bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,166.19 0.74%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,126.12 1.14%
bnb
BNB (BNB) $ 602.87 0.75%
solana
Solana (SOL) $ 142.61 1.04%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522106 0.71%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467193 0.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149924 0.65%

Bitcoin Artık Şirket Bilançolarında

Bitcoin Artik Sirket Bilancolarinda 1 scaled

“Kripto paraların hızlı gelişimi ve makroekonomi ve döviz kuru rejimi açısından yaşanan eşi görülmemiş belirsizlik karşısında, inanıyoruz ki, büyük ölçüde ABD doları cinsinden olan bilançomuzu genişletmek ve Bitcoin’e yatırım yapmak için doğru zaman bugündür.” Bu ifade geçtiğimiz hafta Square’in 50 milyon dolarlık Bitcoin satın aldığını duyurduğu ve yatırımın detaylarını açıkladığı teknik dokümanın (white paper) başlangıcında yer alıyor. Şirket devamında “Bitcoin’i, küresel ekonomik güçlenmenin bir aracı” ve “bireylerin küresel para sistemine katılma ve kendi finansal geleceklerini güvenceye almak için bir yol” olarak gördüklerini ve yaptıkları “bu yatırımın misyonlarını ilerletmek yolunda bir adım” olduğunu söylüyor.

Square mobil ödeme hizmetleri veren halka açık bir fin-tek kuruluşu ve CEO’su Jack Dorsey aynı zamanda Twitter’ın da CEO’su. Twitter’ın ortalama aylık 330 milyon ve günlük 186 milyon aktif kullanıcı sayısı var; kripto para dünyasına etkisi de tartışılmaz öyle ki Twitter’da kripto paralar hakkında atılan milyonlarca tweet arasından piyasayı etkileyecek anlama/öneme sahip olanların ayıklanıp bu datayla oluşturulan bir algoritmayla yatırım stratejisi belirleyen fonlar mevcut.

Square ise 80 milyar doları aşan piyasa değeriyle Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi şirketleri geçiyor ve yakında da Square Finansal Hizmetler altında bir banka olarak da hizmet verecek. Halihazırdaki Cash App uygulaması da bireysel yatırımcılar için Bitcoin’e önemli bir giriş noktası ve Square’in gelirlerinde etkisi büyük; 2020’nin 2. çeyreğinde Bitcoin satışlarından brüt kazancı 17 milyon dolar olarak açıklanmış. Bu satın almayla artık şirketin bilançosunda 4709 Bitcoin var ve bu yatırım 2. çeyrek itibariyle tüm varlıklarının yaklaşık %1’ini temsil ediyor. Dolayısıyla bu haber geçtiğimiz hafta kripto dünyasını oldukça heyecanlandırmış ve hatta haberin ardından Bitcoin fiyatının %2.5 yükselmesindeki rolüne dikkat çekilmişti.

İlk değerlendirmede, kripto para alım satımı yapılan Cash App uygulamasının 2018’de başlamasından beri kripto dünyasında olan Square’in bu yatırımının çok sürpriz olmadığından bahsedilebilir çünkü şirketin gerek Bitcoin açık-kaynak çalışmalarına destek veren bağımsız bir şirket (Square Crypto)  gerekse kripto alanında yenilikleri destekleyen kar amacı gütmeyen COPA oluşumunu kurmasından kripto paraya olan ilgisi anlaşılıyor.

Diğer taraftan CEO Dorsey’in de kripto paralara ilgisi bilinen bir şey, öyle ki “kripto paranın finans sisteminin karşısında direk aktivist bir oluşum” ve  “bir kripto borsasının zaten tanımı gereği aktivist yapıda olduğunu” söyleyip Coinbase CEO’sunun geçtiğimiz günlerde şirketin apolitik duruşu olacağını ve bunu beğenmeyenlerin ayrılabileceğini açıklamasını eleştirmişti. Bu yakınlığa Square’in işkolu faaliyeti de eklenince fazla fonlarını kripto parada tutması uygun bir adım. Bunun kripto dünyasına yansımasına da günlük yarattığı fiyat hareketinden çok uzun vadede şirketlerin hazine stratejilerini nasıl etkileyeceği ve diğer şirketleri de teşvik etmesi açısından bakmak gerekir: Twitter’da 4.7 milyon takipçisi olan Dorsey’in dediği gibi:  “Square’in bitcoine 50 milyon dolar yatırmasından daha önemli olan nasıl yaptığımızı paylaşmak” (ki başkaları da aynısını yapabilsin).

Halka açık şirketlerin bitcoine yatırım yapıp bunu bilançolarına taşımaları konusunda ilk adım aslında çok yakın zamanda MicroStrategy CEO’su Michael Saylor’ın şirket varlıklarının 425 milyon dolarlık nakit fazlasıyla bitcoin alacağını ve bunu uzun vadeli yatırım amaçlı bilançosunda tutacağını açıklamasıyla gündeme gelmişti. Square (4.709 BTC) bu anlamda ikinci sırada ve MicroStrategy’e (38.250 BTC) göre yatırım tutarı çok daha düşük. Ancak fark yaratan kısım yapılan işlemin ayrıntılı anlatıldığı bir teknik doküman yayınlanmış olması. Teknik dokümanda yaptıkları yatırım süreci dört başlıkta detaylıca anlatılmış:

Uygulama kısmında OTC piyasasında yapılan satın almanın tekniği açıklanırken, kullanılan broker’ın ismi verilmese de geçmişte çalışılmış Genesis, Circle gibi şirketlerin yer aldığı liste ekli.

Saklama /Emanet kısmında açık kaynak olarak paylaşılan, kendi cold-storage teknolojisinin kullanıldığı belirtiliyor; isteyenler için 3.taraf saklama kuruluşlarının listesi eklenmiş.

Sigorta başlığı altında sıcak cüzdanlarda ve/veya cold storage olarak tutulan bitcoinlerin her türlü hırsızlıktan korunması için kapsamlı sigorta yaptırıldığı belirtilmiş.

Muhasebe konusunda ise bitcoinlerin bilançoda “diğer maddi olmayan duran varlıklar” kategorisinde gösterileceği, yıllık değerleme yapılacağı bilgileri paylaşılmış. Bitcoin’in bu kategoride yer alması uzun vadeli yatırım olduğuna işaret etmesi açısından önemli.

Microstrategy’nin yatırımına kıyasla rakamın daha küçük olması ve teknik dokümanının bu kadar açık olması, bu yatırımın asıl amacının, saklamadan, mevcutların bilançoda nasıl muhasebeleştirileceğine kadar, şirket çalışanlarına fazla fonların yeni, farklı alanlara tahsis edilmesinde zor gibi gözüken konuların çözümlü olduğunu göstermek ve diğer şirketler için  örnek oluşturmak olduğu anlaşılıyor.

Fidelity Yatırım gibi büyük kurumsal yatırımcıların ya da Paul Tudor Jones gibi bireysel büyük yatırımcıların bir varlık sınıfı olarak kripto paralarla ve piyasalarıyla yakından ilgilenmeye başladıkları görülse de yakın zamana kadar bitcoin ve şirket bilanço kavramlarının yan yana gelmesinin zor olduğu düşünülüyordu. İleride halka açık şirketlerin, özellikle de işkolu kripto paralarla ilgili olmayan şirketlerin, yaşanan bu son gelişmeler önderliğinde bu kervana katılmaları, bitcoinin değer koruma özelliği ve uzun vadeli bir yatırım aracı olarak kabul edilmesi adına olumlu gelişmeler. Uzak gelecekte değişen makroekonomik dinamikler karşısında çok sayıda büyük şirketin de Bitcoin’i bilançolarına katmaya ve tutmaya karar vermeleri durumunda Bitcoin arzı ve fiyatı konusundaki gelişmeler de izlemeye değer olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Didem Kurunç

İEL ve İşletme Fakültesi mezunudur. ABD’de yüksek lisans (MSc in Finance) eğitimini onur derecesiyle bitirmiştir. Bir süre özel sektörde finans alanında çalışmış ve finans dalında doktora eğitimini tez aşamasına kadar devam ettirmiştir. Eğitim, finans ve finansal okuryazarlık ilgi alanları arasındadır ve bu konularda bağımsız danışmanlık yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala