bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,430.99 2.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.96 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 607.63 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 144.86 5.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519227 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467445 2.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14964 3.72%

Uzman ekonomistlerin TCMB faiz kararı beklentileri

TCMBden Bir Sadelesme Adimi Daha

Küresel piyasanın gözü kulağı Fed’e çevirilmişti, dün akşam Fed faiz kararını açıkladı. Bugün ise yurt içi piyasanın gözü saat 14:00’te açıklanacak TCMB‘nin faiz kararına çevrildi. Karara ilişkin yapılan ankette kurumların medyan beklentisi politika faizinin 500 baz puan artışla yüzde 30’a çıkarılması yönünde. Bunun yanı sıra uzman ekonomistler de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararı ile ilgili görüşlerini belirtti.

TCMB faiz kararı beklentileri ne yönde?

Geçtiğimiz ay Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın (TCMB) sadeleşmesi sürecindeki ikinci adımı zorunlu karşılık düzenlemesi oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre bankaların TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 60’tan 57’ye indirilmişti.

TCMB Para Piyasaları Kurulu geçen ay tüm beklentileri aşan 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Eski TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, eski TCMB Başekonomisti Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara ve eski TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Güven Sak bugün açıklanacak faiz kararıyla ilgili tahminlerini sıraladı.

“KKM’den ve döviz kısıtlayıcı düzenlemelerden çıkış daha rahat olur”

Bu karar öncesinde uzman ekonomistler tahminlerini açıkladı. Bu isimlerden birisi eski TCMB Başekonomisti, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara. Faiz kararına ilişkin yaptığı paylaşımda Kara, Eylül ayındaki toplantıda da 750 baz puan faiz artırımının 500 baz puandan daha etkili ve daha az maliyetli olacağını söyledi.

Kara, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Eylül toplantısında da 750 baz puan faiz artırımının 500 baz puandan daha etkili ve daha az maliyetli olacağını düşünüyorum. Merkez Bankası bunu yapabilirse piyasada kontrolü ele geçirerek sonraki aşamaları çok daha iyi yönetebilir. KKM’den ve döviz kısıtlayıcı düzenlemelerden çıkış da daha rahat olur, normalleşme hızlanır, risk primi düşer. TCMB gereksiz mevzuat detayları ile uğraşmaktan kurtulup enflasyonla mücadeleye odaklanabilir.”

Eski TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Güven Sak da faiz kararının Eylül ve Ekim aylarında politika faizinin “önden yüklemeli” olarak yüzde 33’ün üzerine çıkması gerektiğini söyledi.

Eski TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay ise politika faizinin bir an önce 2024 sonu hedefi ile uyunlu bir düzeye yükseltmek gerektiğini belirtti.

14:00’da BTCHaber.com‘dan TCMB’nin faiz kararına ilişkin detaylara ulaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala