bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,130.91 4.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,100.58 4.90%
bnb
BNB (BNB) $ 604.52 0.47%
solana
Solana (SOL) $ 143.15 9.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515305 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46508 6.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148667 7.42%

Avalanche (AVAX) Nedir?

Artan talep nedeniyle Ethereum ağı tıkanıklık yaşadığında, kullanıcılar alternatif ağlar arayışına girişmişlerdi. Üçüncü nesil bir blok zinciri olarak Avalanche’ın ekosistemi genişliyor ve kullanıcı tabanı giderek artıyor. Bu yazıda Avalanche’ın ne olduğuna, nasıl çalıştığına ve geleneksel blok zincirlere kıyasla avantajlarının neler olduğuna odaklanacağız.

Avalanche (AVAX) Ne Zaman Çıktı?

Eylül 2020’de piyasaya sürülen ana ağıyla Avalanche, güçlü Dapp’ler (merkezi olmayan uygulamalar) oluşturmak ve özel blok zincirleri dağıtmak için oluşturulmuş açık kaynaklı bir platform olarak yola çıktı.

Avalanche ağı ve AVAX tokeni, Team Rocket’in Snowflake olarak bilinen yeni fikir birliği protokolünün çalışmasına dayanan Ava Labs tarafından oluşturuldu. Ava Labs, Cornell Üniversitesi profesörü Emin Gün Sirer ve Cornell Üniversitesi bilgisayar bilimleri alanında doktora yapan Kevin Sekniqi ve Maofan ‘Ted’ Yin tarafından kuruldu.

Princeton Üniversitesi’ne burslu olarak katılmış, 2000 yılında Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği alanında doktora yapmış ve 2001 yılında Cornell Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olan Sirer’in geçmişi oldukça ilgi çekici. Ava Labs kurucusunun kripto para birimine ilk girişi 2002-2003 yılları arasındaydı. Vivek Vishnumurthy ve Sangeeth Chandrakumar ile birlikte, Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin teknik incelemesini yayınlamasından altı yıl önce karma adlı kavramsal bir eşler arası sanal para birimine katkıda bulundu.

Karma, para basımı için Proof of Work kullanan ilk kripto para birimi olsa da, Nakamoto konsensüs protokolü olarak bilinen yenilik haline gelen Bitcoin’in kurucusunun yaptığı gibi yeni arzın basımını konsensüs protokolü ile birleştirmedi. Ayrıca, 11 Eylül terör saldırılarının ardından ortaya çıktığı için, karmanın zamanlaması biraz talihsizdi, bu nedenle fon bulma olasılıkları oldukça azdı.

Avalanche (AVAX) Nasıl Çalışır?

Avalanche işlemleri bir saniyede onaylayabilen ilk akıllı sözleşme platformudur. Buna ek olarak Avalanche, ağın saniyede +4,500 işlemlik aktarım hızı emirleri verebildiğini ve %51 saldırılara karşı dayanıklı olduğunu iddia ediyor.

Avalanche 3 tip zincirden oluşur: Değişim Zinciri (X-Zinciri); Sözleşme Zinciri (C-Zinciri) ve Platform Zinciri (P-Zinciri). Bu zincirlere ek olarak geliştiriciler, özel kullanım (izinli blok zincirleri) veya genel kullanım (izinsiz) amaçları için kullanılabilecek kendi özel blok zincirlerini oluşturabilirler.

Ağ ayrıca EVM (Ethereum Sanal Makinesi) ile uyumludur ve geliştiricilerin Ethereum DApp’lerini Avalanche ağına kolayca aktarmalarına olanak tanır. Özel blok zincirler sayesinde geliştiriciler, kendi tasarım blok zincirleri için DApp’ler geliştirmeyi seçebilirler. Bu, geliştiricilerin platformu ne kadar güvenli hale getirmek istedikleri ve platforma kimlerin erişebileceği konusunda büyük bir özgürlüğe sahip olmalarını sağlar.

s
Avalanche’da Ethereum merkezsiz uygulaması çalıştırabilir, onaylayıcı çalıştırabilir, token basabilir ve borsa entegre edebilirsiniz.

Avalanche’ın temel amacı, ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilir bir ekosistemde DeFi (Merkezi olmayan finans) uygulamaları ve özel yapım blok zincirleri başlatmak için açık kaynaklı bir platform oluşturmaktır. Avalanche, benzer hedefleri paylaşan Polkadot (DOT) ve Cosmos (ATOM) ile karşılaştırıldığında en iyi olduğunu öne sürüyor.

Özel blok zincirlerin avantajı, her özel blok zincirinin belirli kullanım durumlarına odaklandığı heterojen, birlikte çalışabilir bir ağ oluşturmalarıdır. Bu şekilde, her blok zincirinin her şeyden biraz yapabilen genel bir ana zincir kullanmak yerine güçlü ve zayıf yönleri vardır ve bu da geliştiricilerin taviz vermek zorunda kalmasına neden olur.

Aslen Avalanche, finansal piyasalara hizmet etmek için inşa edildi. Avalanche ağının geliştirilmesi sırasında, akıllı sözleşmelerin kolayca oluşturulabilmesini ve varlıkların nasıl alınıp satılacağını tanımlamak için karmaşık özel kural kümelerini desteklemelerini sağlayan çeşitli özellikler uygulandı. Avalanche, bu özellikleri uygulayarak her türlü düzenlemeye kolayca uyulmasını sağlar.

Bu varlıklar, hisse senetleri, tahviller ve hatta gayrimenkul gibi finansal araçları temsil edebilir. Avalanche, geliştiricilerin DeFi uygulamalarını kolayca ve hızlı bir şekilde oluşturmasını ve geleneksel finansal piyasaları yeniden oluşturmasını sağlayarak bu alanda sürekli büyümeyi hedefliyor.

Avalanche Blockchain’leri

Daha önce de belirtildiği gibi, Avalanche ağı 3 farklı blok zincirinden oluşur.

İlk sırada X-Chain var. Bu blok zinciri, bireyler arasında eşler arası temelde varlık yaratma ve ticaret yapma yeteneğini kolaylaştırır. Fantom gibi Avalanche da işlemleri işlemek için yüksek ölçeklenebilirlik sağlayan bir DAG (Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik) mekanizması kullanır. Avalanche ağındaki tüm işlemler AVAX tokenleri ile yapılır.

Sırada Avalanche’ın varsayılan akıllı sözleşme blok zinciri olan C-Chain var. C-Chain, EVM’nin son derece hızlı bir şekilde uygulanmasını mümkün kılar. Esas olarak Ethereum ağında akıllı sözleşmeler yazmak için kullanılan Solidity programlama dili ile tamamen uyumludur. C-Chain ayrıca akıllı sözleşmeleri kullanmak için gereken geleneksel blok zinciri siparişini sağlayan değiştirilmiş bir Avalanche konsensüs mekanizması kullanır.

Son olarak P-Zinciri. P-Chain’i Avalanche sisteminin korunmasından sorumlu zincir olarak düşünebilirsiniz. Farklı ağlar için stake etme, doğrulayıcı koordinasyonundan ve alt ağların oluşturulmasından sorumludur. Her Avalanche doğrulayıcısı, çekirdek ağın güvenliğini sağlamak için P-Chain’de stake etmeye katılır. Doğrulayıcılar, alt ağları çalıştırmak için dinamik veya özel doğrulayıcı kümeleri de oluşturabilir. Alt ağların işi, bir veya daha fazla Avalanche blok zinciri üzerinde fikir birliğine varmaktır. Hem P-Chain hem de C-Chain, zincir için optimize edilmiş Snowman fikir birliği ile güvence altına alınmıştır.

ava
Avalanche üzerindeki bazı uygulamalar.

Avalanche (AVAX) Fiyatı Nedir?

Avalanche (AVAX) Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Avalanche Coin 1.135,57 TL TL’den işlem görüyor. Avalanche Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -9.65% değişim gösterdi. Avalanche Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 577,928,064 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 13,148,195,043 dolar seviyesinde.

Avalanche (AVAX) Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 AVAX $ 34.87 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Eylül ayı itibariyle AVAX tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 73 dolarla kaydetti. Bununla birlikte AVAX’da yılın en düşük seviyesini ise 3 dolarla belirledi.

Avalanche (AVAX) Nasıl Alınır?

AVAX tokenleri birçok popüler borsada listelenmiş durumda. Bu borsalar arasında Binance, Huobi Global, Gate.io ve KuCoin bulunuyor. Bu borsalarda çeşitli işlem çiftleri bulunana AVAX’ın TRY, USDT, BTC karşılığında işlem çiftleri bulunuyor. Bu çiftler üzerinden AVAX tokenleri satın alınabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala