bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,038.89 2.24%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,120.25 1.06%
bnb
BNB (BNB) $ 592.89 3.18%
solana
Solana (SOL) $ 135.88 6.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519096 1.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459641 3.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146231 3.32%

SegWit Nedir?

segWit Nedir

Segregated Witness (SegWit), Blockchain üzerinde verilerin saklanma yöntemini değiştiren Bitcoin protokol güncellemesidir.

SegWit Nedir?

SegWit protokol güncellemesi, Bitcoin’in ölçeklendirilmesini sağlamak ve güvenirliğini artırmak için tasarlanmıştır. SegWit, daha çok verilerin Bitcoin blokzincirinde nasıl depolanacağını yeniden şekillendirmiş olmasıyla bilinmektedir. Bitcoin algoritmasının güncellenmesi gerektiğinde, tüm Blockchain ağlarında olduğu gibi, değişikliklerin nasıl ve ne zaman yapılacağına geliştirici ve katılımcılar birlikte karar verir. Bu şekilde gerçekleştirilen SegWit protokol güncellemesi, Bitcoin’in ölçeklendirilmesine yardımcı olmak ve risk teşkil eden bazı hataları düzeltmek için tasarlanmıştır.

Bitcoin, taban katmanında yalnızca saniyede sadece 7-10 işlem gerçekleştirebilmektedir. Bitcoin’in temel teknolojisi, devrimsel olmasına rağmen, Bitcoin’in gelişmesini engelleyici bir sorun haline gelmişti. SegWit, bir blokzincir üzerindeki blok boyutu sınırının, Bitcoin işlemlerinden imza verilerini kaldırarak artırılması işlemidir. Bir işlemin belirli bölümleri kaldırıldığında, zincire daha fazla işlem ekleme kapasitesi ve alanı yaratır.

SegWit terimi “Ayrılmış Tanık” anlamına gelmektedir. SegWit, bir blokta işlemleri depolamak için gereken boyutu azaltan ve Bitcoin ağında yumuşak çatallanma olarak uygulanan mevcut bitcoin blockchaini üzerinde bir iyileştirmedir. İşlem imzalarını Bitcoin işlemlerinden ayırarak, daha fazla işlemin bir bloğa sığmasına izin verir. Bu da sorunsuz ve hızlı Bitcoin işlemlerine olanak tanımaktadır.

SegWit, Bitcoin işlem ücretlerini azaltan bir tekniktir. SegWit, tüm işlemlerin imzalarını bir araya getirerek bir Bitcoin bloğundaki tüm imza verilerini sonuna kadar taşır. Bu, bitcoin blok zincirinin güvenliğini korurken aynı miktarda alana daha fazla işlemin sığmasını sağlamaktadır. Blok başına daha fazla işlemin en önemli faydası, eski işlemlere kıyasla her işlemin işlem maliyetinin düşmesidir. SegWit, eski bitcoin’den farklı adresler kullanır ve bazı üçüncü taraf cüzdanlar veya hizmetler SegWit adreslerini desteklemeyebilir. Geliştirici Pieter Wiulle, fikri ilk olarak Aralık 2015’te Scaling Bitcoin konferansında sunmuştur.

segWit Nedir1

SegWit’in Dezavantajları

SegWit’in bloklara daha fazla işlem yoğunluğu sağlama gücü, blockchain verisinin bir kısmının asıl zincirin dışında tutulması fikrine dayanmaktadır. Bu sistemde blockchain’in kendi kendine çalışamadığı düşünüldüğünden, blockchain üzerindeki verinin çıkarılmasını başarısızlık olarak nitelendiren kişiler mevcuttur. Bu açıdan bakınca SegWit, Bitcoin için bir zayıflık olarak görünüyor. Bu sebepten ötürü 2017 yılında topluluğun bir kısmı SegWit’i kullanmak yerine Bitcoin Cash isimli yeni bir blockchain sert çatallanmasını ortaya çıkarmıştır. Bitcoin Cash özünde SegWit öncesi Bitcoin olarak tanımlanabilir.

Ölçeklenebilirlik stratejisi basit bir şekilde, blok boyutunu yükseltmeye ve tüm veriyi zincir üstünde tutmaya dayalıdır. Çok katmanlı blockchain üzerine ilk katman olarak SegWit’i yerleştiren Bitcoin Core grubunun aksine bu bir merkeziyetsizleştirme stratejisi olarak tanımlanmaktadır. Bitcoin ve Bitcoin Cash üzerinden çeşitlenen veya yeni bir yol izleyen sayısız fikir bulunur. En büyük kripto para biriminin SegWit güncellemesi, en büyük geliştirici grubunun doğru olduğuna inandığı yolda attığın bir adımdan ibarettir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala