bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,577.77 2.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,021.13 2.02%
bnb
BNB (BNB) $ 596.96 1.76%
solana
Solana (SOL) $ 150.74 7.28%
xrp
XRP (XRP) $ 0.518518 0.37%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.459626 1.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150263 5.34%

Piyasalar, ABD Enflasyonuna Odaklandı

Piyasalar ABD Enflasyonuna Odaklandi

Kripto piyasalarında gözler ABD enflasyon rakamlarına çevrildi. Merkez bankalarının faiz kararlarını geride bırakan kripto piyasası, gelecek hafta enflasyon verilerini takip edecek. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararlarından alınan karışık sinyaller, piyasaların yönünü zorlaştırdı. ABD’nin nisan enflasyonu çarşamba günü belli olacak.

Piyasalar ABD Enflasyonuna Odaklandi2

ABD Enflasyon Rakamları Açıklanacak

Kripto piyasaları, ABD enflasyon rakamlarını bekliyor. ABD’den gelen enflasyon verileri Fed’in para politikası dolayısıyla piyasaların risk iştahını doğrudan etkiliyor. ABD nisan ayı enflasyon rakamları 10 Mayıs’ta açıklanacak. Ülkede tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5 artacağı tahmin ediliyor. Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 6’dan yüzde 5’e inmişti.

Faiz haftasını geride bırakan piyasalar, henüz yönünü tayin edemedi. Merkez bankalarından gelen karışık sinyaller, piyasaların kararını zorlaştırdı. Fed, faizi beklentilere paralel 25 baz puan artırarak yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Böylece ABD’de faiz 16 yılın zirvesine çıktı. Analistlere göre piyasalar haziranda Fed’in faiz artışını durdurmasına kesin gözüyle bakıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarına ilişkin karar için verilerin takip edileceğini söyledi. Fed için kritik bir veri olan tarım dışı istihdam da geçen hafta açıklandı. Tarım dışı istihdam nisanda 253 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde geldi. İşsizlik oranı ise yüzde 3,4 ile 50 yılın en düşük seviyesine geriledi. İstihdam piyasası, Fed’in beklentilerin aksine güçlü seyrediyor. Powell, “Şu anda faiz indirimini düşünemeyiz” ifadelerini kullanmıştı.

ABD’de bankacılık krizine ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor. JPMorgan’ın First Republic Bank’ı satın alması krizi yatıştığı belirtilirken, geçen hafta Pacwest’in hisselerinde oynaklık yaşandı. Banka, stratejik varlıkların satışı dahil olmak üzere opsiyonlarını değerlendirdiğini açıkladı. borç limiti tartışmaları da gündemden düşmüyor.

Avrupa tarafında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararları takip edilecek. BoE’nin politika faizini 25 baz puan artırması bekleniyor. Geçen hafta ECB, politika faizini beklentilere paralel 25 baz puan artırmıştı. ECB Başkanı Christine Lagarde da bankanın enflasyona karşı “daha gidecek yolu” olduğunu açıklamıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala