bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,516.02 0.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.61 1.12%
bnb
BNB (BNB) $ 599.78 1.84%
solana
Solana (SOL) $ 143.23 2.67%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519766 0.80%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466487 1.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147937 1.94%

DeFi Trade Protokolleri Serisi – 2: “DYDX”

dydx

Metamask cüzdanlar hazır ise DeFi ekosisteminde önemli bir yere sahip bir başka platform DXDY’ı incelemeye başlayabiliriz .

Platform, birçok DeFi uygulaması gibi cüzdan entegrasyonu ile girişi mümkün, platform sahibinin/ekip üyelerinin platformda işlem görecek yatırıma erişiminin bulunmadığı, trade yapabilmek, crypto para cinsinden borçlanmak ya da crypto para cinsinden borç vermek amacıyla Ethereum blokzinciri üzerinde inşa edilmiş bir uygulama.

DeFi ekosisteminin bir nevi billboard’u sayılabilecek DeFiPulse verileri referans alındığında ve okumakta olduğunuz bu yazının yazıldığı tarihte, platform üzerinde kullanıcıları tarafından kilitlenmiş Ethereum miktar sıralamasına göre tüm uygulamalar arasında ilk 10’da yer alan DXDY, lansman sürecinde “kaldıraçlı işlem” ürününü ön planda tutmayı tercih ederken,  geçen yaklaşık 1 senelik süre içerisinde “borç vermek ve borç almak” özelliğini de kullanıcılarına sıkça (ve farklı / çapraz DeFi uygulamaları aracılığı ile) hatırlatmaya başladı.

Yalın ve Anlaşılabilir Bir Arayüze Sahip

Platformun, listenin üst sıralarında yer alması elbette tesadüf değil.  Öncelikle açılış sayfasından itibaren kullanıcı, olabildiğince yalın ve anlaşılır bir ara yüz üzerinde işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bir diğer ve fakat belki daha da önemli özellik, platform üzerinde gerçekleştirilen trade işlemlerinde platforma ödenen bir trade komisyonu bulunmuyor (heyecan verici değil mi ?).

Site açılış sayfasında hangi sekme(start trading, borrowing ya da lending) seçilirse seçilsin cüzdan (Metamask, Coinbase cüzdan, Ledger ya da Walletconnect) bağlantısı için erişim yetkisi talep ediliyor.

Sitenin yalın bir ara yüze sahip olduğundan bahsetmiştik.  “Trade” sekmesi bünyesinde  sol kolonda hangi paritede pozisyon açılmak isteniyor ise parite seçilebilirken, ilgili pozisyonun açıktan alış (long) ya da açığa satış (short) olup olmayacağı ve kaldıraç oranı (maksimum x5) yine aynı sayfada belirlenebilmekte. Lakin bu işlemlere başlamadan evvel pozisyon açmak için gerekli olan ETH, DAI ya da USDC cinsinden teminatın “deposit assets” adımından yatırılmış olması gerekli.

Mevcut haliyle işlem yapılabilir pariteler ETH / DAI, ETH / USDC ve çoğunlukla arbitraj amacıyla kullanımı tercih edilen USDC / DAI. Ekip yakın zamanda parite sayısını arttırmış olmayı hedefliyor.

Pozisyonun Durumu Aynı Sayfada Görüntülenebiliyor

Pozisyonun açılmasını takiben pozisyonun durumu (getirisi, belirlenen kaldıraç oranına göre pozisyon büyüklüğü, likidasyon fiyatı vb. detaylar) yine aynı sayfada görüntülenebiliyor.

Sitenin bahse değer bir diğer özelliği siteye trade amacıyla da olsa yatırmış olduğunuz miktara (ETH, USDC veya DAI) faiz getirisi işlemeye başlıyor. Dolayısıyla hiçbir pozisyon açılmamış dahi olsa yatırılan miktar, güncel (ve sürekli güncellenen) faiz oranı üzerinden nemalandırılmakta. Dolayısıyla faiz getirisi elde etmek için platforma bir bedel yatırmanın ötesinde ilave herhangi bir işleme gerek bulunmuyor.

Diğer taraftan platformda borçlanmak istenilmesi halinde “Borrow” adımından yine üç farklı kripto para cinsinden kredi kullanımı mümkün. Platformun uyguladığı teminat oranı %125. Diğer bir deyişle 1000 USDC kredi almak isteyen bir kullanıcının 1250 USD değerinde Ethereum’un teminat altına alınması gerekiyor. Ayrıca kredi alındığı andan itibaren işlemeye başlayan bir kredi faiz oranı mevcut.

Bu noktada bahsetmekte fayda var; getiri yada borçlanma için sitede deklare edilen faiz oranları tümüyle platformun kullanıcıları tarafından, platforma mevduat niteliğinde enjekte edilen ya da platformdan kredi niteliğinde talep edilen kripto paralar arasındaki dengeye göre belirleniyor. Bu noktada platform sahibinin herhangi bir hakemliği ya da belirleyici bir duruşu söz konusu değil.

Son olarak “Balances” sekmesi altında trade’e konu olmuş ya da olmamış platforma yatırılmış ya da borçlanılmış ETH, USDC ya da DAI cinsinden tüm miktarlar ve bu miktarlara uygulanan anlık faiz oranları görüntülenebilirken, trade tarihçesine “History” ve platform üzerindeki işlem hacmi ile uygulanan faizi oranlarına “Markets” sekmesinden ulaşmak mümkün.

Artık toparlamak icap eder. Yalın, kullanımı kolay, bir banka ve aynı zamanda bir “yatırım aracı kuruluşu” olma özelliğini bir arada bulunduran fakat bahsedilen tüm bu işlevselliklerinin yanı sıra merkeziyetsizlik değer önermesini de bünyesinde barındıran DYDX, DeFi ekosistemi içerisinde deneyimlenmeyi hak eden platformların arasında kendine yer buluyor.

Daha evvel çeşitli mecralarda dile getirildiği üzere, eser miktar ile dahi olsa DeFi öncülüğünde dönüşmekte olan crypto dünyasının sunduğu yenilikleri test etmek için DXDY en ideal ve kullanıcı dostu adaylardan.

DeFi protokolleri serisinde bir sonraki yazımız son dönemde en önemli likidite sağlayıcılarından biri olarak görülen “Uniswap Takas Borsası” üzerine olacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Fidelitas Lex

1979 Ankara doğumlu Fidelitas Lex, Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Yaklaşık 15 yıl Bankacılık sektöründe Hazine, Ürün Yönetimi, İş Geliştirme ve Pazarlama Bölümlerinde yöneticilik görevini yürütmüştür. Son 5 yıldır Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bir Şirkette Dijital Entegrasyon konusu özelinde portföy yöneticiliği yapmaktadır.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala