bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,358.71 1.85%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,166.44 3.84%
bnb
BNB (BNB) $ 585.24 2.92%
solana
Solana (SOL) $ 135.14 4.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506848 2.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.454357 2.95%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.140922 5.36%

Lightning Network Nedir?

Lightning Network Nedir

Kripto paraların popülaritesi gün geçtikçe artmaya devam ederken, kullanım alanları da hızla genişliyor. Özellikle lider kripto olarak anılan Bitcoin’in (BTC) birçok şirket tarafından bir ödeme yöntemi olarak kullanılması ve El Salvador’un gündelik hayatına Bitcoin’i dahil etmesi, kriptolara olan güveni hızla artırıyor. Ancak bu büyüme, beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Bitcoin Blockchain ağının hızının yavaşlığı. İşte biz de bugün bu sorunun çözümünü konuşacağız. Konumuz: Lightning Network nedir?

Lightning Network Nedir, Ne İşe Yarar?

Lightning Network’e geçmeden önce asıl sorunun sebebine değinmemizde fayda var. Her ne kadar devrimsel bir teknoloji olsa da Bitcoin, yapısı gereği oldukça hantal bir yapıya sahiptir. Oldukça güçlü bir değer deposu ve sunduğu üst düzey güvenliği yanı sıra, bu ağda işlemler minimum 10 dakika içerisinde gerçekleştirilmektedir. Tabii doğal olarak hiçkimse markette bir su almak için 10 dakika beklemek istemez. Peki geleceğin parasal sistemi olarak adlandırdığımız Bitcoin, böyle bir vaziyetteyken nasıl sürdürülebilir olur?

Aslında baktığımızda Bitcoin’in Whitepaper’ını incelersek, Sathoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i bir “fiat” benzeri değil, bir altın benzeri olarak sunmuştur. Bu yüzde yapısal olarak Bitcoin oldukça hantal tasarlanmıştır. Ancak Blockchain teknolojisinde her sorunun bir çözümünü bulmak mümkün. Çözüm ise Layer-2’ler.

Bitcoin’in Whitepaper’ının okumak isterseniz buraya tıklayarak türkçe çevirimize erişebilirsiniz.

En basit tanımımızla bir layer-2 çözümü olan Lightning Network, aslında Bitcoin’in üzerine inşa edilmiş yeni bir protokol katmanıdır. Bitcoin protokolünün eşler arası yapısını korurken, VISA’dan daha hızlı işlem hacmi elde etmek için son teknoloji akıllı sözleşmeleri kullanır.

Bu yöntem, Blockchain ağında sonsuza kadar saklanması gereken işlem sayısını azaltılmasıyla elde edilir. Her bir işlemin tek tek kaydedilmesi yerine, fonlar akıllı sözleşme yoluyla “ödeme kanallarında” tutulur ve işlemler, işlem yapan kullanıcılar arasında Blockchain’in dışında değiştirilir. Ödeme kanalı bakiyesinin son durumu, herhangi bir zamanda Bitcoin ağına yayınlanabilir ve fonlar ağa güvenli bir şekilde yerleştirilebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala