bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,018.88 0.76%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,051.75 1.00%
bnb
BNB (BNB) $ 582.68 1.48%
solana
Solana (SOL) $ 151.31 2.55%
xrp
XRP (XRP) $ 0.534322 1.88%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.447352 2.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153153 2.91%

İsviçreli banka önümüzdeki yıl faizlerin düşmesini bekliyor

credit suissein calisanlari ubs ofislerine tasinmaya basladi

Dünyaca ünlü banka UBS yavaşlayan ekonomik büyüme, artan işsizlik oranları ve enflasyonun düşüş trendine girmesiyle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (Fed) yıl sonuna doğru politika faiz oranını yüzde 2.50 ile 2.75 arasında bir hedef aralığa düşüreceğini öngördü.

UBS’in Küresel Ekonomi ve Strateji Araştırmaları Başkanı Arend Kapteyn, Salı günü CNBC’ye yaptığı açıklamada başlangıç koşullarının “12 ay önceye göre çok daha kötü” olduğunu belirtti. Özellikle ABD ekonomisinden “tarihi büyüklükte” bir kredi çekilmesinin yaşandığına dikkat çekti. Bu gelişmeler, Fed’in ekonomik durgunluk karşısında nasıl bir yol izleyeceği konusunda önemli ipuçları sunmuş oldu.

Dünyanın en büyük ekonomisi resesyona sürükleniyor

İsviçre merkezli global banka UBS, ABD Federal Rezerv’in 2024 yılında faiz oranlarını piyasa beklentilerinin neredeyse dört katı olan 275 baz puan düşürmesini beklentisine girdi. Bu durum, dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona sürüklenmesiyle ilişkilendirildi.

UBS’nin Pazartesi günü yayımlanan 2024-2026 ABD ekonomisi görünüm raporunda, 2023 yılında ekonomik direnç gösterilmesine rağmen, birçok aynı rüzgarın ve risklerin devam ettiği belirtildi. Ayrıca bankanın ekonomistleri, 2023’te ekonomik engellerin üstesinden gelmeyi sağlayan büyüme desteklerinin birçoğunun 2024’te devam etmeyeceğini öne sürdü.

UBS, artan işsizliğin 2024’te ekonomik çıktıyı zayıflatacağını ve bu durumun Federal Açık Piyasa Komitesi’ni (FOMC) ilk olarak enflasyon düşerken nominal fon oranının giderek kısıtlayıcı hale gelmesini önlemek için, daha sonra yıl içinde ekonomik zayıflığı engellemek adına faiz oranlarını düşürmeye yönlendireceğini belirtti.

FOMC Mart 2022 ile Temmuz 2023 arasında federal fon oranını yüzde 0.25-0.5 hedef aralığından yüzde 5.25-5.5’e çıkarmak için 11 faiz artırımı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası o zamandan beri faizleri bu seviyede tuttu ve piyasaların çoğu, faiz oranlarının zirveye ulaştığı ve gelecek faiz indirimleri ve bu faiz indirimlerinin ölçeği üzerine spekülasyon yapmaya başladı.

Ancak Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta FOMC’nin henüz enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefine geri döndürmek için yeterliliğinden “emin olmadığını” söyledi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Beyza Nur Kızıldemir

Beyza Nur Kızıldemir 6 Temmuz 1997 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise yıllarını Bursa’da geçirdi. Şu an İstanbul’da yaşıyor. Çocukluğundan bu yana tiyatro, müzik, sinema ve edebiyata ilgi duydu, zaman zaman bu branşlarda eğitimler aldı. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olan Beyza, aynı zamanda Gazetecilik bölümü ile de çift anadal yaptı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala