bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Kripto Paralar Nasıl Saklanır?

Kripto paralar nasil saklanir

Kripto paraların saklanması, yatırım yapmak kadar önemlidir. Dikkat gerektiren bir konu olan kripto paraların saklanması, birçok yöntemle gerçekleştirilebilir.

Kripto Paralarımı Nasıl Muhafaza Edebilirim?

Kripto paralar blokzincirde kayıtlıdır. Blokzincirde kayıtlı varlıkların kullanımı, yalnızca özel anahtar ile imzalayarak gerçekleştirilebilmektedir. Dolayısıyla özel anahtar mevcutsa varlıklar kullanılabilmektedir. Fonların sahipliğini belirleyen özel anahtara sahip olunmasıdır. Bu sebeple, kripto paraları saklama yöntemleri aynı zamanda özel anahtarı saklama yöntemleridir. Kurumsal kullanıcılar için maliyeti yüksek ve çok daha gelişmiş yöntemler bulunmakta ve oldukça popülerdir. Bunlardan bazıları, HSM çözümleri, saklama hizmeti veren firmalardır. Aynı zamanda bireysel kullanıcılar için kripto paraların uygun maliyetlerle saklanma çözümleri de mevcuttur.

Sıcak ve Soğuk Cüzdanlar

Kripto paraların muhafazası için kullanılan yöntemler arasında cüzdanlar bulunmaktadır. Cüzdanlar internete bağlı olması ya da olmamasına göre çevrimiçi ve çevrimdışı olarak farklılık gösterirler. Soğuk cüzdanlar yani çevrimdışı çalışan cüzdanlar, donanım cüzdanları ve kağıt cüzdanlar olarak sıralanabilir.

Sıcak cüzdanlar internete bağlı yani çevrimiçi çalışırlar. Çevrimiçi çalışmalarının avantajları arasında işlemlerin daha kısa sürede gerçekleşmesi en dikkat çekici olanıdır. Bağlantılı olarak çalıştıkları için, kripto para ticaretinde sıcak cüzdanlarla yapılan işlemler daha kolay gerçekleşmektedir.

Ancak dezavantajlarında çevrimiçi çalışmasından dolayı birçok saldırıya maruz kalma durumu da vardır. Soğuk cüzdanlar, sıcak cüzdanların aksine, çevrimdışı internete bağlı olmadan çalışırlar. Çevrimdışı çalıştıkları için herhangi bir saldırıya daha az maruz kalırlar ve daha dayanıklıdır. Soğuk cüzdan fonlarına yalnızca özel anahtar sahibi kişiler ulaşabilmektedir. Ancak özel anahtarın kaybedilmesi durumunda fonlara ulaşılamaz.

cuzdanlar

Çevrimiçi Cüzdanlar

İnternete bağlı olarak çalıştığı için çevrimiçi olarak adlandırılan cüzdanlar aynı zamanda sıcak cüzdanlardır. Kripto varlıkları transfer etmek, alım-satım yapmak ve kripto paraları çevrimiçi bir ortamda saklamak için çevrimiçi cüzdanlar kullanılmaktadır. İnternet bağlantısına sahip web, mobil veya masaüstü cüzdanlar, bu grupta toplanır.

Kripto paralar web-mobil tabanlı cüzdan uygulamalarında muhafaza edilebilmektedir. Burada önemli olan, kripto paraların o kripto parayı saklama hizmeti veren uygulamada tutmaktır. Çevrimiçi cüzdanlar, işlemleri kolaylaştırmaya yardımcı özel anahtarlar kullanır. Bu tür kripto para cüzdanları çevrimiçi yapıları ile internete bağlı olduklarından, birçok kolaylık sağlar.

Örneğin, internet erişimi olan her yerden ve anında sıcak cüzdana erişim mümkündür. Çevrimiçi üzerinden işlemler de çok daha pratik şekilde halledilmektedir. Bununla birlikte sıcak cüzdanlar, internete bağlı olduklarından, siber saldırılara açık durumdadır. Soğuk cüzdanlara kıyasla kötü niyetli yazılımcılar tarafından daha kolay hedef olabilmektedir.

Çevrimdışı Cüzdanlar

Pek çok saldırıya dayanıklı olan çevrimdışı cüzdanlar, internete bağlı olmadan çalışırlar. Bu sebeple, çoğu kişi tarafından daha güvenli olduğu düşünülmektedir. Çevrimdışı (soğuk) cüzdanlar; donanım ve kağıt cüzdanlar olarak sıralanabilmektedir.

Donanım Cüzdanları

Kripto varlıklar, uzun süre saklanmak istendiğinde veya büyük miktarda kripto para birimi bulundurulduğunda bir donanım cüzdanı kullanılabilir. Özel anahtarı saklayan fiziksel donanım cihazları da donanım cüzdanının kapsamına girmektedir. İnternete bağlı olarak saklanmadığı için özel anahtarı saklamak güvenli kabul edilen ve sık kullanılan bir yöntemdir.

Donanım cüzdanını kaybetmekten ve fiziksel zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Böyle durumlarda fonların kullanılması için yedekleme çözümleri de mevcuttur. Yedekleme yöntemlerinde genellikle kurtarma sözcükleri kullanılır. Kurtarma sözcüklerinin güvenli bir yerde saklanması önemlidir. Kısacası, donanım cüzdanlarına kişiye özel anahtar ile ulaşılabilir ve eğer bu özel anahtar kaybedilirse, varlıklara ulaşmak mümkün olmamaktadır.

Kağıt Cüzdanlar

Kripto paralarını cebinde taşımak isteyenler için, özel anahtarın kağıt üzerinde saklanabildiği yöntemdir. Özel anahtar direkt ya da bir QR kod ile kâğıt üzerinde saklanabilmektedir. Bu yöntem kâğıt cüzdanın kaybolma, yıpranma ya da fiziksel erişimle çalınma riskine karşı korumamaktadır. Bu nedenle tercih edilirliği oldukça düşük bir yöntemdir. Kusurları nedeniyle kağıt cüzdan kullanımı artık tehlikeli olarak kabul edilmektedir ve önerilmemektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala