bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,625.05 2.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,128.71 2.17%
bnb
BNB (BNB) $ 607.41 1.24%
solana
Solana (SOL) $ 145.79 5.12%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521284 1.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.4699 1.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150113 3.40%

OpenSea Nedir ve Nasıl Kullanılır?

opensea nedir

Bugünkü yazımızda önde gelen NFT pazar yerlerinden OpenSea’yi inceleyeceğiz. Eğer NFT’ler ve OpenSea gibi pazar yerleri hakkında bilgi sahibi değilseniz bu yazı tam size göre.

NFT, ‘değiştirilemez token’ anlamına gelir. “Non-fungible Token” teriminin kısaltılmasıyla oluşturulan NFT kavramı, son yıllarda kripto para topluluğunda hatta ana akımın gündeminde.

Fiziksel para ve kripto paralar kendi içlerinde değiştirilebilir, yani birbirleriyle takas edilebilirken NFT’ler ise birbirleri arasında takas edilemez, değiştirilemez.

OpenSea ise NFT’lerin alınıp satıldığı, basıldığı (mint etmek) en popüler pazar yerlerinden biri.

Nasıl ki kripto paralar için Binance dünyanın en önde gelen alım satım platformuysa OpenSea de NFT alanında benzer bir role sahip.

OpenSea Nedir?

OpenSea dünyanın en büyük merkezsiz, eşler arası NFT pazar yeri. OpenSea, kullanıcılarının güvene dayalı olmayan anlık NFT işlemleri gerçekleştirmesine olanak sağlıyor.

OpenSea, kullanıcıların NFT’leri birbirleriyle takas etmelerine olanak tanıyan bir çözüm olarak geliştirildi. OpenSea, 2017 yılında kullanıma sunuldu. OpenSea’den önce ise kullanıcıların kolaylıkla NFT oluşturabileceği, alıp satabileceği bir platform yoktu.

2022 yılının Kasım ayı itibariyle OpenSea, 2,4 milyondan fazla aktif kullanıcı ve günlük 6,03 milyon dolarlık işlem hacmiyle en büyük NFT ticaret platformu konumunda.

OpenSea Nasıl Kullanılır?

Bu kısımda OpenSea platformunda nasıl hesap oluşturacağınızı adım adım görsellerle destekleyerek göstereceğiz.

Oldukça basit ve kullanımı kolay bir arayüze sahip olan OpenSea’yi kullanmaya başlamak için ilk olarak bir kripto para cüzdanına ihtiyacınız var. OpenSea web sitesinde sağ üstte yer alan cüzdan logosuna tıklayarak OpenSea hesabı oluşturmaya ilk adımı atabilirsiniz.

Ekran Resmi 2023 02 15 13.57.27

Hangi kripto para ağında işlem yapacağınıza bağlı olarak aşağıdaki kripto para cüzdanlarından biriyle hesap oluşturma işlemlerinize başlayabilirsiniz:

  • WalletConnect
  • MetaMask
  • Coinbase Wallet
  • Phantom (Solana)
  • BitKeep (BNB Chain)
  • Core (Avalanche)

Ancak OpenSea’nin desteklediği kripto para cüzdanları bununla da sınırlı değil. “Show More” butonuna tıklayarak desteklenen tüm cüzdanları görüntüleyebilirsiniz.

Biz bu rehber içeriğimizde en popüler kripto para cüzdanı MetaMask ile ilerleyeceğiz.

Ekran Resmi 2023 02 15 14.06.20

MetaMask ile giriş yaptığınızda ekranda yukarıdaki gibi bir sayfa belirecek. Hizmet Şartlarını ve Gizlilik Politikasını kabul ediyorsanız “Accept and sign” butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz.

Ekran Resmi 2023 02 15 14.07.52

İşlemi cüzdanınızla imzalayarak devam etmek için “sign” butonuna tıklayabilirsiniz.

Hepsi bu kadar! Artık hesabınız hazır olduğuna göre NFT alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz.

OpenSea’ye bağladığınız kripto para cüzdanı, işlemler için ödeme yapmak gibi blockchain ile etkileşime geçmek için kullanılıyor.

OpenSea gözetimsiz bir platform olduğundan, cüzdanınızı platforma bağladığınızda, NFT’leriniz platformda saklanmaz; bunun yerine cüzdan adresinize gönderilir.

Platforma bağlandıktan sonra, sahip olduğunuz tüm NFT’leri hesap sayfanızda görüntüleyebilirsiniz. NFT’lerinizi pazarda istediğiniz zaman takas edebilir veya satabilirsiniz. Profil bölümü kullanıcı adınızı, biyografinizi, e-posta adresinizi, resimlerinizi ve sosyal bağlantılarınızı girmenize olanak tanır.

OpenSea’de Nasıl NFT Alınır & Satılır

OpenSea’de NFT satın almak için cüzdanınıza Ethereum (ETH) ile para yatırın ve birlikte çalışabilirliği geliştirilmiş bir Ethereum token’i olan wrapped ETH’ye (WETH) dönüştürün. Çoğu NFT, ETH ve WETH’yi destekliyor. Ancak DAI, APE, ASH, CUBE, BAT ve GALA gibi kripto para birimlerini destekleyen NFT’ler de var.

NFT satın almak için ilk olarak hangi NFT’yi satın alacağınıza karar verin.

Karar verdikten sonra NFT’yi iki farklı şekilde satın alabilirsiniz; teklif vererek alıcının teklifinizi kabul etmesini bekleyebilirsiniz ya da “buy now” butonuna tıklayarak hemen satın alabilirsiniz. İşleminiz başarılı olursa, NFT’niz cüzdanınıza gönderilecektir. Satın aldığınız tüm NFT’leri profilinizin “Koleksiyonlarım” sekmesinde görüntüleyebilirsiniz.

OpenSea’de NFT’ler Nasıl Satılır

OpenSea profilinize gidin ve cüzdanınızdan satış için listelemek istediğiniz NFT veya NFT’leri seçin.

Fare imlecini satmak istediğiniz NFT’nin üzerine getirdiğinizde ekranınızda “list for sale” seçeneği belirleyecek.

Ekran Resmi 2023 02 15 14.53.01

Açılan satış sayfasında gerekli düzenlemeleri yaparak NFT’nizi satışa koyabilir veya açık artırmaya çıkarabilirsiniz.

OpenSea kurucuları ve yatırımcıları

OpenSea, 2017 yılında Devin Finzer ve Alex Atallah tarafından kurulmuştur. Bu ikili aynı zamanda 2021-2022 yıllarında yaşanan NFT çılgınlığında dünyanın ilk NFT milyarderleri olmuştur.

OpenSea’nin yatırımcıları ise şu şekilde:

  • Andreessen Horowitz
  • Coatue Management
  • Blockchain Capital
  • 9Yards Capital
  • AG Ventures
  • Connect Ventures
  • FinTech Collective
  • Tim Ferriss
  • Standard Crypto
  • Regan Bozman
  • Pascal Capital
  • Naval Ravikant
  • Metapurse
  • Mark Cuban
  • Animoca Brands
  • StartX (Stanford-StartX Fund)
  • Paradigm


Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala