bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

TCMB Raporu: Kripto Paralar Asli Bir Değere Sahip Değil, Değeri Çok Oynak

tcmb raporu kripto paralar asli bir degere sahip degil degeri cok oynak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kripto paralara ilişkin bir rapor hazırladı. Ortaya çıkan raporda kripto paraların asli değerinin olmadığı ve çok oynak bir değere sahip olduğu gibi ifadeler yer aldı. 

Önder Yılmaz tarafından hazırlanan bir Milliyet haberine göre, merkez bankasının TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunulan Mayıs 2021 tarihli raporda kripto paralar şu şekilde tanımlandı:

“dijital ortamda üretilen ve kullanılan, bilgisayar ağları üzerinde doğrudan eşler arasında işlem gören, değeri genellikle küresel olarak kullanıcıları tarafından arz ve talep dengesi ile belirlenen, merkezi bir otorite yerine kriptografik tekniklerle yönetilen dijital varlıklar.”

Raporda değerinin çok oynak olması nedeniyle, kripto paraların bir ödeme aracı olarak kullanılamayacağı belirtildi. Söz konusu raporda konu ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Ayrıca, günümüzdeki haliyle, işlemlerden yüksek ücret alınması ve işlemlerde performans kaynaklı gecikmeler yaşanması gibi nedenlerle daha çok bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.”

Bitcoin’den de söz eden rapor, kripto para biriminin tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol ettiğini belirtti:

“Bitcoin dünyadaki tüm Bitcoin kullanıcıları tarafından kontrol edilir. Geliştiriciler yazılımı geliştirirken, tüm kullanıcılar hangi yazılımı ve sürümü kullandıklarını seçme konusunda özgür oldukları için Bitcoin protokolünde bir değişikliği zorlayamazlar. Birbirleriyle uyumlu kalmak için, tüm kullanıcıların aynı kurallara uygun yazılımı kullanması gerekir. Bitcoin, tüm kullanıcılar arasında tam bir fikir birliği ile doğru şekilde çalışabilir. Bu nedenle, tüm kullanıcılar ve geliştiriciler bu fikir birliğini korumak için güçlü bir motivasyona sahiptir.”

Raporda, son zamanların gündem maddesi olan kripto para borsalarına ilişkin mağduriyetler de ele alındı ve söz konusu sağlayıcıların düzenlenmemiş olmasının çeşitli dolandırıcılık faaliyetlerine neden olduğu belirtildi:

“Kripto varlıklarının alım, satım ve saklamasına aracılık eden, hali hazırda küresel ölçekte toplam sayıları 370’den fazla olan kripto varlık borsalarının diğer ifadeyle sanal varlık hizmet sağlayıcıların düzenlenmemiş olması çeşitli dolandırcılık ve suistimallere yol açmakta.”

Düzenleme Çalışmaları Sürüyor

Raporda yakın zamanda açıklanması beklenen kripto para düzenlenmesine ilişkin çalışmaların da sürdüğü ifade ediliyor:

“Merkez Bankamız da görev ve sorumluluk alanı kapsamında dağıtık defter teknolojisi de dâhil olmak üzere finansal teknolojiler konusundaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve uluslararası çalışmalara katkı sağlamaktadır. Kripto varlık alım satım platformları da dahil olmak üzere kripto varlıklara ilişkin hizmetler ve işlemler ile genel hususlara ilişkin düzenlemelerin değerlendirilmesi çalışmalarına T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla devam edilmektedir. Kripto varlıklara ilişkin genel düzenleme bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacaktır.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala