bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,516.02 0.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,118.61 1.12%
bnb
BNB (BNB) $ 599.78 1.84%
solana
Solana (SOL) $ 143.23 2.67%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519766 0.80%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466487 1.13%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147937 1.94%

Aracı Kurum Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

rekabeti sinirlayici anlasma uyumlu eylem kararlar

Aracı kurumlar, SPK tarafından yetkilendirilmiş, belirli bir özsermayesi olan ve denetlenen kurumlardır. Eskisine göre daha sıkı denetleme ve düzenleme söz konusu olduğundan bugün geçmişteki olumsuz durumların yaşanması daha düşük olasılıktır. Ancak dikkat ederseniz sıfır olasılık demiyorum. Çünkü finansta sıfır olasılık diye bir durum yoktur. Risk her zaman vardır. 

Yatırımcının korunması için yeni düzenlemelerin sayısı giderek artıyor. Nasıl ki bankalardaki birikimler her müşteri ve her şube başına 200 bin TL’ye kadar garanti altındaysa yani sigortalıysa Yatırımcı Tazmin Merkezi ile de sermaye piyasasındaki yatırımcıların birikimi aracı kurum batarsa 2022 yılı için 323.670 TL koruma altındadır. Açık olarak aracı kurumlarda hesap açmak ve işlem yapmak güvenlidir.Ancak burada dikkat edilmesi gereken, genellikle yanlış anlaşılan bir konu var. Söz konusu bu koruma borsada para kaybettiğinizde değil işlem yaptığınız aracı kurum tasfiye edilirse yani kapanırsa söz konusudur. 

Türkiye’de hisse piyasalarında işlem yapacaksanız 2022 itibari ile 71 aracı kurum var. Aracı kurum seçerken dikkat edilecek bazı önemli noktalar var. Bunları üç önemli başlıkta inceleyelim. 

  • Komisyon oranları: Hisse senedi alıp satarken hesabınızın olduğu arası kuruma komisyon ödersiniz. Özellikle büyük bankaların aracı kurumları çok yüksek komisyonlar ile çalışırlar. Sürekli al-sat yapan ya da yüksek miktarda işlem yapanlar için bu komisyonlar toplamda azımsanmayacak miktarlara gelebilir. 
  • Müşteri temsilcinize erişim hızı ve kolaylığı: Teknoloji geliştikçe tüm işlemleri uygulamalar üzerinden yapsak da bazen müşteri temsilcinize ulaşmak istersiniz. İşte o zaman borsada hız önemli olduğundan müşteri temsilcisine kolayca ve beklemeden ulaşabilmek önemli hale gelir. 
  • Teknolojik gelişmelere uyum: Aracı kurumuz anlık verileri sağlayabilmeli, mobil uygulama ile size piyasayı sürekli izleme imkânı sunmalıdır. Ek olarak, hazırladıkları temel ve teknik analiz raporları ile size bilgi verebilmelidir. 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala