bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,106.91 7.16%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,226.86 9.77%
bnb
BNB (BNB) $ 506.45 10.91%
solana
Solana (SOL) $ 173.87 16.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.581285 4.79%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.603711 10.91%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127786 13.06%

Paylaş

2022’de Kripto Para Piyasalarında Neler Yaşandı?

2022’de kripto para piyasaları çalkantılı geçti. Elif Tümen’in sunumuyla bu hafta Kripto Bülten’de, geride bırakmaya hazırlanılan 2022 yılında kripto para piyasasının özetine yer verildi.

Nelerden Bahsedildi?

Tüm yıl boyunca gündemden düşmeyen ve 2023’te gelmesi beklenen regülasyonların nasıl olacağına dair ilk sinyal, tarihler 20 Ocak 2022’yi gösterdiğinde verildi.. Türkiye’deki kripto para borsaları ile bir araya gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş,  “Yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal düzenlemeyi hedefliyoruz ve bunu yaparken de yatırımcının mağdur edilmemesini istiyoruz.” dedi. Bu açıklamanın hemen ertesi gününde ise AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldığı bir programda, “Yasal çalışmalar yapılıyor. Henüz ‘Bitcoin alternatif bir para birimidir’ demek için çok erken.” ifadelerini kullandı.

Şubat ayı oldukça sakin geçti…

Blockchain tabanlı oyun sektörü 1 milyar dolarlık değere ulaşırken, dünyanın büyük oyun platformlarından biri olan Wider Games, Türkiye’de yatırım yapma kararı aldı.

Fed, üst düzey yetkililerin kripto satın alımını yasakladı. Ukrayna ise Bitcoin başta olmak üzere kripto para birimlerini yasal olarak kabul etti.

Gelelim baharın ilk günlerine…  Mart ayında TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” başlıklı 68 sayfalık bir rapor hazırladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise TROY ödeme sisteminin geliştirilmesine yönelik yol haritasını paylaştı.

Öte yandan Metaverse’te ilk bilimsel toplantı bu ay içerisinde gerçekleştirildi.

12 Mart Cumartesi günü Twitter’da Hasan Aydın isimli bir kullanıcı, İstanbul’daki kar manzarasını fotoğrafladı. Aydın, NFT haline getirdiği fotoğrafı OpenSea’de sattı.

Ve elbette tüm Türkiye’nin kilitlendiği Thodex soruşturmasında 21 şüphelinin 40 bin yıla kadar hapsi istendi.

Elon Musk, Twitter’ın yüzde 9,2’lik hissesini Nisan ayının başında satın aldı. Musk, hisse satın almasından yaklaşık iki hafta sonra Twitter’ın tamamını satın almak için teklif yaptı. Musk’ın teklifi uzun bir süre gündem konusu haline geldi ve tarihler 25 Nisan 2022’yi gösterdiğinde, Twitter’ı resmen satın aldı. Tesla CEO’su, anlaşmanın tamamlanması için şirketinin 8,4 milyar dolarlık hissesini sattı.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Afrika’da Bitcoin’i ödeme para birimi ve resmi para birimi olarak benimseyen ilk ülke olurken, Reddit, Ethereum tabanlı NFT’leri platformuna entegre edeceğini duyurdu.

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sebebiyle yaptırımlarını artırdı ve Rusya’ya olan kripto para transferlerini 10 bin Euro ile sınırlandırdı.

2022 Mayıs’ında ayı piyasası hiç şüphesiz kapıya dayandı. Kripto para tarihinin en önemli günlerinden birisi olan 11 Mayıs, Terra’nın değerinin yüzde 99’unu kaybetmesine şahitlik etti. Hızlı bir şekilde değer kaybeden LUNA ve UST, yatırımcılarına oldukça zor zamanlar yaşattı. Kargaşanın ardından Bitcoin, 30,000 dolar seviyesinin altına geriledi.

Terra ekosisteminin çöküşünün ardından olaylar zincirleme şekilde meydana geldi…G7  kripto para düzenlemesini  gündemine aldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de regülasyonlar konuşuldu.

Yine aynı ay içerisinde Terra’nın yeniden canlanma planı LUNA 2.0, Binance’te listelendi ve listelenmesinin ardından değeri yüzde 40 oranında arttı.

Fakat bu da çok uzun sürmedi… Haziran ayında Luna 2.0 tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin metaverse’ün bir parçası olması gerektiğini söyledi.

Fed, faiz oranını 75 baz puan artırdığını açıkladı. Bu, 1994 yılından beri yapılan en yüksek faiz artışı olarak kayıtlara geçti.

Bunun bir sonucu olarak da Bitcoin, 18 Haziran 2022’de 20.000 dolar seviyesinin altına geriledi.

Arnavutluk, 2023 yılından itibaren kripto paralardan vergi alınacağını duyuradursun, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, Bitcoin’in bir emtia olduğunu dile getirdi.

2022’de Kripto Para Borsaları Hareketliydi

Avrupa Birliği ise kripto para yasa tasarısını kabul etti.

Temmuz 2022’de kripto para borsası FTX US, BlockFi’yı satın almaya onay verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dijital varlıklarla ödemeyi yasaklayan yasayı onayladı.

Twitter, 44 milyar dolarlık satın alma işlemini gerçekleştiremediği için Elon Musk’a dava açtı.

Twitter’ı satın almaktan vazgeçen Musk ise kendisine dava açılmasının ardından Ağustos ayında karşı dava açtığını duyurdu.

MTV bu yıl vereceği video ve müzik ödüllerine “En İyi Metaverse Performansı”nı da ekledi. Ödülü Güney Koreli grup BlackPink aldı.

Metaverse evreniyle ilgili, Türkiye’de de yüz güldüren gelişmeler oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yerli ve milli metaverse şirketi olan Metavision ile ortaklık kurduğunu duyurdu.

Bu yıl da “Nakamoto benim” iddialarına bir yenisi eklendi. Avustralyalı bilgisayar mühendisi Craig Wright, Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto olduğunu iddia etti.

Thodex Kurucusu Fatih Özer Arnavutluk’ta yakalandı.

İran, finans ve bankacılık sektöründe uygulanan ABD yaptırımlarını aşmak için yeni bir karar aldı. Alınan karara göre İran ithalat için Bitcoin ödemelerini onayladı.

FTX krizinin ilk sinyalleri Eylül ayında gelmeye başladı. FTX US’nin başkanı Brett Harrison görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Ethereum Blockchain ağının merakla beklenen Merge yükseltmesi gerçekleşti. Bu geçiş ile birlikte Surge’ün de ilk adımı atılmış oldu. Yatırımcılar ise fiyat açısından istediklerini bulamadı.

Öte yandan SEC’in Ripple davasındaki belge koruma talebi reddedildi.

Gelelim Ekim 2022’ye…

Avrupa Parlamentosu, dijital varlık mevzuatını onaylarken; Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Başkanı, Ethereum’un bir emtia olduğunu belirtti.

Elon Musk, Twitter yönetim kurulunu feshetti ve tek yönetici olarak kaldı.

Teksas düzenleyicisi, FTX US ve Sam Bankman-Fried’ı soruşturmaya başladı.

Ve Kasım 2022… FTX krizi…

Binance, FTX’i satın almaktan vazgeçti.

FTX’in kripto para birimi olan FTT, 22 dolar seviyesinden 2.39 dolar seviyesine kadar geriledi. Bunun arkasında, borsanın para çekme işlemlerini gerçekleştirememesi ve olası çöküş korkusu yer aldı. Nitekim daha fazla piyasaya tutunamayan FTX, beraberinde 134 şirketi de katarak iflas başvurusunda bulundu. Bu şirketler arasında Alameda, LedgerX gibi şirketler de yer aldı.

Bitcoin de bu olaydan nasibini aldı ve yaklaşık yüzde 15’lik bir düşüş yaşayarak 17.150 doların altına geriledi.

Portekiz’in başkenti Lizbon’da Web Summit 2022 etkinliği düzenlendi. 1-4 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşen etkinlikte kripto ve finans alanından önemli kişiler konuşmacı olarak yer alırken, 71.000’in üzerinde katılım sağlandı.

2022’de kripto dolandırıcılığı da cezasız kalmadı. Arnavutluk mahkemesi, Thodex kurucusu Fatih Özer’in Türkiye’ye iadesine karar verdi.

Yılın son ayı Aralık ise oldukça yoğun geçti, geçmeye de devam ediyor…

Elon Musk, Twitter’ın Joe Biden ve ekibi tarafından sansür amacıyla yoğun bir şekilde kullanıldığına dair belgeleri yayınladı.

Genesis’in para çekme işlemlerini durdurmasının ardından borç yükümlülüğü arttı ve 900 milyon dolarlık borcu ikiye katlandı.

İflasın eşiğine gelen Amber Group, 300 milyon dolarlık bir fon topladı.

FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın kefalet ile serbest kalma talebi yargıç tarafından reddedildi.

Oxford, yılın sözcüğü olarak “Goblin Mode”u seçerken, “metaverse” hemen ikinci sırada konumlandı.

Amazon, FTX dizisinin yayın haklarını satın aldı.

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı. Öğrencilik yıllarında üniversitenin resmi yayın organı İletim Gazetesi’nde muhabir ve editör olarak çalıştı. Aynı yıl Vatan Gazetesi’nin kitap ekinde editör stajını tamamladı. Eğitim ve iş hayatı daima iç içe olan Beyza, satış danışmanlığından garsonluğa kadar pek çok iş tecrübesi edindi ve hayatı tanıdı. Work and Travel programıyla 3 buçuk ay ABD’de yaşadı. Mezun olduktan sonra Akşam Gazetesi’nde profesyonel meslek hayatına adım attı. Burada SEO editörü ve gündem editörü olarak toplamda yaklaşık 2 yıl görev aldı. Farklı sektörlerde deneyim edinme arzusuna kapılan Beyza, Günışığı Kitaplığı’nın basın tanıtım sorumluluğunu üstlendi. Yazma sevdası ağır basınca da medyaya dönüş yaptı. Bir dönem Fil'm Hafızası'nın haber editörleri arasında yer alan Beyza, geleneksel ve dijital medyada edindiği tecrübeler sayesinde her konuda yazabilme yetisi kazandı. Farklı mecralarda yazıları yayınlandı. Dijital varlıkların, biz istesek de istemesek de geleceğin ekonomisini yönlendireceğine inanıyor. Kripto sektörünün kendi içinde yarattığı dilin, her kesimden okur tarafından anlaşılması için çalışan Beyza, mevcut durumda BTC Haber, Coinkolik ve CoinBilgi'de SEO editörü görevini yürütüyor. Ayrıca farklı kurumlara freelance olarak içerik üretiyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala