bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,232.94 1.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,110.82 0.70%
bnb
BNB (BNB) $ 593.53 2.88%
solana
Solana (SOL) $ 137.10 3.79%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519394 0.25%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458859 1.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.146615 1.48%

Elon Musk Kurtarıcı mı Demolition Man mi?

Elon Musk

Son iki haftadır Elon Musk ve yaptıkları konuşuluyor. 

Beklenen kurtarıcı mı? Tarihin en büyük manipülatörü mü? Fareli Köyün Kavalcısı mı? Kimsenin bu konuda kesin bir fikri yok. Öteden beri disiplin soruşturmaları yürüttüğüm ve bilirkişilik yaptığım için ortaya çıkan meselelere sondan başa doğru bir bakış açısıyla yaklaşırım. Ancak bu bakışımı bir müfettişin sert yüzüyle değil biraz mizahi olarak aktarmaya çalışırım. 
 
Flu TV’de bir videoda kuşkularımı ve tam olarak kafama oturmayan işleri aktarınca, küçük bir kıyamet koptu diyebilirim. Ben X kuşağını temsil ettiğim için, Y kuşağı ve Z kuşağının bir kısmı bana tepki gösterdi. Gerçekten milyonlarca kişinin bir ülkü birliği içerisinde bir araya gelerek kapitalizmin büyük kurumlarını alt ettiklerini inandıklarını gösterdiler. Açıkçası yönelttikleri eleştiriler beni üzmedi ama böyle bir palavraya inanmaları çok üzdü. 
 
İşin kripto paralar tarafı bir kenara bırakılırsa 1980’lerin sonundan beri borsa ile uğraştığım için, önce tartışma grupları üzerinden sonra web siteleri üzerinden, bugün de WhatsApp ve sosyal medya grupları üzerinden dolandırılan 100 binlerce insanın varlığından haberdarım. Hele ki halka arzlar esnasında küçük yatırımcı kontenjanından hisse alabilmek için bir adreste 600 kişiden fazla oturuyormuş gibi müracaat edenlere de şahit oldum. Yaşayan ve yaşamayanların nüfus kağıtlarını toplayarak hesap açanlar mı istersiniz, sosyal gruplar üzerinden güya tüyo verip insanları batıranlar mı istersiniz, hepsi bu piyasalarda yaşıyor. Dolayısıyla, Reddit üzerinden veya başka bir platformdan insanları galeyana getirip aldatmak sonra onları orta yerde bırakmak ve büyük kazançlar elde etmek mümkün. 
 
Buradan hareketle, Mars çalışmaları ve diğer yatırımları ile ilgili ciddi masrafları olan ve bazı konularda büyük zararlar eden Tesla’nın patronunun hisse senetlerinden başlayıp gümüşe uzanan sonra da kripto paraları içine alan rüzgârdan mesul olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Öyle de yaptım.
 
Elbette teftişçi kafasıyla gerilere gittim. Elon Musk’ın kredi müracaatlarında aldığı cevaplar, Tesla hisselerinde açığa satış yapan kurumlara olan nefreti, FBI soruşturmaları, devlet otoriteleri ile çekişmesi gibi detaylar kafamda soru işareti bıraktı. Daha da geriye gittim, çocukluğunu nasıl geçirdiğini ve neler yaşadığını da araştırıp bazı pedagoglara danıştım. 
 
Ortaya oldukça ilginç, bir o kadar da tehlikeli, duygusal yaraları kapanmamış, kayıplarının matemini tutmamış ve sürekli yola devam etmiş, anarşist ruhlu, ileri zekalı, çarpıcı, sıra dışı, marifetli ve tüm bu özellikler sebebiyle öngörülemeyen davranışlara sahip olan bir kişilik çıktı. Normalde profilleme işinden hoşlanmam ama olan bitenler beni buna mecbur etti. Dolayısıyla kendisi benim bir numaralı “olağan şüphelim” haline geldi. Bunu söylemem gençlerin bazılarını kızdırdı tabii. 
 
Ancak, başka bir gerçeğe de bakmak lazım: Bugünlerde Boğaziçi’ndeki olaylar ve dünyanın farklı yerlerinde buna benzer yaşanan gelişmeler gençleri haklı olarak öfkelendirmiş gözüküyor. Dolayısıyla haksızlıklara karşı durabilen bir insanın kahraman ilan edilmesi doğal. “Kahraman olmadığı” ihtimalini dile getirince tepki görmek de doğal. 
 
Ancak, meselelere soğukkanlı bakmak gerekiyor. İster kripto para olsun ister hisse senedi, öngörülemeyen fiyat hareketleri teknik duruşu bozduğu için, Elon Musk’ın sosyal medya üzerinden başlattığı hareketlenme birçok açıdan eleştirilebilir diyebilirim. 
 
Kripto paraların yaygınlaşmasını arttıracağına nefret edilmesini sağlayacak bir sonuç ortaya çıkarabilir. Ayrıca sosyal medyadaki hakim durumunu kullanarak daha önce satın aldığı kripto paralar için reklam yapması etik açıdan eleştirilebileceği gibi, manipülatif olup olmadığı da bir soruşturma konusu da olabilir. 
 
Dolayısıyla bu meselenin nereye varacağını ilgiyle izlemeye devam ediyorum diyebilirim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.
https://emrealkin.com/tr/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala