bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,983.61 5.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,080.23 3.20%
bnb
BNB (BNB) $ 581.25 3.34%
solana
Solana (SOL) $ 142.31 2.40%
xrp
XRP (XRP) $ 0.528356 1.78%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467972 2.97%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.140482 5.33%

A16z’nin Yatırım Yaptığı 10 Kripto Para Girişimi

a16znin yatirim yaptigi kripto paralar

A16z, kripto para sektöründeki en büyük yatırım fonlarından biri olarak adından sıkça söz ettiriyor

Andreessen Horowitz olarak da bilinen A16z, kripto para sektöründeki en iyi risk sermayesi fonlarından bir tanesi. Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından 2009 yılında kurulan a16z’nin merkezi Kaliforniya’da bulunuyor.

Başarılı yatırımlarıyla tanınan a16z, 2013-2020 yılları arasında sekizden fazla farklı yatırım turuna katıldı, Coinbase’e yaptığı yatırımdan başarılı bir şekilde çıktı.

Peki a16z’nin yatırım yaptığı diğer kripto şirketleri hangileri?

İşte a16z’nin yatırım yaptığı 10 kripto para girişimi:

1- Ava Labs


Ava Labs, katman-1 blockchain ağı Avalanche’ın geliştiricisi. Bu yazının hazırlandığı 2023 Şubat ayı itibariyle Avalanche’ın piyasa değeri 6,4 milyar doların üzerindeydi.

Avalanche ilk olarak 2019 yılının Şubat ayında yatırım turuna çıktı. a16z ve Polychain gibi önde gelen yatırımcılar projeye 6 milyon dolar yatırım yaptı. Ava Labs, 2022 yılının Nisan ayındaki bir başka yatırım turunda ise 5,25 milyar dolar değerleme ile 350 milyon dolar yatırım aldı. Söz konusu yatırım turuna a16z de katılım sağladı.

Avalanche, Trader Joe ve Pangolin gibi blockchain protokollerine ev sahipliği yapmaktadır.

2- Celo


Celo, blockchain tabanlı bir ödeme platformu sağlamak için geliştirilen katman-1 blockchain ağı. Stabilcoin’leri ve tokenize varlıkları destekleyen Celo, kullanıcıların özel anahtarlarını güvence altına almak için cep telefonu numaralarını kullanıyor.

Şubat 2021’de Celo, a16z ve Greenfield One ve Electric Capital gibi diğer risk sermayesi şirketlerinden 20 milyon dolar topladı. Celo, sürdürülebilir bir proof-of-stake tabanlı blockchain ekosistemi oluşturmaya odaklanan geleceğin katman-1 blockchain ağı.

3- DYdX


DYdX, marj, türevler ve spot ticarete odaklanan merkezsiz bir kripto para borsası.

2018 yılının Ekim ayında a16z liderliğinde çıktığı A Serisi yatırım turuna çıktı. 2021 yılında da yine a16z liderliğinde yeni bir yatırım turuna çıkan dYdX, 65 milyon dolar topladı. DYdX, 3 milyar doların üzerinde işlem hacmine ulaştı ve dYdX’deki Toplam Kilitli Değer (TVL) 40 milyon doların üzerine yükseldi.

4- Keep Network


Keep Network, özel verilerin blockchain’de depolanması ve şifrelenmesi için geliştirilen bir ağ. Keep Network verileri gizli tutmak için zincir dışı konteynerler kullanıyor. Şirket üç farklı yatırım turunda toplamda 8,7 milyon dolar topladı.

a16z, şirketin tohum yatırım turuna katıldı. Keep Network’ün diğer yatırımcıları arasında Polychain ve ParaFi yer alıyor.

5- MakerDAO


Maker, merkezsiz stabilcoin DAI’nin geliştirici şirketi. DAI’nin değeri dolara sabitlenmiştir. MakerDAO, ise DAI stabilcoin’inin yönetişim ağı olarak çalışıyor.

A16z, Eylül 2018’de MakerDAO’ya 15 milyon dolar yatırım yaptı ve token arzının %6’sını satın aldı. Bu yazının yazıldığı sırada MakerDAO’nun piyasa değeri 162 milyon doların üzerindeydi ve a16z’nin 15 milyon dolarlık yatırımı 9 milyar dolara gerilemişti.

6- Near Protocol


Near Protocol, bir bulut bilişim platformu olarak çalışmak ve diğer blockchain’lerin karşı karşıya kaldığı sınırlamalara çözüm getirmek için tasarlanmış katman-1 blok zinciridir.

Rakiplerine kıyasla daha yüksek işlem hızları ve daha iyi verim vaat etmektedir.

2020 yılının Mayıs ayında Near Protocol, a16z liderliğindeki bir finansman turunda 21,6 milyon dolar topladı.

2022 yılının Ocak ayındaki bir başka finansman turunda da yine a16z ve Dragonfly Capital ve Circle Ventures gibi diğer yatırımcıların katılımıyla 150 milyon dolar topladı.

Near Protocol, Sweatcoin gibi popüler blockchain uygulamalarına ev sahipliği yapıyor.

7- OpenSea

OpenSea, sektörün lider NFT pazar yeri. Şu anda 3 milyonu aşkın NFT’ye ev sahipliği yapan OpenSea’nin işlem hacmi 2022 yılının Ocak ayında 4 milyar dolara kadar yükseldi.

A16z, Mark Cuban ve Tim Ferris gibi melek yatırımcıların da katıldığı A Serisi yatırım turunda 23 milyon dolar toplayan OpenSea, 2021 yılındaki bir diğer yatırım turunda ise Kevin Duran ve Ashton Kutcher gibi diğer melek yatırımcıların katılımıyla 100 milyon dolar daha topladı.

8- Sky Mavis

Sky Mavis, en popüler oyna-kazan (Play-to-Earn) oyunlarından biri olan Axie Infinity’nin geliştirici şirketi.

Axie Infinity, zirvede olduğu dönemde 150 milyon doların üzerinde bir değerle işlem görüyordu, ancak ayı piyasasının birçok token fiyatını olumsuz etkilemesiyle değer kaybetti.

Sky Mavis, Ekim 2021’de a16z’nin katılımıyla bir B Serisi turu düzenledi ve bu süreçte 152 milyon dolar topladı. Bu noktada Axie Infinity, günlük 2 milyondan fazla aktif oyuncuya sahipti.

Şirket, 2022 yılının Nisan ayında a16z’nin yanı sıra Binance ve Animoca Brands gibi diğer şirketlerin de katılımıyla 150 milyon dolarlık bir C Serisi turu daha gerçekleştirdi.

9- Solana


Solana, genellikle Ethereum ile karşılaştırılan ana katman-1 blockchain’lerden biri.

Solana, en rekabetçi NFT ekosistemlerinden birini inşa etmeyi başardı. Audius ve STEPN gibi önde gelen platformlar da başta olmak üzere ekosisteminde birçok oyun ve DeFi uygulaması barındırıyor.

2021 yılının Haziran ayında, Solana’nın arkasındaki geliştirici şirket olan Solana Labs, a16z dahil olmak üzere çeşitli yatırımcılardan 314 milyon dolar topladı.

10- Uniswap


Uniswap, merkezi olmayan bir ticaret protokolüdür ve otomatik piyasa yapıcı (AMM) ticaret modelinin öncüsüdür.

Kasım 2018’de piyasaya sürüldü ve bugün bir numaralı merkezsiz borsa haline geldi.

Uniswap, Ağustos 2020’de a16z ve Parafi Capital ve Paradigm gibi diğer yatırımcılardan Seri A turunda 11 milyon dolar alarak fon topladı. Şirket, 2022 yılının Ekim ayında B Serisi yatırım turunda a16z ve Polychain Capital ve Paradigm gibi risk sermayesi şirketlerinden 165 milyon dolarlık yatırım aldı.

a16z tarafından yapılan kripto para yatırımları

A16z, merkezsiz finans, oyun, blockchain ağları, NFT’ler ve borsalar gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren girişimlerden bazılarına yatırım yaptı.

Her ne kadar a16z’nin yatırım tutarları bilinmese de yukarıdaki şirketlere yaptığı yatırımlardan oldukça tatmin edici boyutta gelir elde ettiğini söylememiz mümkün.

a16z kripto para sektöründe göz ardı edilemeyecek ris ksermayesi fonlarından biri olmaya devam ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala