bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,351.24 1.29%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,140.86 1.72%
bnb
BNB (BNB) $ 604.50 0.39%
solana
Solana (SOL) $ 143.39 0.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523478 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468297 0.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15053 1.56%

Kripto Para Gelecektir Anlık Heves Değil

financial247

Şöyle bir geriye dönüp yakın tarihi tanıdığımızda bizi çok şaşırtacak detaylar ulaşıyoruz. Mesela dünyanın en büyük finans kurumları ve içinde Elon Musk‘ın da dahil olduğu birçok iş lideri Bitcoin palavra bir unsur olduğunu ileri sürüyordu.

Hatta bu konuşmadan öyle etkili oldu ki Bitcoin bir önceki tarihi zirvesinden oldukça sert bir şekilde geri döndü ve 2019-2020 dönemine kadar yatırımcısını üzdü diyebilirim. Ancak başını kaldırıp 6.000-7.000 dolar seviyesine geldikten hemen sonra yavaş yavaş ivmelenmeye başladığını ve kendisini inanmayanları bile cezbeden bir yükseliş hareketine girdiğini gördük.

Elbette böylece şartlar değişti ve bugün Elon Musk dahil olmak üzere birçok kurum ve fon artık Bitcoin’e milyarlarca dolar yatırım yapmış durumda. Bu durumu hazırlayan gelişmelerden öne çıkan şuydu:

Dünyadaki merkez bankalarının hesapsız bir şekilde arttırdığı likidite ve verdiği desteklerin sonucunda önce faizler sıfırın altına düşerken, altın dahil olmak üzere birçok yatırım aracına ilgi zirve seviyesine ulaştı. Borsalar koşarken sonunda bakışlar Bitcoin ve kripto paralara döndü, güçlü para birimleri olan güvensizliğin de etkisiyle rekorlar kırılmaya başlandı.

Özellikle Bitcoinin akıllara zarar diyebileceğim kıvamda gösterdiği yükseliş hareketinin arkasında elbette Tesla’nın yaptığı açıklamalar da vardı. Ancak önümüzde 63.000 Dolardaki direnç seviyesinin olduğunu, hatta “önce 57.000 doları geçsin de görelim” diyen uzmanları da unutmayalım.

Özetle, neye yatırım yaparsak yapalım, tasarrufları değerlendirmenin ciddi bir iş olduğunu bilmeli ve buna göre davranmalıyız. Elbette bir otoriteye bağlı olmadan üretilen alışveriş değerlerinin gelecekte hem dünyada hem de evrende geçerliliği olacak. Ancak bunlardan hangisinin hayatta kalacağını şimdiden kestirmek çok kolay değil. Bitcoin mi, Ethereum mu ya da başka meşhur balinaların parmakla işaret ettiği kripto paralar mı bunu şimdiden söylemek zor.

Ancak, söz konusu kripto paraların bir alışverişine şahit olmadan bir emtia gibi sürekli değer kazanmalarını kendi bakış açımdan oldukça tehlikeli bulduğumu ve bu sebeple yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiğine dair uyarıda bulunmak gerektiğini düşünüyorum. Kolay değil, para zor kazanılıyor. Yatırımcıların heyecana kapılıp yanlış bir seviyeden yatırım yapmaları, para kaybetmelerine neden olabilir.

Dolayısıyla acele etmeyelim, aktif takibe devam edelim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi'ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991'de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite'de tamamlayarak ve 1997'de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.
https://emrealkin.com/tr/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala