bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,584.04 1.71%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,121.06 1.36%
bnb
BNB (BNB) $ 600.66 2.33%
solana
Solana (SOL) $ 142.30 4.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522889 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.464909 2.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14847 2.78%

ABD Federal Araştırmacıları CBDC Konusunda Olumlu

ABD Federal Araştirmacilari CBDC Konusunda Olumlu

Kripto paralar günümüzde oldukça önemli bir konuma sahip. Artık sadece alım satım ile kazanç sağlanan bir gelir modelinden çok daha fazlası. Öyle ki artık ülkelerin resmi para birimleri olacak kadar değerliler. Ancak bu kripto varlıkların nasıl uygulanacağı ve ekonomiye nasıl etki edeceği hâlen bir merak konusu. Fed ve ABD Hazinesi, CBDC’lere sıcak bakarken, stablecoin ve diğer kripto paralara pek sıcak bakıldığı söylenemez. Bu noktada bir yorum da ABD Federal araştırmacılarından geldi.

ABD Federal Araştırmacıları CBDC Konusunda Olumlu

ABD Federal Araştırmacılarına Göre CBDC’ler Ekonomiye Pozitif Etki Edebilir

ABD Hazine Bakanlığı’nın bir kolu olan Mali Araştırma Ofisi (OFR) için iki ABD federal araştırmacısı, son dönemde düzenleyicilerin odak noktalarından biri olan stablecoin-CBDC-kripto para triolojisine odaklandı. Araştırma, bir CBDC’nin piyasaya sürülmesinden bankacılık sisteminin istikrarının nasıl etkileneceğini araştırdı ve yazarlar, “sonuçlarımız, iyi tasarlanmış bir CBDC’nin finansal kırılganlığı artırmak yerine düşebileceğini ve bir CBDC‘nin finansal istikrarı bozmak yerine iyileşme eğiliminde olabileceğini gösteriyor” dedi.

“CBDC’nin tanıtılması, kısıtlı verimli tahsiste bankaların gerçekleştirdiği vade dönüşümünün miktarını azaltıyor. Sezgisel olarak, CBDC kullanımı, modelimizde mevduat sahipleri için bir likidite şoku yaşamayı daha az maliyetli hale getiriyor ve bu da bankaların bu riske karşı daha az sigorta sağlamasına yol açıyor”

Bununla birlikte CBDC konusunda endişe duyulan bir diğer konu ise bu varlıkların takibi. Ancak araştırmacılara göre CBDC’ye giren ve çıkan paranın giriş ve çıkışını takip etmek, politika yapıcıların kriz durumların çok daha hızlı aksiyon almasını mümkün kılar, bu da mevduat sahiplerinin ve diğer kısa vadeli alacaklıların varlıklarını geri çekme teşvikini azaltır.

Son olarak araştırmacılara göre bir CBDC kullanmak, mevduat sahiplerinin para çekme seçimlerini stratejik ikamelere dönüştürebilir, böylece bu sınıfa ait modellerde sıklıkla görülen denge çeşitliliğini ortadan kaldırabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala