bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

ERC-721 Nedir?

ERC 721 nedir

NFT’lerle birlikte hayatımıza birçok yeni terim girdi. Bu yazımızda NFT’lerin temelinde yer alan ERC-721 standartı nedir, nasıl çalışır, ERC-721’i kim geliştirdi, bu standartı özel kılan faktörler ne gibi konulara yakından bakcağız. Sözü çok uzatmadan 15 maddede ERC-721 standartı nedir ne değildir konusuna yakından bakalım.

ERC- 721, Ethereum ağında Non-fungible Token yani NFT’ler için kullanılan bir token standartı. Non-fungible kavramı değiştirilemezliği ifade ediyor. Aslında bu insanların kafasını en çok karıştıran noktalardan bir tanesi de bu. Gelin değiştirilemezlik kavramını birkaç cümleyle açıklayalım.

Örneğin arkadaşınıza 10 TL borç verdiniz. Arkadaşınız size farklı seri numarasına sahip bir 10 TL ile geri ödeme yapabilir. Yani 10 TL’lik banknotların hepsi aynı değere sahiptir yani banknotlar değiştirilebilir varlıklardır. Ancak NFT’ler benzersizdir yani aynı koleksiyon içerisindeki NFT’lerin her biri benzersiz özelliklere sahiptir ve birbirleriyle değiştirilemez.

ERC-721 standartından önce blockchain token’leri daha çok değer saklama aracı ve para birimi gibi işlevlere sahipti. Ancak ERC-721 standartıyla blockchain’de kriptografik olarak müzik ve sanattan spor ayakkabılarına kadar çeşitli token’leri temsil eden token’leri oluşturmak kolaylaştı.

Crypto Kitties nedir

Piyasaya sürülen ilk NFT koleksiyonu Crypto Kitties, ERC-721 standartını kullanmaktadır.

ERC-721 Standartını Bu Kadar Özel Kılan Ne?

ERC-721 tokenlarının temel özelliği, her birinin benzersiz olmasıdır. Bir ERC-721 token’ini oluşturulduğunda, bu token’den sadece bir tane bulunur.

ERC-721 token’lerini bu anlamda dijital tapulara benzetebiliriz. Çünkü bir ERC-721 token’i, sahibinin bu token’in temsil ettiği şeyin haklarına sahip olduğu anlamına gelir. Ancak ERC-721’in yazarları, tapunun mülkiyet ve NF ile çok yakından ilişkili olduğu düşünüldüğü için ERC-721 standartı için “değiştirilemez token” terimini kullanmaya karar verdi.

ERC-721 Token’leri Nasıl Alınır ve Nasıl Saklanır?

Birkaç kolay adımda ERC-721 token’lerini yani NFT’leri alım, satım ve saklama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 2021 yılındaki NFT çılgınlığı sonrasında birçok NFT pazar yeri ve binlerce NFT koleksiyonu ortaya çıktı.

Ancak bu noktada önemli bir detayın altını çizelim. Yalnızca ERC-721 standartı değil aynı zamanda ERC-1155 gibi token standartları da NFT’leri destekliyor. Bununla birlikte kullanıcılar daha çok hangi standartın kullanıldığıyla değil de NFT’nin kendisiyle ilgileniyor.

NFT satın almak için OpenSea, Rarible gibi güvenilir NFT pazar yerlerini kullanabilirsiniz. Bunun için MetaMask gibi bir Web3 cüzdanına ihtiyacınız var. Eğer MetaMask’iniz yoksa “MetaMask Nedir” başlıklı yazımıza göz atarak görsellerle adım adım Web3 cüzdanınızı oluşturabilirsiniz.

NFT’lerle ilgileniyorsanız “OpenSea Nedir ve Nasıl Kullanılır?” ve “OpenSea’de Ücretsiz NFT Mint’leme ve Satışa Koyma Rehberi” başlıklı yazılarımız ilginizi çekebilir.

ERC-721 NFT’lerinin Kullanım Alanları

Günümüzde ERC-721 standartı, NFT’ler aracılığıyla yaygın olarak dijital sanat alanında kullanılıyor. Kullanıcılar, hayranı oldukları sanatçıları desteklemek, sanat eserlerinden kar elde etmek, beğendikleri sanat eserlerini satın almak ve çeşitli nedenlerden ötürü NFT’lere ilgi gösteriyor.

Ancak NFT’ler, dijital sanatın ötesinde birçok alanda birçok şekilde kullanılabilir. Şu anda NFT’ler, oyun, metaverse, gayrimenkul, gıda, biletleme, tedarik zinciri, moda ve Web3 gibi birçok sektörde kullanılıyor. NFT’lerin ve doğal olarak ERC-721 standartının gelecekte çok daha fazla sektörde kullanılacağı öngörülüyor.

ERC-721 Standartının Geleceği

NFT’ler ve ERC-721 standartı tam olarak aynı değildir.

ERC-721, Ethereum’un ilk NFT token standardıydı. Ancak şu anda birçok NFT standartı ortaya çıkmış durumda. Bu yeni token konseptleri, ERC-721’in bazı sorunlarını çözmeyi amaçlıyor. Örneğin, ERC-721 standartı, ERC-20 gibi diğer token konseptleriyle etkileşime girme konusunda sınırlı işlevselliğe sahip.

Ayrıca, ERC-721 tokenları blockchain’de çok fazla yer kaplıyor. Bu da Ethereum ağında tıkanıklıklara, yüksek işlem ücretlerine ve ölçeklenebilirlik sorunlarına yol açıyor.

ERC-721 standartının NFT’lerin geleceğinde kilit bir rol oynayacağını söyleyebiliriz. Oyun veya dijital sanat gibi sektörler yerine sahiplik doğrulama, dijital kimlik, emtia ve daha fazlası gibi gerçek dünyayla ilişkili alanlarda ERC-20 standartı çok daha işlevsel olabilir.

Son olarak Ethereum, NFT’leri destekleyen tek blockchain değil. BNB Chain ve Avalanche gibi diğer akıllı sözleşme destekli blockchain ağları da NFT’leri destekliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:
btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala