bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,624.31 0.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,159.10 0.66%
bnb
BNB (BNB) $ 614.06 1.87%
solana
Solana (SOL) $ 148.36 2.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529005 1.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472927 1.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152173 1.46%

KYC Nedir? Know Your Customer Ne Demek?

KYC

Müşterini Tanı (KYC) yani Know Your Customer, finansal kurumların riskleri önlemek için müşterilere uygulanan kontrol prosedürleridir.

Bu bilgiler kullanıcıların adres, telefon bilgilerini ve kimlik bilgilerini içermektedir. Tüm bu adımlar tamamlandığında artık KYC uyumlu olunmuş olur. KYC, müşteriye herhangi bir öneri yapılmadan önce her müşterinin genel finansal durumunu değerlendirmek açısından çok önemlidir.

Kimlik doğrulama ile alınan bilgiler, merkezi otoriteler tarafından, kullanıcıları güvence altına almak için yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

Müşteri hesabı açma işlemlerinde uygulanacak kontroller şu şekildedir:

  • Müşteri durum tespiti uygulanarak risk seviyesinin belirlenmesi
  • Risk seviyesine uygun şekilde bir kontrol programı geliştirilmesi
  • Toplanmış olan müşteri bilgileri bilgilerinin kontrolünün sağlanması

KYC yapılırken bilgilerin doğru ve eksiksiz yapıldığına emin olunması gerekmektedir.

KYC süreçlerinde, kullanıcıdan istenen belgeler aşağıdadır: 

  • Kimlik belgesi          
  • Ehliyet 
  • Pasaport 
  • Web veya telefon üzerinden yüz tanıma 
  • ikametgah belgesi 

Bunlara ek olarak bazen hizmet faturaları ya da banka hesap özetleri gibi belgelerde istenebilmektedir.

KYC 1

Online KYC Doğrulaması Nasıl Yapılır?

KYC doğrulaması için, müşterinin kimlik belgesi, sürücü ehliyeti ya da pasaportunun olması gerekmektedir. Bu belgelerin online doğrulama sürecinde sisteme yüklenilmesi istenmektedir.

Biyometrik yüz tanıtma işlemi kimlik doğruluğu seviyesi için gereklidir. Bu işlemler tamamlanmadan sistemden çıkış yapıldığı taktirde sisteme kayıt yapılamayacaktır ve bilgiler yüklenemeyecektir.

KYC Yapmak Zorunlu mudur?

Olası borsa hacklenmelerine karşı KYC yapılması gerekmektedir. Çoğu borsa KYC yapmaya zorlamasa da yapılan işlemlerde kısıtlamalar uygulamaktadır.

Tek bir günde 10.000 dolardan daha fazla değere eşdeğer bir miktarı bir offshore hesabına aktarmak isteyen herhangi bir kripto para hesabı sahibi için zorunlu ön KYC kaydı önerilmiştir. Bu öneri bu miktarlardaki banka transferlerinin, izleme ve kanun uygulama amaçları için Mali Suçları Uygulama Ağlarına (FinCEN) bildirilmesiyle sonuçlanacaktır. Önerilen bu kuralların altında yatan dayanak, KYC kaydının, toplam varlıkların açıklanmasının ve herhangi bir offshore işleminin raporlanmasının vergi kaçakçılığını ve denizaşırı suç gruplarının finansmanını önlemeye yardımcı olacağıdır.

Finansal kurumlar, yaptırım kararlarını ihlal etmemek için hesap açmak üzere müşteriye uygulanan bir yaptırım kararı olup olmadığını kontrol eder. Bunun dışında Politik Maruz Kalmış Kişiler finansal kurumlar için yüksek riskli müşterilerdir. 

Kriptoda Neden KYC’ye İhtiyacımız Vardır?

KYC (Müşterini Tanı) kara para aklama, terörist finansmanı, yolsuzluk, sahtekarlık, rüşvet ve diğer yasadışı finansal faaliyetlerle ilgili risklerin ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Müşterinizi Tanı’da uygulanan kontrol süreçleri, işletmenin bir hesap açmak için müşteri hakkında gerekli bilgilere sahip olmasını ve müşterinin risk seviyesinin belirlenmesini sağlamaktadır. 

Kullanıcılardan genellikle hesap oluşturma aşamasında ve bilgilerde bir değişiklik olması durumunda KYC bilgilerini paylaşmaları istenir. Örneğin, hesabınızı oluşturduktan birkaç ay sonra adınızı resmi olarak değiştirirseniz, KYC bilgilerinizi de güncellemeniz gerekmektedir.

Kripto para sektöründe KYC kontrollerine ihtiyaç duyulmasının sebepleri şunlardır:

  • Blockchain işlemleri geri döndürelemez olduğu için olası bir hatada yardımcı olabilecek bir yönetici bulunmaz. Bu da fonların çalınabileceği veya geri alınamayacağı anlamına gelmektedir.
  • Bir kripto cüzdanının açılabilmesi için şahsi bilgi paylaşımına gerek yoktur. Kripto paralar büyük ölçüde anonimdir.

KYC’nin Avantajları

  • Finansal hizmet sağlayıcılar, müşterinin kimliğine ve finansal geçmişine hakim olarak risklerini daha kolay değerlendirebilir. 
  • Finansal kurumun müşteri verileri doğru bir şekilde yönetildiği için, finansal hizmet sağlayıcılarına daha fazla güven ve güvene sahiptir.  
  • Kimlik hırsızlığı ve diğer finansal dolandırıcılık türleri önlenebilir, bu sayede suç oranlarıda düşmüş olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Etiketler:





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala