bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,606.85 0.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,081.69 1.30%
bnb
BNB (BNB) $ 574.25 1.12%
solana
Solana (SOL) $ 170.44 1.75%
xrp
XRP (XRP) $ 0.511175 2.08%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.465964 2.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150254 2.58%

Blockchain Minimalistlerinin Düşündüğü Ama Bilmedikleri Gerçek

5wpKgV75aONqkTJlafw2yQmK9yd2 8c93oeb

Bazı kişiler için Blockchain’in teknolojik süreçlerini ve bunların finans ve ekonomi üzerindeki etkilerini anlamak zor olabilir. Blockchain minimalistleri ise, işlem maliyetinin (yani mikro ödeme sistemi) ve ölçeklenebilirliğin, Blockchain’in benimsenmesinin önündeki en büyük engeller olduğunu düşünmektedir.

Muhtemelen, işlem maliyetinin ve ölçeklenebilirliğin, Blockchain’in benimsenmesinin henüz yerinde olmamasının ana nedenleri olduğunu söyleyebilirsiniz. Çünkü gerçek değer olmadan fikir birliği olmaz. Merkezi organlar olan finansal kurumlar ve hükümet bu teknolojiden uzak durma eğilimindedir. Bir sistemdeki aracının kaldırıldığını, ekonomik rant veya kârdan mahrum bırakıldığını düşünürsek, şüpheler anlaşılabilir durumda.

90’lı yıllarda internetin icadından önce, şu anda yaşadığımız yeniliklerin hiçbirini kimse öngöremezdi. Blockchain’in ve diğer teknolojilerin bir araya getirilmiş bir ürünü olan Web3 gibi bir konseptin imkansız olduğu düşünülürdü. Maksimalistler, yeni teknolojiden karamsarlığın beklenebileceğini kabul ederler, ancak aynı zamanda değişen bir geleceği besleyen yeni teknolojinin potansiyelini de inkar etmezler. Böyle bir potansiyel, Blockchain teknolojisinin güç verdiği veritabanlarında ve defter yönetim sisteminde yatmaktadır.

Geleneksel veri tabanının yerine büyük miktarda işlem yapılmasını içeren ancak dolandırıcılık veya suç teşkil eden saldırılara eğilimli bir mülk edinen bir kişinin mali kayıtlarına erişmeye yönelik bir kullanım örneği akıllara gelir. Ancak bu riski etkin bir şekilde azaltmak için izin verilen Blockchain sisteminde gizlilik sağlanabilir. Bu yeniliğin aksine, Blockchain minimalistleri, bir izin sistemi, değişmezliğin değişken olmasına izin verdiği için artık bir Blockchain olmadığını söyleyecektir.

Blockchain Teknolojisinin Faydaları

shutterstock 2137142537

Kimlik Doğrulama Maliyeti

Doğrudan ve mahremiyet maliyeti, sansür riski, uzlaşma ve kesinlik riski ve güven maliyeti içeren doğrulama maliyetinin, Blockchain teknolojisi kullanılarak iyileştirilebileceğine inanılıyor.

Burada bireylerin, ihtiyaç duydukları hizmetler karşılığında az miktarda veri vererek profillerini oluşturmaları kolaydır. 2009 yılında temelleri atılan Uber teknolojisi, yıllar içinde gelişen ve dünyanın hizmetlere engelsiz bir şekilde kolayca erişmesini kolaylaştıran küresel bir yolculuk uygulamasıdır. Bu yenilik, sadece veri girerek, kullanıcı dostu bir arayüz için daha düşük bir kimlik ve doğrulama maliyeti gerektirir.

Blockchain inovasyonunun bu uygulaması, sürücünün müdahalesi olmadan müşterinin verilerini doğrudan şirketle güvenli hale getirir ve işlem maliyetlerini düşürür.

Ağ Maliyeti

Blockchain ekosistemindeki teknolojilerin çoğu oldukça ucuzdur. Tokenleştirme, geliştirme için bir kullanım durumu stratejisi olan kitle fonlamasında önemli bir rol oynar.

Blockchain Ekonomisi

Metcalfe yasasına göre,

“Bir telekomünikasyon ağının değeri, sistemlerdeki bağlı kullanıcı sayısının karesiyle orantılıdır.”

Bu kavram, Apple, Amazon ve Google gibi bazı şirketlerin kullandığı doğrusal olmayan bir ticaret olduğunu kanıtlar nitelikte.

Blockchain İkilemi, güvenlik, işlem maliyeti ve merkezi olmayan uygulamanın bir sistemde tam olarak elde edilemeyeceğini öne sürer. Ancak bu, merkezi ve merkezi olmayan sistemler arasında bir denge kurar.

Bu Blockchain yeniliği, merkezi sistem veya geleneksel veri tabanından farklı olarak merkezi olmayan ağdaki maliyet eğimini aşağı çekebilir. Defterler, bir tür mahremiyet sağlayan kayıtlı mülkiyet haklarıdır. Blockchain, halka açık bir Blockchain’de bir madenci veya katılımcı olarak veri yazma veya girme özgürlüğünü ve yapılacak bir geliştirme için diğer düğümlerle yarışma imkanını içeren bir tür rekabete izin verir.

İzin verilen Blockchain sistemi, bu ikilemi bir nebze olsun kıracak gibi görünse de kaynak israfını etkin bir şekilde ortadan kaldırmakta.

Minimalist İkilem şunları içermektedir;

  • Gerçek bir değer olarak Bitcoin’deki işlem maliyeti.
  • Teknik zorluklar arasında ölçeklenebilirlik ve ödeme sisteminin yer alması.
  • Gerçek değerden yoksun birden çok token.
  • Mağaza değeri zayıf olan fiyat tokenlerinin oynaklığı.
  • Kripto birimlerinin bir değişim aracı olarak sınırlı kullanımı.
  • İktisadi rant için yasal ihale olarak kabul edilmemesi.
  • Ekonomik değerle çelişen birden fazla yerel tokene sahip olmak.
  • Blockchain dApp’lerinin merkezi sistemlere taşınması.
1267587

Bu görüşlerle, Blockchain’in geleceği için hala umut olup olmadığını sormak kolaydır. Bir kişi olarak, Blockchain teknolojisi hakkında farklı algılara sahip olabilirsiniz ancak yıllar boyunca yenilikçiler, ortaya çıkan birbirinden farklı teoriler geliştirdiler. Zorluklar henüz çözülmemiş olsa da, muhtemelen gelecek zaman ve yıllar içinde, hangi teknolojinin varoluşa olan ilgimize en uygun olduğunu çözebiliriz.

Şu anda, Blockchain uygulamalarının kullanımı ekonomide, özellikle gelişmiş ülkelerde, ordu, siyaset, sağlık hizmetleri ve işletmeler gibi ekonominin farklı sektörlerinde yavaş yavaş önünü açıyor. Bu, kriptografik modellerin kullanımıyla gizliliği, güvenliği ve şeffaflığı sağlamak için gerçekleşiyor.

Tokenizasyon, Blockchain nişinde bir şirket kurmak adına bir teşvik görevi görmekte. Bu, merkezi sektörün maliyetini azaltan akıllı sözleşmelere yol açacak ağ oluşturma ve mülk taşımanın değerini artırır.

Kapanış 

Blockchain teknolojisinin analitik müzakeresinde denge sağlanmalıdır. Yeniliğin ima ettiği avantaj ve etkili uygulama için en aza indirilen zorluklar, aksi takdirde sistemde ekonomiyi bozabilecek bir eksiklik olacaktır. Ancak, ekosistemdeki ve genel olarak dünya genelindeki çeşitli paydaşlar arasındaki dengeyi geliştirmek için bir ekonomik model hayata geçirilmelidir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala