bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,606.85 0.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,081.69 1.30%
bnb
BNB (BNB) $ 574.25 1.12%
solana
Solana (SOL) $ 170.44 1.75%
xrp
XRP (XRP) $ 0.511175 2.08%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465964 2.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150254 2.58%

Oyna-Kazan: Metaverse Ekonomisinin Önemli Bir Parçası

1 QJDoZf4xrYAUKPPGcWcqRw

Pandeminin ardından daha fazla insanın çevrimiçi etkinliklere katılmasıyla geçen yıl oyun sektöründeki çılgınlık yüksek bir seviyedeydi. DappRadar’ın raporlarına göre, kripto oyna-kazan uygulamaları (GameFi) artık merkezi olmayan finans (DeFi) kullanıcılarını geride bıraktı. Rapora göre, merkezi olmayan uygulamalara bağlı kripto cüzdanlarının yaklaşık %50’si Kasım ayında oyun endüstrisindeydi. Geliştiricilerin her ay yaklaşık 70 yeni oyun eklediği binden fazla Blockchain tabanlı oyun bulunuyor. 2021’in ilk yarısında bu şirketlerin yaklaşık 476 milyon dolarlık yatırım aldığı bildirildi.

Önceden, oyun endüstrisi geliştiriciler ve yatırımcılar için kazançlıydı ve oyunculara oyunlarının heyecanını yaşatıyordu. Bununla birlikte, son teknolojiler ve gelişmeler, oyuncuların endüstride yer almasına izin veren oyna-kazan (P2E) konseptini ortaya çıkardı. P2E modeli, pazarın büyümesine katkıda bulunan tüm katılımcıları ödüllendirdi.

Mevcut oyun sektörü, fiziksel ve dijital dünyaların yakınlaşmasının arttığını ve yeni bir dijital alan olan Metaverse’yi yarattığını gördü. Yenilik, özellikle fiziksel pazardan çevrimiçi pazar yerine geçişte yardımcı oldu ve yeni olasılıklar ortaya çıkardı. Metaverse’lerin çoğu bir fantezi dünyasını temsil ederken, birkaçı gerçek hayat senaryolarını temsil etmek için yaratılmıştır.

Metaverse Nedir?

p 1 what is the metaverse323 1024x576 1

Metaverse, “meta” (öte) ve “universe” (evren) anlamına gelen iki kelimenin birleşimidir. Metaverse, satın alınabilen veya başkalarına ödünç verilebilen sanal arazi, avatarlar ve binalar içeren entegre bir 3D sanal dünyalar ağıdır. Bu gerçeklikte insanlar ticaret, çalışma, oyun, sosyalleşme veya alışveriş gibi çeşitli faaliyetlerde bulunabilirler.

Metaverse, yaratıldığından bu yana, özellikle Blockchain endüstrisinde birçok kişinin dikkatini çeken popüler bir tartışma vardı. Metaverse hala emekleme aşamasında olmasına rağmen, insanların arazi sahibi olmasına, kripto para ticareti yapmasına ve NFT’ler oluşturmasına imkan verdi. Rakamlar oldukça umut verici olsa da geliştiriciler, kullanıcıları bu dijital alana katılmaya teşvik etmek zorunda kaldı.

P2E Nedir?

Oyna-kazan modeli, kullanıcıların oyun içi varlıklar veya para dahil olmak üzere farklı ödüller almak için çeşitli oyun etkinliklerine katılmalarına izin vererek çalışan açık bir ekonomidir. Oyun içi varlıklar, Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimlerinden NFT’lere kadar her şey olabilir. Bu model, oyuncuların en sevdikleri oyunların keyfini çıkarırken oyunlara önemli bir katkı yapmalarını sağlayan, topluluk liderliğindeki bir iş modelidir.

Metaverse İçerisindeki P2E Oyunlar

detailed gamer room illustrated 52683 60505

Raporlara göre, oyna-kazan modeli Metaverse’ye değer katmada temel unsur haline geldi ve yatırımcılar ile kullanıcılar pazar payları için acele etmeye devam ediyor. Daha da önemlisi, kullanıcılar katılımları için kripto para biçiminde ödüller alarak bu yeniliği keşfedebiliyorlar. Oyunlarda kazanılan ödüller, oyunun orijinal platformundan çıkarılabilir ve diğer kripto veya itibari para birimleri ile değiştirilebilir. Bazı oyuncular tam zamanlı oyun oynamak için günlük işlerinden ayrıldı ve ayda yaklaşık 100.000 dolar kazandı. Özellikle, geleneksel oyunların aksine, kullanıcıların e-spor takımları oluşturmak, ücretli promosyonlar veya sponsorluk almak için saatlerce oyuna yatırım yapmasına gerek yoktur.

P2E modeli, hem uzman oyunculara hem de yeni başlayanlara pazarda eşit fırsatlar sağladığı için ilgi görmeye devam ediyor. Tasarım gereği P2E oyunları, parasal değerlerinin çoğunu oyunculara geri vererek en iyi ve sıradan oyuncular arasındaki farkı azaltıyor.

Kapanış

Nispeten yeni olmasına rağmen bu konsept, oyun sektörünü yeni bir seviyeye taşıyarak oldukça popülerlik kazandı. P2E, kullanıcıların ödüllerini fiziksel dünyada nakde çevirmelerine olanak tanıyarak büyüyen oyun endüstrisi için yeni bir gelir fırsatı yaratıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala