bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,667.33 1.03%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,163.16 1.00%
bnb
BNB (BNB) $ 613.47 1.58%
solana
Solana (SOL) $ 146.12 1.05%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527303 0.06%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473118 0.37%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152134 0.27%

Tacikistan, CBDC Testleri için Fantom Ağını Seçti

tacikistan cbdc testleri icin fantom agini secti

Fantom Vakfı, Tacikistan’daki CBDC (Merkez Bankası Dijital Para Birimi) testlerine başlıyor. Vakıf bu testler için OJSC Orienbank ile bir Mutabakat Zaptı imzaladığını açıkladı. Bu anlaşma ile birlikte Fantom, ülke için bir CBDC çözümü geliştirmeye başlayan ilk blockchain projelerinden biri oldu.

Fantom ve Orienbank, Tacikistan Somonisi’nin dijitalleştirilmiş versiyonu olan E-SOM için Tacikistan Ulusal Bankası ile birlikte çalışacak. İkili bu kapsamda ticari ve perakende ödeme ağları geliştirecek ve test edecek.

Tacikistan CBDC için Fantom Ağını Kullanacak

İkili arasındaki anlaşma bir basın duyurusuyla açıklandı. Oluşturulan platforma, itibari para ile sorunsuz, düşük ücretli döviz değişimi sağlamak için Andre Cronje’nin Iron Bank protokolü entegre edilecek. 

İlk aşamada test ve iyileştirme sürecinden geçecek olan CBDC, ilk denemelerin ardından Tacikistan Ulusal Bankası’nın korumalı alan düzenlemesi kapsamında ulusal olarak piyasaya sürülecek.

tacikistan cbdc testleri icin fantom agini secti 2

Orienbank anlaşması, Fantom’un modern, dijital bir ekonomiye geçiş yapmak isteyen hükümetler için kilit bir çözüm sağlayıcı olarak ortaya çıktığını gösteriyor.

Fantom ağındaki sıfıra yakın ücretler, hızlı işlem kesinliği ve güvenliği CBDC sistemler için ideal bir hale gelmesine yardımcı oluyor.

Dijital para birimleri son zamanlarda yakından takip ediliyor. Tüketiciler giderek daha fazla elektronik ödemeleri tercih etmeye başladı. Bu da Merkez Bankalarının üçüncü taraf dijital ödeme sistemleri yerine ulusal para birimlerinin kullanımına yönelmesinde etkili oldu.

Tacikistan’dan gelen bu adım CBDC finansal katıldı teşvik edebilir. Fantom CBDC, dijital cüzdanlara bağlanan mobil uygulamalar aracılığıyla bankacılığı kullanılabilir hale getiriyor. Kullanıcı erişilebilirliğinin ötesinde, bağlanabilirlik, finansal kurumların mikro krediler gibi hizmetleri yetersiz hizmet alan alanlara genişletmesine olanak tanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fantom CEO’su Michael Kong şunları söyledi:

“Orienbank ile yapılan bu anlaşma, dijital para birimlerinin ekonomisi ve kullanılabilirliği ile ilgili araştırmaları yüksek hızlı, düşük maliyetli platformumuzun teknolojisiyle birleştiren uygulanabilir bir CBDC çözümü oluşturma çabalarımızı doğruluyor”

Fantom CBDC, bankalar arası ve büyük işletme ödeme sistemlerinden küçük işletme işlemlerine ve P2P para transferlerine kadar, Tacikistan ve ötesindeki mevcut para birimini ve ödeme ekosistemlerini dönüştürmeye hazır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala