bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,546.03 2.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,037.81 1.91%
bnb
BNB (BNB) $ 554.30 0.97%
solana
Solana (SOL) $ 140.61 2.44%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517789 3.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.48328 4.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151517 0.35%

Celo (CELO) Nedir? CELO Coin Yorum ve Geleceği

celo

Celo, mobil kullanıcıları hedeflemeyi amaçlayan kripto para birimleri için küresel bir ödeme altyapısı görevi gören bir platformdur

Celo, telefon numaralarını açık anahtarlar olarak kullanarak, bankacılık erişimi olmayanlar da dahil olmak üzere dünyanın milyarlarca akıllı telefon sahibini kripto para birimiyle işlem yapmaya teşvik etmeyi umuyor.

Ağ ayrıca, merkezi olmayan finansın (DeFi) bir parçası olarak akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (DApp’ler) oluşturulmasına da izin verir. Ana ağı Nisan 2020’de başlatıldı.


Celo (CELO) Nedir?

Celo, mobil kullanıcıları hedeflemeyi amaçlayan  kripto para birimleri için küresel bir ödeme altyapısı görevi gören bir platformdur.

Bu amaçla, Celo’nun hedefi, dünyadaki herhangi bir telefon numarasına ve bu numaradan ödeme gönderebilme yeteneği sayesinde finansal faaliyetlerin küresel olarak herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlamaktır.

Temel ödemelere ek olarak Celo, blok zincirinde merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesini destekleyebilir. Şimdiye kadar, bu uygulamalar, herkesin bir topluluğun evrensel temel gelir planına katkıda bulunmasına izin veren bir tane ve sosyal amaçlar için bir kitle fonlaması platformu içeriyor. 

Celo, blok zincirindeki operasyonları yürütmenin merkezinde, iki yerel token işletiyor: protokoldeki değişikliklere oy vermek için bir yönetim varlığı olan CELO ve ABD dolarının değerini yansıtan  bir sabit para olan Celo Doları (cUSD).

Celo’yu Kim Yarattı?

Celo, 2017 yılında web barındırma firması GoDaddy’de yönetici olan Rene Reinsberg ve Marek Olszewski ile MIT profesörü ve Google yöneticisi Sep Kamvar ve Marek Olszewski tarafından ortaklaşa kuruldu. 

Celo, 2018 ve 2020 arasında, hem özel hem de genel token satışlarında yaklaşık 120 milyon CELO tokeni satarak 46.5 milyon doların üzerinde para topladı. Önemli yatırımcılar arasında risk sermayesi şirketleri a16z Crypto, General Catalyst ve Social Capital yer alıyor.

celo 1
CELO

Celo Nasıl Çalışır?

Celo ağı, platformunu çalıştırmaya yardımcı olmak için üç katkıda bulunana güvenir: 

  • Hafif İstemciler: Celo’nun mobil cüzdanı gibi kullanıcının mobil cihazlarında çalışan Celo Network uygulamaları.
  • Doğrulayıcı Nodeler: Celo’nun fikir birliği mekanizmasına katılan, işlemleri doğrulayan ve yeni bloklar üreten bilgisayarlar.
  • Tam Nodeler: Doğrulayıcı düğümleri ve mobil cüzdanlar arasında köprü görevi gören, hafif istemcilerden gelen istekleri alan ve işlemleri doğrulayıcı nodelere ileten bilgisayarlar.

Not olarak, Celo’nun sistemi, doğrulayıcı nodelerin CELO token sahipleri tarafından oylanmasını gerektirir. 

Bizans Hata Toleransı (BFT)

Celo’nun merkezinde, dağıtılmış bilgisayar ağını senkronize tutan Bizans Hata Toleransı (BFT) adı verilen bir Proof of Stake yönetim mekanizması bulunur.

Doğrulayıcı nodelerin blok zincirini güçlendirmesi ve değişikliklere oy vermesi için, önce minimum 10.000 CELO tokenini stake etmeleri gerekir, bu da CELO’ya sahip olan herkesin ağın çalışmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir. 

Şu anda, herhangi bir zamanda tam düğümler tarafından oylanan yalnızca 100 doğrulayıcı node vardır ve her node daha sonra işlemleri doğrulamak için blok ödülünün bir kısmı ile ödüllendirilir.

Tam nodeler, ödüllerini hafif istemciler tarafından ödenen ücretlerden alır.

cUSD

Celo’nun önemli bir özelliği, kripto işlemlerinin verimliliğini ve şeffaflığını sunarken bu varlıkların oynaklığından kurtulma sağlayan cUSD gibi sabit paraları çalıştırma yeteneğidir. 

Celo, programatik rezerv dedikleri, CELO ve Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi diğer kripto para birimlerinden oluşan aşırı teminatlı bir rezerv kullanarak her cUSD’nin değerinin bir ABD dolarına eşit olmasını otomatik olarak sağlar. Bu, cUSD’nin eşdeğer bir CELO değeri için satılabileceği veya bunun tersi anlamına gelir.

Gelecekte, Celo, CELO sahiplerinin euro veya yen gibi diğer ulusal para birimlerinin değerini yansıtan sabit paraların oluşturulmasını önermesine ve oy kullanmasına izin vermeyi planlıyor. 

CELO’yu Değerli Yapan Nedir?

CELO kripto para birimi, Celo platformunun bakımında ve işletilmesinde önemli bir rol oynar ve gönderme, alma, tutma ve stake için kullanılabilir. 

Kullanıcılar, CELO tokenlerine sahip olarak ve bunları stake ederek, her bir oylama, bahis yaptıkları CELO kripto para birimi miktarıyla orantılı olacak şekilde ağ yükseltmelerinde oy kullanma yeteneği kazanır ve katılımcılar bunu yaptıkları için ağdan ödüller kazanırlar. 

Diğer birçok kripto para birimi gibi, CELO tokenlerin arzı sınırlıdır, yani yazılımın kurallarına göre sadece 1 milyar CELO olacaktır.

CELO Coin Yorum ve Geleceği

Kullanıcılar, ağın akıllı telefonlar gibi her yerde bulunan teknolojiler aracılığıyla daha fazla kullanıcıya ulaşma yeteneğine dayanarak CELO’yu çekici bulabilirler. 

Yatırımcılar ayrıca cep telefonları için oluşturulan ödeme altyapılarının geleceğine inanmaları halinde CELO’yu satın alıp portföylerine eklemeyi de isteyebilirler.

CELO Coin Grafiği


CELO Coin Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 CELO Coin 26,27 TL TL’den işlem görüyor. CELO Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -0.27% değişim gösterdi. CELO Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 16,337,105 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 431,958,208 dolar seviyesinde.

CELO Coin Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 CELO Coin $ 0.808967 dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Ocak ayı itibariyle CELO Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 10.66 dolarla kaydetti. Bununla birlikte CELO yılın en düşük seviyesini ise 1.66 dolarla belirledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ramazan Eles

Medyascope'ta editörlük, Habervakti.com'da editörlük ve sosyal medya yöneticiliği yaptı. Teknoloji haberleri sunan Techgirisim.com'u kurdu. Daha sonra Haberler.com'da editörlük yaptı. Ardından Beyaz Gazete, Haber365, Enigma Artı, Popüler Ekonomi gibi platformlarda kısa süreli çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala