bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,661.06 0.94%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,276.98 5.05%
bnb
BNB (BNB) $ 599.10 1.09%
solana
Solana (SOL) $ 143.43 5.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.521569 0.56%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471211 2.97%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149162 2.21%

ÖZEL RÖPORTAJ: Kriptonun vergilendirilmesinde yüreklere su serpen açıklama

Turkiye kripto varlik vergi

Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen Kripto Varlıkların Vergi, Muhasebe ve Denetiminde Son Gelişmeler adlı konferans hem kamu hem de özel sektörden birçok üst düzey yetkili ismi bir araya getirdi. 

Konferansta kripto varlıkların vergilendirilmesine ilişkin PwC, Deloitte, KPMG ve EY gibi dev danışmanlık şirketleri katılım gösterdi. Kripto varlıkların saklanmasından borsaların vergi yükümlülüklerine kadar birçok konunun ele alındığı konferansta öne çıkan konuşmacılardan biri ise Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı Murat Aydın’dı. 

Katıldığı panel sonrası BTCHaber’e özel konuşan Aydın’a kriptoya uygulanacak verginin yüksek tutulup tutulmayacağını sorduk. Nitekim yaklaşık iki yıldır süregelen Ankara’daki kripto regülasyon çalışmalarından sızan taslaklarda işlem bazlı vergiye dair bazı iddialar öne atılmış, sosyal medyada söz konusu vergi oranının yüksek tutulacağına dair endişeler ortaya çıkmıştı.

“Korkuları haklı çıkaracak bir hata olmaz”

“Vergilendirme türünün ne olacağını belirlemeden önce her türlü olasılığa ilişkin bizim Gelir İdaresi Başkanlığı mutlaka etki analizini yapıyor. Bunu öngörmememiz gibi bir durum olmayacak” diye konuşan Aydın, ekledi: “Biz nitelik olarak yapılan incelemenin türüne göre şu an Meclis’e giden her yasal düzenleme öncesinde etki analizini ve piyasaya etkisinin araştırmasını yapıyoruz. Yıllardır yapılagelen birikmiş bir deneyim de söz konusu. Dolayısıyla bu tür korkuları ya da şüpheleri haklı çıkaracak bir hata olacağını kesinlikle düşünmüyorum.”

“Singapur binde 5 vergi alırken…”

Kriptonun vergilendirilmesini “tüm dünya için bir sorun” olarak nitelendiren Aydın,” İşlem bazlı vergi uygulayan ülkelerden örneğin Singapur binde 5 gibi küçük bir oranla alıyor. Singapur böyle bir uygulama koyarken örneğin ABD bunu yüzde 5’e çekeceğim diyemez. Piyasanın evrensel standardı var ve geçişler çok hızlı. Sonuçta düzenlenecek verginin türüne göre açık söyleyeyim, doğasına aykırı bir oran hiçbir uygulamamızda mümkün değil” diye konuştu. 

“Her türlü hazırlığımızı yaptık”

Regülasyonların ne zaman geleceğine ilişkin yönelttiğimiz soruya Aydın, “Yakın zamanda olacağını düşünüyorum ama net bir tarih vermem uygun olmaz. Öyle bir tarihi de kimse veremez şu an. Bu alan, herhangi bir kurumlar ya da gelirler vergisinde düzenleme yapmak gibi değil. Siyasiler dışında kamu görevlileri bunu söyleyemez ama biz her türlü hazırlığımızı yaptık. Bizim gibi başka kurumların da hazır olduklarını biliyorum” yanıtını verdi.  

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala