bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,347.24 0.59%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,138.81 0.01%
bnb
BNB (BNB) $ 608.83 0.37%
solana
Solana (SOL) $ 144.08 1.50%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529353 1.10%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470636 0.39%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150511 0.21%

IMF El Salvador’un Bitcoin Hamlesinden Neden Rahatsız?

imf Bitcoin

Küçük Orta Amerika ülkesi El Salvador Çarşamba günü Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul etti. Bu tarihi bir adımdı. Bitcoin El Salvador’da yasal ödeme aracı haline geldi. Yani herhangi bir işlemde ödemeyi Bitcoin ile yapmak isterseniz karşı taraf bunu kabul etmek zorunda.

Bu durumda bir süre önce Bitcoin ile ödeme kabul etmeyeceğini ilan eden Tesla dahil tüm uluslararası dev şirketler (Google, Netflix, IBM, Shell aklınıza kim geliyorsa) artık El Salvador’da Bitcoin kabul etmek zorunda. Hepsi bunun için gerekli altyapıyı oluşturacak. Böylece başka ülkelerindeki olası benzer durumlar için de mecburen hazırlık yapacaklar.

Elbette artık El Salvador devleti de Bitcoin kabul edecek. Ekonomik aktörler başta vergi olmak üzere her türlü devlet ödemesini de Bitcoin ile yapabilecek. Bu durum başka devletlerin örnek alacağı bir model oluşmasını da sağlayacak.

El Salvador 150 milyon dolarlık bir Bitcoin fonu oluşturacağını da açıkladı. Böylece tarihte ilk kez egemen bir devlet (merkez bankası) resmi olarak Bitcoin satın alacağını ilan etmiş oldu.

El Salvador’un tam bir ‘Bitcoin Ülkesi’ olmak yolunda başka adamları da var. Üç Bitcoin yatırım yapan herkese süresiz oturma izni veya vatandaşlık verilmesi söz konusu. Ayrıca El Salvador ülkedeki volkanların temiz enerjisinden faydalanarak Bitcoin madenciliği yapmaya da hazırlanıyor.

Peki bilin bakalım tüm bu tarihi gelişmeler ilk önce kimi rahatsız etti? Uluslararası Para Fonu yani IMF’yi!

El Salvador’un tarihi Bitcoin kararlarına imza atan 39 yaşındaki genç devlet başkanı Nayib Bukele, IMF ile yardım paketi görüşmeleri de yürütüyordu. Son buluşmadan hemen önce gazeteciler IMF yetkilisi Gerry Rice’a Bitcon’i sordu. Rice şöyle cevap verdi: “El Salvador’un Bitcoin’i yasal para olarak kabul etmesi, makroekonomik, mali ve hukuki açıdan birçok sorunu beraberinde getiriyor.”

IMF Neden rahatsız oldu? Öncelikle eski IMF Başkanı (halen Avrupa Merkez Bankası Başkanı) Christine Lagarde, Şubat ayında, sanki üzerine vazifeymiş gibi Merkez Bankalarının (egemen devletlerin) Bitcoin almasının söz konusu bile olmadığını söylemişti. El Salvador Bitcoin alacağını açıklayarak Madam Lagarde’ı 3 ay içinde haksız çıkardı. IMF’in karizması çizildi.

Daha önemlisi IMF birçok yeni sanayileşen ülkeyi, özellikle ABD’nin arka bahçesi olarak gördüğü Latin Amerika ülkelerini, borçlandırarak kontrol ediyor. Türkiye tarihinden de biliyoruz. IMF size borç verir sonra da hangi ürüne ne zam yapacağınıza, kime ne kadar maaş vereceğinize, nerede özelleştirme yapacağınıza vs bir sürü politikanıza karışır. Yani aslında egemenliğinizi önemli ölçüde elinizden alır.

El Salvador, 150 milyon dolarlık Bitcoin yatırımı yapacak. Bitcoinde sıradan bir performans ile bu para 4-5 yıl içinde 20 kat değerlenebilir. 3 milyar dolara ulaşabilir. El Salvador gibi toplam ekonomisi 25 milyar dolar olan bir ülke için büyük para. Ayrıca El Salvador ülkeye Bitcoin getirenlere vatandaşlık verecek, birçok kanuni zemin arayan kriptopara firmasına ev sahipliği yapacak. Buralardan da daha milyarlarca dolar yatırım çekebilir.

Böylece küçük bir ülke IMF prangalarından tamamen kurtulabilir. Üstelik bu örnek teşkil edecektir. Şimdiden Brezilya, Arjantin, Paraguay gibi başka Latin Amerika ülkelerinde çeşitli politikacılar Bitcoini destekleyecekleri açıklamaya başladı. Çok büyük ihtimalle bu iş Latin Amerika’da da kalmayacak dünyanın gelişen birçok ülkesine yayılacaktır.

IMF’te alarm zilleri çalmasın da kim de çalsın? Elbette bu durum, Bitcoini anlamadıkları için yıllardır bu bağımsız sınırlı parayı küreselcilerin, Rotihschild’lerin vs icadı ya da balon diye tanıtan Türkiye’deki birtakım cahillere de kapak oldu.

İşin en ilginç yanı El Salvador, IMF’ten 3 yıllığına 1 milyar dolar kredi almak için görüşüyor. Anlaşma sağlanırsa El Salvador aslında Bitcoin yatırımlarını IMF parası ile finanse edecek. İşte bu da çok ironik olacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala