bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,624.31 0.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,159.10 0.66%
bnb
BNB (BNB) $ 614.06 1.87%
solana
Solana (SOL) $ 148.36 2.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529005 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472927 1.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152173 1.46%

UMA Nedir?

uma crypto

UMA, Ethereum (ETH) blokchain’inde sentetik varlıklar oluşturulmasına imkan veren bir tür protokol olarak tanımlanabilir. Sentetik varlık geleneksel türev ürünlerinin kripto paralaştırılması anlamına geliyor.

UMA, ya da uzun şekliyle Universal Market Access (Küresel Piyasa Erişimi), Ethereum blockchain’inde finansal sözleşmeler oluşturmayı hedefleyen merkezsiz bir platform şeklinde ifade edilebilir. Platform finansal sözleşme tasarımları ve merkezsiz bir tahmin mekanizması içeriyor. UMA protokolü sayesinde dileyen herkesin kendi sentetik varlıklarını oluşturarak blockchain dünyasına adım atması mümkün hale geliyor. Bu sayede finansal piyasaların daha açık, daha adil, ve sürdürülebilir olması ve blockchain kullanıcılarının bu imkanları elde etmesi amaçlanıyor. Peki dilimize sentetik varlık olarak çevirdiğimiz bu ifade tam olarak ne anlama geliyor.

Sentetik Varlık Nedir

Sentetik varlık olarak güzel dilimiz Türkçeye çevirdiğimiz “synthetic asset” geleneksel piyasalar ile yenilikçi kripto para piyasasının bir araya getirilmesi anlamına geliyor. Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilen merkezsiz finans her geçen gün edindiği taraftar sayısını artırıyor. Bu ekosistemin gün be gün daha büyük bir hale gelmesi girişimcilerin de yenilikçi projeler ortaya atmasına olanak tanıyor. İşte sentetik varlıklardan bu girişimlere verilebilecek güzel bir örnek. Geleneksel piyasalarda işlem gören türev varlıkların blockchain teknolojisiyle buluşturulmasıyla sentetik varlıklar meydana geldi. Varlıkların token’leştirilmiş hali olarak da yorumlanabilecek bu yatırım aracı sayesinde kullanıcıların finansal hareket kabiliyeti yükselmiş oldu.

Geleneksel piyasada işlem gören türev varlıklar, hisse senetlerine ya da benzer değerlere sahip olmadan ve bunları yalnızca alıp satarak para kazanmak isteyen kullanıcıların tercih ettiği araçlar olarak ifade edilebilir. Sentetik varlıklar bu durumu bir adım öteye götürerek blockchain teknolojisini sürece dahil ediyor.

UMA ne zaman çıktı?

UMA projesi 2018 yılında hayata geçirildi. Allison Lu ve Hart Lambur projenin mimarları olarak biliniyor. Bu ikili dünyanın dört bir yanında hizmetlerini sürdüren Amerikan merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ta müşterilerine hizmet etmiş. Kullanıcıların internet üzerinden risksiz bir şekilde ve merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymaksızın değer aktarımı yapabilmelerine olanak sağlanması projenin çıkış amacıydı. Proje hayata geçtikten kısa bir süre sonra ekip geleneksel türev varlıklardan aldıkları ilhamla açık kaynaklı bir protokol meydana getirdi. Bu sayede herkesin, her yerde finansal sözleşme tasarlamasına ve bunları hayata geçirmesine olanak sağlandı.

Hart Lambur bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra UMA projesini oluşturmakla yetinmedi. Aynı zamanda projenin gelişimini hedefleyen Risk Labs adlı oluşumu da meydana getirdi. Bu sayede projenin sürdürülebilirliğine büyük ölçüde katkı sağlanmış olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

UMA Fiyatı Nedir?

Birçok kripto para alım satım platformunda işlem gören UMA, içeriğin hazırlandığı esnada alınan verilere göre, 550 milyon dolar civarında piyasa değerine ve 36 milyon dolar civarında işlem hacmine ulaşmayı başarmış. Ayrıca dolaşımda 62 milyon kadar UMA token bulunduğu görülüyor.

UMA Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 UMA token 93,82 TL TL’den işlem görüyor. UMA token fiyatı son 24 saat içerisinde 1.43% değişim gösterdi. UMA token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 10,555,609 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 228,907,364 dolar seviyesinde.

UMA Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 UMA token $ 2.88

UMA Nasıl Çalışmaktadır?

UMA nedir sorusunu daha iyi yanıtlayabilmek için bu platformun ne şekilde işlediğine daha yakından göz atalım. UMA, kullanıcılarına fiyatı belirli olmayan finansal sözleşmeler sunuyor. Peki bu ne anlama geliyor. UMA protokolü, geleneksel türev değerleri blockchain’le bir ara getirmekle yetinmiyor. Aynı zamanda fiyatı belirli olmayan sözleşmeleri de kullanarak standart modellere meydan okuyor. Fiyatı belirsiz sözleşmeler birbirleriyle alışverişte bulunan tarafları kendi fiyat tanımlamalarını yapmaları konusunda teşvik edici bir niteliğe sahip.

Ekonomik teminatlar ve önceki paragrafta anlattığımıza benzer teşvikler sayesinde UMA platformu faaliyetlerini eksiksiz sürdürebiliyor. Platformda meydana gelebilecek ihtilaflar için ise Veri Doğrulama Mekanizması (DVM) tasarlanmış. UMA platformu şu paydaşlardan meydana geliyor: Token sponsorları, likiditeciler, sorun çözücüler, Veri Doğrulama Mekanizması ve UMA token sahipleri.

Akıllı sözleşmenin dayandığı varlığın değeri likiditecilerin oluşturduğu güçlü bir ağ tarafından sürekli bir şekilde izleniyor. Likiditeciler, aksi durumları tespit etmeleri halinde ödül kazanacakları bir sistem dahilinde çalışıyor. Sorun çözücüler de sürece benzer şekilde dahil olarak UMA ekosistemine hizmet ediyor. DVM adlı mekanizma ise yukarıda da ifade edildiği gibi olası sorunlara müdahale etmek için tasarlanmış. Bazı durumlarda DVM meydana gelen ihtilafları oylamaya açıyor ve UMA token sahipleri sonuca doğrudan karar verebiliyor.

Dileyen herkesi merkezsiz finansal ürünler tasarlama fırsatıyla buluşturan UMA protokolü kullanıcı dostu ara yüzüyle de dikkat çekiyor. Platform sayesinde kullanıcıların hızlı, etkili ve güvenli türev piyasa işlemleri yapabilmelerine Ethereum ağı üzerinde olanak sağlanıyor. UMA token’e şimdiye dek çok sayıda büyük ve küçük ölçekli kullanıcının yatırım yaptığı söylenebilir.

UMA nedir sorusunu anlamak merkezsiz finansın geleceğini anlamakla aynı doğrultuya çıkıyor. Kripto paralar öncülüğünde her geçen gün daha da güçlenen merkezsiz finans kullanıcılara finansal özgürlük sunuyor. Merkezi bir kuruluşa ya da herhangi bir aracıya duyulan ihtiyaç, UMA projesine benzer teşebbüslerin de gittikçe yaygınlaşmasıyla, ortadan kalkacağa benziyor. Bu durumda daha adil ve kullanışlı bir ekosistem mümkün hale gelebilecek. Bitcoin öncülüğündeki kripto paraların da temel felsefesi bu düşünceyle paralellik gösteriyor.

UMA Nasıl Satın Alınır?

UMA token’i çok sayıda platform üzerinden satın almak mümkün. Bu platformların başında Coinbase, Binance, KuCoin ve Bithumb gibi borsalar yer alıyor. Binance platformunun USDT ya da BTC ile UMA alım satımına olanak sunduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda Binance hesabınız üzerinden bu kripto paraları kullanarak UMA sahibi olabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala