bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,486.28 0.50%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,144.78 0.06%
bnb
BNB (BNB) $ 610.02 0.25%
solana
Solana (SOL) $ 144.39 1.69%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527072 0.58%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470429 0.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151124 0.29%

İngiltere, NATO Kafa NATO Mermer

62d17f5f4e3fe116206881b0

Ben bu İngiltere kadar yüzsüz ülke görmedim! Hükümet ve merkez bankası (BoE) el ele verdiler; önce kendi emeklilik fonlarını sonra da tüm dünyayı batırma noktasına getirdiler. Ama yine de hala tek dertleri kriptovarlıklar.

İngiltere Finansal Davranış Otoritesi (FCA) kripto yatırımcılarının tüm paralarını kaybetmeye hazır olması gerektiğini açıkladı. FCA’nın piyasalardan sorumlu yöneticisi Sarah Pritchard kriptoparalar hakkında şöyle konuştu:

“…Bu varlıklar yüksek risk barındıran yatırım araçlarıdır. İnsanlar paralarını kaybetmenin ne demek olduğunu henüz anlamış değiller.”

Kriptovarlıkların yüksek risk içerdiğini sağır sultan bile duydu. İnsanlar kriptoda düşüş sezonlarında para kaybetmenin ne demek olduğunu da biliyor. Sayın FCA, asıl büyük sorun klasik sistemin yıllardır en güvenli dediği varlıkların patlamaya başlamış olması değil mi?

Sevgili FCA, tüm dünyada en güvenilir olarak yıllardır anlattığınız devlet bono ve tahvillerinin bu sene Bitcoin’den daha fazla değer kaybetmesi hakkında bir diyeceğiniz var mı?

Örneğin Financial Times’ın haberine göre İngiltere’nin 2073 vadeli enflasyon korumalı devlet tahvili 2022’de %80 değer kaybetti! (1) Oysa Bitcoin’de değer kaybı bu yıl %59,8. Devletin borçlanma senedi Bitcoin’den daha volatil hale geldi. Durum sadece İngiltere’ye özgü değil. Avusturya’nın 100 yıl vadeli tahvili son iki yılda %70 civarında eridi ve bir çok başka ülkede benzer durumlar söz konusu.

Sayın FCA, klasik finans sisteminin en kuvvetli olması gereken parçası emeklilik fonları değil miydi? Hani çok sağlam olmaları gerektiği için sadece çok yüksek kalitede araçlara yatırım yapmalarına izin verdiğiniz şu emeklilik fonları. Nasıl becerdiniz de bunları batma noktasına getirdiniz? Devlet tahvillerinin değerleri, kriptovarlıklar gibi çok kısa sürelerde aşırı düşüşler gösterdiğine göre, yatırımcıları korumak için tahviller hakkında neden benzer bir risk uyarısı yapmıyorsunuz? Yoksa siz yatırımcıları değil tahvilleri çıkartan devletleri mi koruyorsunuz?

Ah ama pardon tabi yaa!… 2008 Krizi öncesinde emlak varlıklarına dayalı tahvillere en yüksek kredi notlarını da kankileriniz kredi derecelendirme kuruluşları vermişti değil mi? Sahi sevgili FCA, hem İngiltere’de hem tüm dünyada vatandaşları yanıltan bu kredi derecelendirme kuruluşları için de ‘Aman bunlar çok risklidir verdikleri notlara güven olmaz‘ diye bir uyarı yayınlamak hiç aklınıza geldi mi? 2008 Krizinde milyonlar evlerini ve işlerini kaybetti. Bu insanları bugün kriptoparalara karşı uyardığınız gibi hiç uyarmış mıydınız?

İngiltere sen önce kendi kapının önünü temizle. Yoksa tüm dünya finans sistemini yeni bir çöküşe sürükleyeceksin. Sayın çifte standartlı FCA, senin de başına 21 bin küsür kriptovarlık kadar taş düşsün…

(1) https://www.ft.com/content/b3a83be1-a79f-4887-a622-cb1c7717e93f

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala