bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,475.27 0.33%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,147.29 0.35%
bnb
BNB (BNB) $ 610.01 0.45%
solana
Solana (SOL) $ 144.17 2.20%
xrp
XRP (XRP) $ 0.531598 0.95%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.474077 0.56%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150872 0.31%

Avalanche ve Crypto Leaks Arasında Neler Yaşandı?

Çiğdem Ceylan‘ın sunumuyla Kripto Bülten’in yeni bölümü yayında. Bu hafta Kripto Bülten’de, Avalanche ve Crypto Leaks arasındaki gelişmeleri ve bu olayın perde arkasında neler yaşandığı detaylı şekilde ele alındı.

AVAX Ne Olacak?

Crypto Leaks adlı bir blog sayfasında yayınlanan ve Amerikalı hukuk bürosu Roche Freedman’ın kurucularından olan Kyle Roche’un bir videosunun yer aldığı Avalanche ile ilgili  ortaya atılan iddialar, kripto para ekosisteminde ses getirdi.

Crypto Leaks sitesinin sızdırdığı video ve belgelere göre AVAX kurucusu Emin Gün Sirer, Roche Freedman hukuk bürosu ile gizli bir ortaklık yaptı. Bu ortaklığın amacı Solana gibi rakip ağlara karşı davalar açmak ve sindirmek. Ayrıca bağımsız gibi görünerek SEC aleyhine de davalar açmak.

Anlaşmanın 2019’da yapıldığını belirten Roche, “Hukuk hizmetleri vermek için anlaşmaya vardık ve karşılığında token arzının bir bölümünü aldık. Bu 2019 yılının Eylül ayındaydı” diyor. İddiaya göre, Roche’un aldığı token sayısı Ava Labs kurucu ortaklarından ve COO konumundaki Kevin Sekniqi’ye verilen arzın yaklaşık 3’te 1’ine tekabül ediyor.

Videoda konuşan kimliği belirsiz kişi Roche’a, “Siz dava açmayı, Ava Labs’e destek vermek için alttan alta kullanılan bir güç olarak mı görüyorsunuz?” diye sorunca, Roche da, “Doğru” cevabını veriyor.

İddialara göre Sirer’in AVAX platform tokenlerinin önemli bir bölümünü Freedman’a devrettiği belirtiliyor. Freedman bugün Binance ve Solana dahil 25 farklı organizasyona dava açmış durumda. Haliyle bu komplonun arkasında Emin Gün Sirer olduğu iddiası kripto para dünyasında büyük bir eleştiri konusu oldu.

Binance CEO’su Changpeng Zhao yaşanan olayla ilgili bir tweet attı ancak sonrasında tweeti sildi. CZ’nin tweetinde şu ifadeler yer alıyordu: 

Bunun doğru olup olmadığından emin değilim. Ama videoların bir “deep fake” işi olmadığını varsayarsak… Ve elbette Binance’de bir hedefti ancak rakip bile değiliz.

Diğer taraftan çığ gibi büyüyen bu iddialar ve tepkiler sonrası Ava Labs’in CEO’su Emin Gün Sirer Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Yapılan bu iddiaları bir “komplo teorisi saçmalığı” olarak nitelendiren Sirer, şu ifadelere yer verdi:

“Bu kendi çıkarına hizmet eden videolarda ve kışkırtıcı makalede iddia edilenler yasa ve etik dışı. Ek olarak, tamamen yanlış davranışlara asla girmeyiz.”

Emin Gün Sirer, daha sonra Medium üzerinden bir gönderi paylaşarak açıklamasında “Olabildiğince açık olacağım: Bu haberde ya da bazı videolarda bahsi geçen, el altından saldırı taktiklerinin hiçbirine dahil olmadık, hiçbirini desteklemiyoruz. Biz, kurduğumuz şeye inanıyoruz ve gizli anlaşmalara ya da kapalı kapılar ardında dönen entrikalara ihtiyaç duymuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kyle Roche kendisine, şirketine ve birlikte çalıştığı Ava Labs’a komplo kurulduğunu düşünüyor. Roche açıklamasında, videoların Christen Ager-Hanssen ile yaptığı görüşmeler esnasında, izin almadan çekildiğini ve yüksek derecede montaj içerdiğini belirtiyor. 2019 yılından bu yana Ava Labs’ı firmasının temsil ettiğini söyleyen Kyle, Crypto Leaks tarafından son zamanlarda yapılan kaynaksız gönderide sunulanın aksine, hiçbir gizli anlaşma imzalamadıklarını söyledi. 

SEC eğer bu iddiaları ciddiye alırsa AVAX’ın menkul kıymet olarak hızlı biçimde sınıflandırılması ve şirkete dava açılması söz konusu olabilir. Nitekim Amerika Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ve Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nu aldatma, kripto şirketlerini hedef gösterme, karalama, gizli bilgilere hukuk gücünü kullanarak erişme gibi çok ciddi suçlamalar var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Esra Bayram

Esra Bayram, 26 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Zonguldaklı olan Esra Bayram, İlkokul ve Ortaokul’u İstanbul’da 75. Yıl Okulu’nda okuduktan sonra Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar verdi. Liseyi Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Bu dönemde şiir yazan Esra Bayram bu konuda çeşitli şiir yarışmalarında derece elde etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala