bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 65,931.66 6.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,015.50 4.06%
bnb
BNB (BNB) $ 585.36 3.23%
solana
Solana (SOL) $ 155.90 8.89%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517533 3.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.452127 5.36%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155872 6.69%

Kripto Vergisinin Faturası 3.8 Milyar Dolar

hindistanin kripto vergisinin faturasi 3 8 milyar dolar

Hindistan’ın kripto vergisi ile ilgili yaptığı düzenlemenin yerel borsalara etkilerine ilişkin ilk veriler geldi. Geçen yılın şubat ayında açıklanan ve nisan ayında uygulamaya giren kripto vergi düzenlemesine ilişkin sonuçlar pek iç açıcı değil. Son araştırma raporları, vergi yasağının hükümetin hedeflerine ulaşmasında yardımcı olamadığını ortaya koydu. Mevcut senaryonun devam etmesi halinde ise yerel borsaların hayatta kalmakta zorlanacağı belirtiliyor.

Kripto Vergisi 3.8 Milyar Dolara Mal Oldu

Hindistanın başkenti Yeni Delhi merkezli düşünce kuruluşu olan Esya Centre tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kripto düzenlemesinin ardından Hintler, yerel kripto borsalarından küresel kripto borsalarına 3.8 milyar dolar taşıdı.

Araştırma, vergi düzenlemesinin yerel borsalar üzerindeki etkisine ilişkin ilk verileri ortaya koydu. Rapora göre Şubat-Ekim 2022 döneminde uluslararası borsalara 3.85 milyar dolar kaydırıldı.  

Hindistan’da 1 Şubat 2022’de kripto vergisi kuralları açıklanmıştı. Başbakan Narendra Modi hükümeti, kripto kârlarına yüzde 30 vergi getirmiş, tüm işlemlerden de yüzde 1 vergi kesileceğini açıklamıştı. Yüzde 30’luk vergi düzenlemesi 1 Nisan’dan, yüzde 1’lik işlem kesintisi ise 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya konulmuştu.

kripto vergisinin faturasi 3 8 milyar dolar2
Narendra Modi

1.2 trilyon Dolar Kayba Yol Açabilir

Esya Centre raporuna göre, vergi uygulamalarının hayata geçirilmesiyle birlikte yerel borsaların işlem hacimlerinin 4 ay içinde yüzde 81 azaldığı belirtildi. 1.7 milyon kullanıcının yabancı borsalara geçiş yaptığı tahmin ediliyor.

Raporda kripto vergi düzenlemesi ile iki ana hedefe ulaşılamadığına vurgu yapıldı ve şu ifadeler kullanıldı: “Vergi gelirleri üzerinde orantılı olarak büyük bir olumsuz etkinin yanı sıra işlem izlenebilirliğinde bir düşüş görülüyor. Mevcut vergi mimarisi dört yıl içinde 1.2 trilyon dolarlık kayba yol açabilir.”

Uzmanlar, işlem başı vergi kesintisinin yüzde 1’den yüzde 0,1’e düşürülmesini öneriyor. Ayrıca sabit yüzde 30 vergi yerine kazanca yönelik bir düzenleme yapılması gerektiği belirtiliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala