bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,450.73 2.61%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,005.77 3.08%
bnb
BNB (BNB) $ 584.38 1.58%
solana
Solana (SOL) $ 146.58 6.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.522281 3.22%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.442579 2.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148849 5.89%

Piyasalar için kritik hafta: Gözler iki zirveye çevrildi

Piyasalar için kritik hafta Gözler iki zirveye çevrildi

Yatırımcıları hem yurt içi hem de yurt dışında oldukça yoğun bir hafta bekliyor. Küresel piyasalarda gözler, Jackson Hole ile BRICS Liderler Zirvesi’de olacak. Yurt içinde ise Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın katılacağı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda verilecek mesajlar merakla bekleniyor. Başkan Powell’ın yapacağı konuşmasında para politikasına yönelik mesajlar izlenecek. Powell’ın açıklamalarının piyasalarda oynaklığı artırabileceği tahmin ediliyor. Toplantılar 24-26 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek.

Geçen hafta açıklanan Fed tutanaklarında enflasyon riskine vurgu yapılmıştı. Fed üyeleri daha fazla faiz artışının gerekli olacağının sinyalini vermişti.

Jackson Hole sempozyumu 1978’den bu yana Kansas City Fed tarafından düzenleniyor. Sempozyuma dünya genelinden merkez bankası başkanları, bakanlar ve akademisyenler katılıyor. Etkinlikte küresel ekonomideki gelişmeler masaya yatırılıyor. CME FedWatch Tool’a göre piyasa katılımcılarının yüzde 88,5’i eylül ayında faizin sabit bırakılmasını sabit tutuyor.

BRICS zirvesinde gerilim yüksek

Diğer taraftan Güney Afrika’da BRICS zirvesi de yakından takip edilecek. Güney Afrika’da 22-24 Ağustos’ta yapılacak zirvede ABD karşıtı duruşun güçlendirilmesi bekleniyor. Zirve öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkarılan tutuklama kararı tansiyonu artırdı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Putin’in tutuklanmasına yönelik karar verdi. Putin bu nedenle zirveye katılamayacak. Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de toplantılara katılacak.

Çin’den sürpriz faiz artışı

Çin’de ekonomiyi desteklemeye yönelik çalışmalar hız kazandı. Çin Merkez Bankası bir yıllık ana kredi faiz oranını düşürdü. Banka daha önce orta vadeli kredi kolaylığı ile daimi kredi kolaylığı faizlerinde indirime gitmişti. Bir yıl vadeli ana kredi faiz oranı (LPR) 10 baz puan düşürülerek yüzde 3,55’ten yüzde 3,45’e indirildi.

Türkiye’de gözler faize çevrildi

Türkiye bu hafta yoğun ekonomi gündemine odaklanacak. Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. TCMB’nin faiz kararı perşembe günü açıklanacak. Faiz kararı öncesi haftasonu yapılan düzenleme çok tartışılmıştı. Banka son toplantısında politika faizini yüzde 17,50’ye yükseltmişti. Bu hafta ikinci çeyrek büyüme rakamları ile Orta Vadeli Program (OVP) açıklanacak. Ayrıca bütçe çalışmaları da yakından takip edilecek.

TCMB geçtiğimiz hafta sonu Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin önemli bir kararı hayata geçirmişti. Karar ile bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Kriterleri tutturamayan bankalara ek menkul kıymet tesisi uygulanacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala