bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,835.17 1.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,249.32 0.39%
bnb
BNB (BNB) $ 582.87 0.90%
solana
Solana (SOL) $ 182.86 3.86%
xrp
XRP (XRP) $ 0.597407 1.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.415791 2.25%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.134583 4.54%

Türkiye’nin kripto yasası TBMM’ye geldi! İşte ayrıntılar!

turkiye kripto yasasi teklif

Türkiye’deki kripto yatırımcılarını yakından ilgilendiren yasa teklifi bugün TBMM’ye geldi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kripto yasasının kapsamını ve odak noktasını açıkladı.

Uzun süredir beklenen kripto yasası, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından açıklandı. Meclise gelen yasa teklifi, kripto varlıklar ile ilgili belirlenen düzenlemeleri ön plana çıkardı. Yasa, komisyona girecek ve daha sonrasında oylamaya alınacak.

Yasanın onaylanması halinde, kripto varlıklar ile ilgili süreçleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yürütecek. Herhangi bir yasaklama ve yaptırımları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) gerçekleştirecek.

kripto turkiye yasa

Kripto yasası TBMM’de tanıtıldı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, uzun süredir üzerine düşündükleri ve titizlikle hazırladıkları kripto yasasını TMBB’de tanıttı. Güler, yasanın kripto yatırımcılarını korumak amacıyla hazırlandığını ve inovasyonu destekleyeceğini dile getirdi.

Basına konuşan Güler, ülkede uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde kripto işlemlerinde risklerin azaltılmasına yönelik adımlar attıklarının altını çizdi. Güler, teklifin 40 başlıkta hazırlandığını söyledi.

Güler’e göre, kripto ekosisteminde yer alan ve hizmet veren saklama platformları gibi unsurların tanımı yapıldı. Bu alanların kontrolü SPK’ya devredildi.

SPK, blokzincir konusunda ve kripto varlıkların satış ile dağıtımı hakkında kurallar koyabilecek. Güler, blokzincir ekosisteminde Türkiye’nin öncülük yapabilmesi için bu teklifin hazırlandığını belirtti. Teklif, kripto hizmet sağlayıcılarının müşterileriyle iletişimini denetlemeyi ve kimlik tespitini belirlemeyi amaçlıyor.

Kripto hizmet sağlayıcılarının hazırladığı ve müşterilerinin aleyhine olan her türlü sözleşme geçersiz sayılacak. Müşteri sorunlarının çözülmesi için gerekli ortam yaratılacak.

Yasa teklifinde vergilendirme yer almıyor. Hazırlanan teklife göre, SPK ve TÜBİTAK, kripto hizmet sağlayıcılarından gelir elde edecek. SPK yüzde 1 ve TÜBİTAK yüzde 1 alacak.

Hazırlanan kripto yasasında, en dikkat çeken detay ise kripto hizmet sağlayıcılarıyla ilgili. Teklife göre, yurtdışında faaliyet gösteren sağlayıcıların faaliyetleri sonlandırılacak. Gerekli kurumlardan izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcılığı yapanlara ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Özgür Umut Demirci

24 Aralık 1997 tarihinde Artvin'de dünyaya geldi. Özgür, bir süre Bursa'da yaşadı. Bursa'da TSO Gürsu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra Antalya Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde Lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılından beri sektörün içinde yer alıyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala