bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,979.68 6.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,008.51 3.95%
bnb
BNB (BNB) $ 583.99 2.83%
solana
Solana (SOL) $ 162.39 13.15%
xrp
XRP (XRP) $ 0.516846 3.15%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.45625 6.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156372 6.81%

Metaverse Neden Bu Kadar İlgi Çekici?

metaverse neden

“Metaverse” terimi giderek daha popüler hale geliyor. Metaverse, pek çok teknoloji devinin büyük yatırımlar yaptığı nispeten yeni bir teknoloji. Ancak çoğu kişi hala mantığını anlamadı ve neden bu kadar ilgi çekici olduğunu ve nasıl İnternet’in geleceği olabileceğini merak ediyorlar.

Metaverse’e Genel Bakış

Metaverse, herkesin girebileceği, iletişim kurma, insanlarla sosyalleşme veya sanal nesnelerle etkileşime girme hakkına sahip olabileceği 3 boyutlu bir sanal dünya olarak açıklanabilir. Metaverse, insanları sanal evrene bağlayan bir köprü gibidir. Tıpkı sosyal medyanın herhangi bir kuruluşun tekelinde olmadığı gibi, bu da herhangi bir şirkete ait değildir.

Ancak sosyal medyaya erişmek istiyorsanız, böyle bir durumda Facebook, Twitter veya TikTok gibi bir platforma ihtiyacınız olacaktır. Benzer şekilde, Metaverse’e girmek istiyorsanız, Meta’nın (geçmişte Facebook) ortaya çıkardığı Horizon Worlds gibi belirli bir platforma ihtiyacınız var.

matNUx0aNnYQLu1Ug9kYhMZULuD2 8wb3q4p 1

Metaverse’yi Olağanüstü Kılan Bazı Özellikler

1. NFT’lerle Yakından İlgili

NFT’lerin Metaverse’nin anahtarı olduğu söyleniyor çünkü Metaverse’deki insanlardan nesnelere veya gayrimenkullere kadar her şey, NFT olarak var oluyor. Kullanıcılar, kendilerini temsil etmek ve etkileşimde bulunmak için genellikle 3D olan NFT avatarlarına ihtiyaç duyuyorlar. Biri arabasını veya evini Metaverse’ye koymak isterse, önce onları bir NFT olarak oluşturması gerekiyor.

İnsanlar uzun süredir NFT’lerin avantajlarından bahsediyor. Bu teknolojinin ürünleri, sahiplikleri ve benzersizlikleri ile tanınıyorlar. Ayrıca, NFT’leri taklit etmek veya bunlara zarar vermek zordur, bu nedenle Metaverse’de alınıp satılan dijital varlıkların kimliği ve temsili için kullanılırlar. Avatarlar ve videolar gibi dijital varlıklarınızın kolayca taklit edilebileceği veya kaybolabileceği Facebook veya Twitter gibi sosyal medyaları kullanmaya kıyasla, varlıklarınız değişmez NFT’ler olarak basıldığı için Metaverse’yi kullanmak daha güvenlidir.

nft avatars 1

2. Güvenlik

Metaverse, güvenliği ile iyi bilinen bir Web 3.0 ve Blockchain teknolojisi uygulamasıdır çünkü tüm bilgiler değişmez ve herkese açık olarak kaydedilebilir. Metaverse’deki her şey, şeffaflığı ve güvenliği ile bilinen NFT’ler olarak var olduğundan ve tüm işlemler akıllı sözleşme mekanizması altında yürütüldüğünden, Metaverse’de bir şeyler alıp satarken aldatılma endişesi yoktur.

qpf3q3o

3. Sürdürülebilirlik

Blockchain tabanlı bir İnternet olarak kabul edilen Web 3.0 üzerinde inşa edildiği ve geliştirildiği şekliyle, Metaverse sürdürülebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da Metaverse’de sahip olduğunuz her şeyin sonsuza kadar orada olacağı ve zamanla kaybolacağından veya hasar göreceğinden korkmanıza gerek olmadığı anlamına gelir.

Ayrıca, birçok teknoloji devi, oyun, eğlence ve hatta eğitim gibi gerçek hayattaki birçok pratik kullanım durumunu uyarlayarak Metaverse’yi ciddi bir şekilde inşa etti ve geliştirdi. Bu nedenle, Metaverse’nin sürdürülebilir ve güvenli olduğu rahatlıkla söylenebilir.

vqd3q7k 1

4. Merkeziyetsizlik

Merkeziyetsiz olmak, Metaverse’nin işleyişine hiçbir üçüncü tarafın dahil olmaması anlamına gelir. Eşler arası (peer-to-peer) olarak adlandırılabilecek herhangi bir işlemi, herhangi bir kuruluşun onayı veya müdahalesi olmaksızın, diğer kişilerle gerçekleştirebilirsiniz. Bu, tekelleşmeyi önlemeye yardımcı olur.

Ayrıca, kendi varlıklarınızı dijital cüzdanınızda tutabilirsiniz. Bu, varlıklarınızı koruma sorumluluğunu üstlenen ve onları satmak veya yakmak gibi her türlü kararı verebilecek olan tek kişinin siz olduğu anlamına gelir.

Bu özelliği ile Metaverse, herkesin varlıklarını gerçek dünyadan Metaverse’ye NFT’ler olarak aktarabileceği açık ve adil bir ekonomi sunar. Bir NFT’nin fiyatı, ne kadar ender olduğuna ve insanların bunun için ne kadar ödemeye istekli olduğuna bağlıdır, bu da enflasyonu düşürmeye yardımcı olur.

5. Şeffaflık ve Veri Gizliliği

Merkeziyetsiz yönelimi ile Metaverse, en yüksek şeffaflıkla oluşturulmuştur. Metaverse’deki her şey herkesin görmesi için açıktır. Örneğin, NFT olarak bir ev satın almak istediğinizde, o evin geçmişini görebilirsiniz. O evi kimin oluşturduğunu, kimlerin aldığını ve hangi fiyatlara satıldığını inceleyebilirsiniz.

Ayrıca çalışanlar veya geliştiriciler, bir şirketle iş birliği yapmadan veya çalışmadan önce şirketin bilgilerine veya projenin tanıtım belgelerine erişebilir ve bunları okuyabilir. Öte yandan, Blockchain teknolojisi ile kullanıcılar bazı bilgilerini göstermemeyi ve kendilerini gizlilik risklerinden korumayı seçebilirler.

Metaverse’nin Geleceği

Metaverse, Web 3.0 ile yakından ilişkilidir ve herkesin kendini kaptırabileceği ve herhangi bir üçüncü tarafın kontrolü ile etkileşim kurmaktan ticarete kadar her şeyi yapabileceği, merkezi olmayan bir dünyaya duyulan ihtiyaçtan doğmuştur. Son zamanlarda insanların merakının artmasıyla birlikte Metaverse’nin kısa sürede sosyal medya kadar popüler olacağı ve geleceğin dünyası olacağı tahmin ediliyor.

gaming in metaverse

İnternetin gelişimi de Metaverse için bir destektir. 4G, 5G İnternet ve WiFi bağlantısının doğuşu, Metaverse’nin popülaritesini kolaylaştırıyor. Ayrıca Metaverse, daha fazla kullanıcı çekeceği için İnternet’in büyümesini de teşvik ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala