayabilir

ABD hükümetinin İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından hazırlanan rapor, yaygın olarak dağıtık defter teknolojisinin birincil özelliği olarak anılan değişmezlik özelliğini masaya yatırdı. Yapılan araştırmalarda, süresi dolmuş Bitcoin node’larının ve şifrelenmemiş Blockchain madencilik havuzlarının, çeşitli kötü aktörlerin “ağ üzerinde aşırı ve merkezi kontrol elde etmesini” mümkün kılabileceğini sonucu ortaya çıktı.

Raporda dikkat çeken bir diğer detay ise Bitcoin Node’larının büyük bir çoğunluğunun ağın güvenliğini sağlamak için madenciliğe katılmadığı ve süresi dolan Node’ların ise hala ağda çalışması oldu. Raporda bu durumun ağı “bir Blockchain çatalına yol açabilecek fikir birliği hataları gibi güvenlik açıklarına maruz bıraktığını” vurgulandı.

Yayımlanan raporda ek olarak madencilik havuzlarının Bitcoin ağındaki her dahil edilen Node’un güvenliği için bir tehdit oluşturabileceği de belirtildi. Bitcoin’in madencilik havuzu protokolü Stratum’u “şifrelenmemiş” ve “kimliği doğrulanmamış” olarak nitelendiren çalışma, ağ rotasında üçüncü bir taraf işlendiğinde, defterdeki işlemlerin harici aktörler tarafından potansiyel olarak bozulabileceğine dikkat çekti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala