bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,430.99 2.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.96 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 607.63 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 144.86 5.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519227 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467445 2.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14964 3.72%

TCMB, Eylül 2023 faiz kararını açıkladı

tcmb mayis 2023 faiz kararini acikladirgefd

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. TCMB, geçtiğimiz ay menkul kıymet tutma zorunluluğunun ardından zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitmişti. Banka zorunlu karşılık uygulamasını yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirmişti. Son olarak TCMB, eylül ayına ilişkin faiz kararını yüzde 30 açıkladı. 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı 500 baz puan artırıldı.

TCMB faizi 500 puan artırdı beklenti dahilinde yüzde 30’a çıktı

Merakla beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı faiz kararı açıklandı. Eylül 2023 politika faiz kararı, yüzde 30 olarak belirlendi. Son artışla birlikte TCMB yeni yönetimi altında dördüncü faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.

tcmb EB8v cover

Karara ilişkin yapılan ankette kurumların medyan beklentisi politika faizinin 500 baz puan artışla yüzde 30’a çıkarılması yönündeydi. TCMB‘nin karar metninde şu ifadeler kullanıldı: “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir

“Kurul, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir”

TCMB‘nin sitesinde yer alan açıklamada alınan kararda son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirildi.

Ayrıca metinde enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek olduğunu bunun yanında kurulun fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği belirtildi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala