bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,446.00 1.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,112.56 0.84%
bnb
BNB (BNB) $ 596.18 2.65%
solana
Solana (SOL) $ 137.92 3.26%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522503 0.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.462166 0.94%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147674 0.92%

Bitcoin Şimdi de Sessiz Devrim Yapıyor

Bitcoin 2

Bu yıl Bitcoin de olumlu haberler fırtınası yaşanıyor. Paul Tudor Jones, Bill Miller ve Stanley Druckenmiller gibi milyarder Wall Street efsanelerinin Bitcoin yatırımı yaptıklarını açıklaması, MicroStrategy’nin Bitcoini öncelikli rezerv varlık ilan etmesi, İran’ın Bitcoin ile dış ticaret yapacağını duyurması bu haberlerin en çok dikkat çekenleri oldu.

Son olarak öyle bir haber geldi ki adeta sessiz bir devrim niteliğinde. The Wall Street Journal’ın 10 Kasım tarihli haberine göre toplam varlıklar bakımından dünyada ikinci sırada yer alan Çin İnşaat Bankası (CCB), Bitcoin ile de satın alınabilecek bir bono yani borçlanma senedi çıkardı.

Dünyanın en büyük ikinci bankası olan CCB, Malezya’nın vergi cenneti Labuan Adası’nda yer alan şubesinde tarihin ilk blokchain tabanlı bonosunu müşterilerine sundu. Mevcut bonolardan farklı olarak bu yeni finansal araç küçük miktarlarda da alınıp satılabiliyor. Böylece sadece büyük yatırımcılar değil küçük tasarruf sahipleri de 100 dolar kadar düşük miktarlarda bile bu bonoyu değerlendirebilecek.

CCB söz konusu bono ile 3 milyar dolar düzeyinde yatırım toplamayı planlıyor. Bonolar ayrıca Labuan’da yer alan Fusang Borsası’nda da işlem görecek. Üç ay vadeli blockchain tabanlı bonoların yıllık faizi Libor +50 baz puan yani yaklaşık yıllık %0,75. Fusang Borsası CEO’su Henry Chong’a göre bu oran bir çok bankanın aynı vadeli dolar mevduat faizlerinden daha yüksek.

Bu haberin kritik noktası Fusang aynı zamanda bir kriptopara borsası ve dolayısıyla yatırımcılar başta Bitcoin olmak üzere kriptoparalar ile de blockchain tabanlı bu bonoları satın alabilecek ya da satabilecek. Arada Fusang olduğu için bu aşamda Bitcoin ödemeleri doğrudan CCB’de değil Fusang’da birikiyor. Böylece Bitcoin artık bono piyasasına da adım atmış oluyor.

Uluslararası Sermaye Piyasaları Birliği’nin (ICMA) Ağustos 2020 tahminlerine göre global bono piyasası 128 trilyon dolarlık bir piyasa. Dünyada devletler, çeşitli statüdeki kuruluşlar ve elbette şirketler değer saklama işlemini fiilen bonolar ile yapar. Örneğin Çin devletinin 1 trilyon dolar üzerinde dolar rezervi vardır. Ama bu rezervi nakit dolar olarak değil dolar cinsi ABD bonoları olarak saklar.

Bitcoin ise 5000 yıllık insanlık tarihinde altın, gümüş ve bonoların ardından yepyeni bir değer saklama aracı olarak son 11 yıldır piyasaya girmiş durumda.
Altın piyasasının değerinin 10-12 trilyon dolar civarında olduğunu düşünürsek bugün kendi piyasa değeri sadece 0,3 trilyon dolar düzeyinde olan Bitcoin için en geniş pazar payı işte bu bono piyasalarında bulunuyor.

Bir Nasdaq şirketi olan MicroStrategy’nin Bitcoini rezerv varlık olarak kabul etmesinin ardından, CCB sayesinde Bitcoinin bono piyasasında da işlem yapabilecek olması adeta bir sessiz devrim. Bundan sonraki adımlar devletlerin ve şirketlerin doğrudan bono satışı karşılığında Bitcoin kabul etmesi ve nihayetinde Bitcoin cinsi özel bonolar çıkarmaları olacaktır. Heyecanlı bir dönem bizleri bekliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala