bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,737.01 3.90%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,009.31 2.74%
bnb
BNB (BNB) $ 565.93 3.15%
solana
Solana (SOL) $ 140.83 8.14%
xrp
XRP (XRP) $ 0.52176 2.15%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46023 3.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.135022 6.89%

Tutuklanan Tornado Cash Geliştiricisi için Rus Ajan İddiası

Tutuklanan Tornado Cash Geliştiricisi için Rus Ajan İddiasi

Kısa bir süre önce ABD Hazine Bakanlığı tarafından kara listeye alınan Ethereum mikseri Tornado Cash, kripto topluluğunu ikiye ayırmış durumda. Bir taraf kripto sektöründe yaşanan bu yasaklamanın yapılmaması gerektiğini savunurken, diğer taraf yaşanan saldırılar sonrası yatırımcıları mağdur etmeye katkıda bulunduğu için kararı destekliyor. Son olarak ise bir istihbarat şirketine göre tutuklanan Tornado Cash geliştiricisi bir Rus ajanı olabilir.

Tutuklanan Tornado Cash Geliştiricisi için Rus Ajan İddiası

Tutuklanan Tornado Cash Geliştiricisinin Rusya Tarafından İstihdam Edildiği İddia Ediliyor

Tornado Cash yapısı gereği üzerinden geçirilen varlıkları karıştırarak varlığın sahibine üst düzey bir gizlilik sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle dolandırıcıların ve hacker’ların sık sık kullandığı Tornado Cash, ABD Hazine Bakanlığı’nın radarına yakalandıktan sonra birçok sorunla karşı kaşıya kaldı. İlk olarak diğer projeler tarafından da engellenen Tornado Cash, yakın bir zamanda Hollanda polisinin bir geliştiricisini tutuklamasının ardından daha da gündeme taşındı.

Son olarak istihbarat şirketi Hharon‘un yayımladığı bir raporda, Tornado Cash’in geliştiricisi olarak tanımlanan kişinin, Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSB) destek sağladığı için yaptırım uygulanan bir Rus şirketinin eski bir çalışanı olduğunu detayı dikkat çekti.

Raporda paylaşılan verilere baktığımızda Hollanda’da ikamet eden Aleksey Pertsev‘in PepperSec adlı bir şirketin kurucu ve CEO’su olduğunu görüyoruz. Arşivleri incelediklerinde Pertsev’in bir bilgi güvenliği uzmanı ve Digital Security OOO için akıllı sözleşme geliştiricisi olduğunu tespit ettiklerini belirten Hharon raporu, 2015 itibariyle Digital Security’nin Rusya’nın istihbarat servislerinin saldırgan siber yeteneklerini artıracak bir proje üzerinde çalıştığını iddia etti.

Bu noktada Tornado Cash’in PepperSec adlı Delaware’e kayıtlı bir şirket tarafından geliştirilen bir yazılım üzerinde çalışması ve Pertsev’i bu şirketin kurucusu ve CEO’su olarak tanımlanması, Pertsev’i Rusya ajanı olarak mimliyor.

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala