bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,150.72 0.21%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,969.40 1.63%
bnb
BNB (BNB) $ 574.79 1.79%
solana
Solana (SOL) $ 167.64 3.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519395 0.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468281 2.22%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151959 2.52%

Web3’e Güvenlik Perspektifinden Nasıl Yaklaşılır?

web3 fcdo

İnternetin ilkelerini genişleten Web3’ün temel ilkeleri, geçmiş internet teknolojilerinin bazı güvenlik kusurlarından kaçınarak, onun doğası gereği daha güvenli hale gelmesine yol açtı. Ancak, Web 1.0’dan Web 2.0’a geçiş de, yeni güvenlik risklerini beraberinde getirdi. Sosyal ağların tehditleri, artık çevrimiçi işlem sistemleri için tehdit oluşturuyor ve sonuç olarak web siteleri kötü amaçlı ve güvenliği ihlal edilmiş girdilere karşı daha savunmasız.

Bu risklerden bazıları, Web3 mimarilerinin diğer fikirlerle etkileşime girmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Diğerleri, Blockchain ve IPFS protokollerinin temel bileşiminden kaynaklanıyor. Protokolün yerleşik zayıflıkları giderilmezse, güvenliğin sağlanması yavaş bir süreç haline gelecektir. Bu, Web 2.0’da olduğu gibi, hızlı veya basit bir şekilde önleyen ağ mutabakatı nedeniyle gerçekleşecektir.

Web3’teki en büyük güvenlik tehditlerinden bazıları şunlardır:

Veri Gizliliği

Bilgisayar veri ihlalleri, sürekli olarak gizli bilgilerimizi açığa çıkarır. Bu tehdit, içeriğin bu verilere dahil edilmesiyle artar. Bu verileri tarayan makineler ayrıca, tespit etmek ve bilgi tabanlarına dahil etmek için özel olarak tasarlanmadıkları kayıtları ve bilgileri bulma potansiyeline de sahiptir. Henüz o noktada olmadığımız ancak yine de var olan kötü amaçlı kullanım potansiyeli, bilgileri hızlı bir şekilde yayma olasılığını artıracaktır.

Bilgi Kalitesi

Web 3.0, makine tarafından yönetilen verilerin doğruluğuna dayanır. Mutabakat, verilerin doğru olduğunun ve dezenformasyon açısından incelendiğinin doğrulanması da dahil olmak üzere, veriler üzerinde otomatik kontrolleri de içerecek mi? Kontrolleri kim yapacak ve nasıl raporlanacak? Verileri kontrol edenlerin nitelikleri ve motivasyonları nelerdir?

Hack’ler ve Mali İstismarlar

Blockchain teknolojisinin mevcut en güvenli teknolojilerden biri olmasının yanı sıra, bilgisayar korsanları ara sıra bir veya daha fazla kriptografik kusurdan yararlanabilir. Ve bu olursa, parayı veya çalınan dijital varlıkları kurtarmak çok zordur. Web 3.0 demokratikleşme için daha fazla olasılık sunsa da, herhangi bir sistem arızası parasal kayıplara neden olabilir.

Web3 Uygulamalarını ve Altyapısını Korumaya Yönelik En İyi Uygulamalar

img bb8d87509bd60d823ce2028c3f9789fa196302

WAF ve diğer Web 2.0 güvenlik önlemleri

İşletmeler, çoğu bilgi teknolojisi yetkilileri tarafından kaçınılan internet tehditlerinin yarattığı sorunlara karşı koyma konusunda on yılı aşkın bir deneyime sahiptir. Bu, bilgi güvenliği tehditlerinin ciddiyetini azaltmasa da, diğer saldırıların yanı sıra kodu kontrol altına almak ve korumak, kod enjeksiyonunu önlemek, hata mesajlarını engellemek ve siteler arası komut dizisini durdurmak için genellikle çok çeşitli stratejilerin mevcut olduğu anlamına gelir.

Web uygulaması güvenlik duvarları (WAF), uygulama arabirimlerine erişimi sınırlar. Bot yönetimi ve API güvenliği, kesintiye uğratmak ve etkileşimde bulunmak için programlanmış uygulamalar içerebilir.

Dağıtımdan önce sağlam kod denetimi

Hiçbir adım, bu kapsamlı ön kod incelemesini yapmaktan daha kritik olamaz! Bu adım, yeni çıkan özelliklerde veya ürünlerde keşfedilebilecek güvenlik açıklarını önlemek için yapılır. Ayrıca, adreslenmemiş kusurların ihlalin nedeni olup olmadığını öğrenmek, yöneticilerin gelecekte ihlali çözmek için ürünün hangi yönünün veya özelliğinin ayarlanması gerektiğini belirlemesine yardımcı olabilir.

Ancak Web3’te süreç o kadar basit değildir. Internet 3.0, ağı ölçeklendirmeye yardımcı olmak için birçok katkıda bulunan kişi eklemiştir. Ancak, güncellemeleri Web3 ile uygulamak daha uzun sürmektedir. Web3’te anında ödüller kazanmak yerine, fiziksel değerin depolanması devam eder. Bu, herhangi bir bilginin veya binlerce kripto para biriminin güvenliğinin, ticarette ve gizlilikte Web3 uygulamalarının sayısız kullanımı nedeniyle işletmeler, özel kişiler ve hatta devletler için meşru bir endişe olduğu anlamına gelir.

API sorgu şifreleme ve imzalama          

Web 2.0’ı güvence altına almak için kullanılan bir şifreleme protokolü olan Aktarım Katmanı Güvenliği (TLS), internet kullanıcılarına güvenli ve özel bir iletişim protokolü sunmak için oluşturulmuştur. TLS’nin Web 3.0’a sürekli olarak girmesi, güvenli API’lerin uygulanması ve uygulamalar arasındaki iletişimin korunması için çok önemli olacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala