bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,214.67 1.40%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,985.42 0.29%
bnb
BNB (BNB) $ 591.45 0.59%
solana
Solana (SOL) $ 150.59 4.85%
xrp
XRP (XRP) $ 0.507103 1.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.458672 1.70%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.147412 0.52%

Tansel Kaya, Bitcoin ETF gündemini BTCHaber’de değerlendirdi

btc etf 13

Mindstone Blockchain Labs CEO’su ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Tansel Kaya, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), spot Bitcoin ETF’lerine ilişkin kararını açıklamasına kısa bir süre kala, genel görünümü BTCHaber için yorumladı.

BTCHaber’in X Space etkinliğinde Emirhan Erdoğan’ın sorularını yanıtlayan Kaya, hem spot Bitcoin ETF’lerine ilişkin heyecanı hem de SEC Başkanı Gary Gensler’ın tutumunu ele aldı.

“Long pozisyonlar temizlendi”

İlk olarak Gary Gensler’ın son iki gün içinde kripto paralara karşı uyarı tweet’leri ile ilgili konuşan Kaya, bunun siyasi bir hamle yapma amacıyla bunları paylaşmış olabileceğini söyledi.

Matrixport’un geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve SEC’nin tüm ETF başvurularını reddeceğine yönelik rapordan söz eden Kaya, bunun bir FUD olduğun, long pozisyonların bu haberle temizlendiğini ve haberin düştüğü sırada Binance’e erişim sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

Kaya, spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanacağını düşündüğünü, çarşamba günü aksi bir karar çıkması halinde bile artık geri dönülmez bir noktada yer alındığına dikkat çekti.

“Türkiye’deki kripto regülasyonlarının zamanlaması tesadüf değil”

ABD’deki ve Türkiye’deki regülasyonları değerlendiren Kaya, Binance’in yapılan tüm işlemleri ABD hükümetine aktaracak olmasının önemli olduğunu belirtti.

Bitcoin’in hala riskli bir varlık olduğuna dair yaygın görüş sebebiyle ABD’nin böyle bir önlem almak istediğini ifade eden Kaya, Çin’in madencilik faaliyetlerini kısıtlamasının da benzer bir fikirle yapıldığını düşündüğünü söyledi.

Spot Bitcoin ETF’inin potansiyel onayıyla Bitcoin ve geleneksel finans sisteminin bir nevi evleneceğini söyleyen Kaya, bu sebeple her iki tarafın da fedakârlık yaptığını vurguladı. Ek olarak Bitcoin’in daha uysal bir varlık hale geleceğini düşündüğünü de söyledi.

Kaya, kripto paraların olgunlaştığını ve Türkiye’deki regülasyon sürecinin bu dönemde gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını belirtti.

Kaya konuyla ilgili son olarak, önümüzdeki dönemde blockchain teknolojilerinin geleneksel finans sistemiyle daha uyumlu hale geleceğini inandığını vurguladı.

“Gary Gensler önümüzdeki dönemde olmayabilir”

SEC Başkanı Gary Gensler’ın son iki günde attığı tweet’ler ile ilgili düşüncelerini paylaşan Kaya, işlerin Gensler’ın istediği gibi gitmemiş olabileceğini ancak karşısında BlackRock gibi çok güçlü bir firma olduğunu söyledi.

Gary Gensler’ın BTC ile ilgili bir problemi olmadığını düşündüğünü söyleyen Kaya, SEC Başkanı’nın varlığı altcoin’lerden ayırdığını dile getirdi. Gensler, geçmişte birçok altcoin’i “menkul kıymet” olarak nitelendirdi.

Kaya ayrıca, önümüzdeki ABD başkanlık seçimlerinin ardından büyük bir ihtimalle Gary Gensler’ı SEC Başkanı olarak görmeyeceğimizi ifade etti. Gensler’ın zor bir dönemden geçtiğini ve Senato önünde büyük eleştiri aldığını hatırlattı.

Şirketler rekabet halinde mi?

Emirhan Erdoğan’ın şirketler arasında özellikle işlem ücretleri konusunda bir yarış olup olmadığına dair sorusuna yanıt veren Kaya, şirketlerin konuyla ilgili farklı tutumlarının olduğunu söyledi. Grayscale’in hacme oynadığını vurgulayan Kaya, 2 milyar dolarlık bir sermaye girişi beklendiğini belirtti.

Şirketlerin mevcut mücadelesinin her alanda devam ettiğini belirten Kaya, TV reklamlarında dahi ETF ürünlerinin reklamlarının yer aldığını kaydetti.

Özellikle BlackRock gibi güvenilir bir şirketin ETF hamlesi yapmasının önemini vurgulayan kaya, böylelikle kripto paralara şüpheci yaklaşan toplulukların sektöre giriş yapabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’deki regülasyon süreci

Türkiye’deki kripto paraların regülasyon süreciyle ilgili aldığı duyumları paylaşan Kaya, şunları söyledi:

“Kripto varlıkların bankalar ve aracı kurumlarda saklanması konusu gündemde. […] Varlıklar bankalar ya da saklama şirketlerinde saklanacak, borsalarda takas edilecekler.
Regüle oluyor bu varlık… Anladığım kadarıyla kripto varlıkların hepsini menkul kıymet olarak tasnif ediyoruz.”

Kaya, bunun hem iyi hem de kötü taraflarının olduğunu ifade etti. Sermaye Piyasası Kurulu’nun kriptoları denetleyecek olmasının iyi bir şey olduğunu ve SPK’nın orta vadeli planlarının arasında “tokenizasyon”un yer aldığını ekledi. SPK’nın bu hamleyi 2024 sonu 2025 başında yapmak istediğini kaydetti.

Durumun kötü taraflarını ele alan Kaya, kripto paraların menkul kıymet olarak görülmesi sebebiyle haciz v.b. gibi durumlarda kişinin kripto borsalarındaki varlıklarının dondurulmasının önünün açıldığını belirtti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Yavuz

2 Ekim 1992 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Cem Yavuz, ilköğretimi yine doğduğu şehirde tamamladı. Liseyi İstanbul’da okuyan Cem, tarihe olan ilgisi sebebiyle üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Tarih bölümünde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala