bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,885.38 5.56%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,373.21 7.11%
bnb
BNB (BNB) $ 526.93 7.61%
solana
Solana (SOL) $ 185.23 9.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.599035 4.30%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.622345 9.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.132156 13.28%

Paylaş

Çin’in Devasa Bitcoin Rezervi

erkan öz bitcoin1

Çin, Eylül ayında artık yıllardır sayısını unuttuğumuz yeni Bitcoin yasakları ile piyasayı oldukça zorladı. Öncekilerden daha da derine inen yasakların ardından kevinrooke.com adlı bir internet sitesinde aslında Çin’in 194 bin 775 Bitcoin’e sahip olduğunu gösteren bir tablo yayınlandı. Tablonun verilerine göre ben bu yazıyı kaleme alırken Çin’in Bitcoin rezervinin değeri 9,15 milyar dolar!

News.Bitcoin.com’da yazan Jamie Redman ise Kevin Rooke’un tablosuna şüphe ile yaklaşıyor. Redman’a göre Rooke verilerine delil olarak Çin’in Plustoken dolandırıcılarından ele geçirdiği Bitcoin’leri göstermiş. Ancak el konulan bu Bitcoin’lerin hala Çin devletinin mülkiyetinde olup olmadığını bilmemiz mümkün değil. Redman bu nedenle tabloya güvenmediğini belirtiyor.

Ben ise Redman gibi düşünmüyorum. Neden mi? Rooke’un tablosuna göre kurumlar arasında dünyanın ikinci büyük Bitcoin rezervine sahip olan Çin, devletler kategorisinde ise bir numarada yer alıyor. Çin global stratejik hedefleri olan dev bir ekonomik ve askeri güç. Üstelik Bitcoin’e ve kriptoparalara karşı da savaş ilan etmiş durumda.

Hal böyle iken Çin’in dünya finansını sarsan Bitcoin gibi bir varlık üzerinde güç sahibi olmak istemesi gayet normal. Bu noktada akla şu soru gelebilir: Madem Çin Bitcoin’e hakim olmak istiyor öyleyse madencileri neden kovdu?

Pekin yönetimi kendi vatandaşlarına Bitcoin ve kriptoparaları yasaklayabilir. Çünkü ülke dışına sermaye kaçmasını istemiyor. Yine Çin devleti ülkesindeki büyük Bitcoin madencilik operasyonlarını durdurabilir. Burada hem Bitcoin’e onay veriyormuş gibi görünmek istemiyor hem de kendisi çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarken Bitcoin’in elektrik tüketimini engellemiş oluyor.

Ancak ‘Kızıl Dev’in zaten hiç masraf etmeden ele geçirdiği Bitcoin’leri satması mantıksızdır. Çünkü Çin bu Bitcoin rezervi ile öncelikle yasak olmasına rağmen hala kriptoparaları kullanarak sermaye kaçırmaya çalışacak kendi vatandaşlarını tehdit edebilir. Her an büyük bir satış yapıp piyasayı düşürebilir ve bu oyuncuları ciddi zarara uğratabilir. Pekin, aynı tehdidi zaman içinde rezervin değeri artarsa tüm dünyada Bitcoin tutanlara karşı ‘Demoklesin Kılıcı’ gibi kullanılabilir.

Rooke’un tablosuna göre dünyada Çin’in ardından en büyük Bitcoin rezervine sahip ikinci devlet 70 bin 124 adet ile ABD. Hisseleri borsada işlem gören şirketler arasında ise MicroStrategy 92 bin 79 Bitcoin ile birinci, Tesla 42 bin 182 Bitcoin ile ikinci sırada yer alıyor.

Tüm bu analizlere rağmen Redman’ın haklı olmasını diliyorum. İnşallah Çin de ABD de, el koydukları Bitcoinleri çoktan satmıştır. Böylece başka bir risk faktöründen daha kurtulmuş oluruz.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala