bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,109.71 7.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,024.36 5.45%
bnb
BNB (BNB) $ 585.51 4.00%
solana
Solana (SOL) $ 160.86 13.50%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517705 3.90%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.453692 6.14%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154748 6.15%

Humex Kripto Para Dolandırıcılığı: Kurucular Ülkeyi Terk Etti

Thodex 2.0 Humex Kripto Para Dolandiriciliği

Kripto para sektörü her ne kadar büyümeye devam etse de kötü niyetli aktörlerin de sayısı hızla artıyor. Son olarak yakın zamanda binlerce kişinin zarar görmesine sebep olan kripto para borsası Thodex vakasının benzeri yeniden yaşandı. Bir süredir Türkiye’de varlık gösteren Humex adlı bir kripto borsası bütün çekim işlemlerini kapattı. Bugüne damga vuran olaylardan biri de Humex kripto para borsası dolandırıcılığı oldu.

Thodex 2.0 Humex Kripto Para Dolandiriciliği 1 1

Humex Kripto Para Dolandırıcılığı İddiası

Merkezi kripto para borsaları kullanıcılarının varlıklarını belirli merkezi bir borsada tutuyor. Bu borsaların yatırımcılarının güvenini suistimal etmesi durumunda ise kullanıcılar varlıklarına bir daha erişemeyebiliyor. Yine Humex örneğinde olduğu gibi kullanıcılar varlıklarını borsadan çekemediklerini birçok sosyal mecradan duyurdu. Humex Twitter adresini kapatırken, Instagram hesabı üzerindeki son paylaşımda kullanıcılar hesaplarına erişemediklerini ve paralarını çekemediklerini belirtti. İşe alım sürecinde ise kişinin işe alınması için çevresinden birine 100 dolarlık yatırım yaptırması gerekiyor.

TRT Haber‘den Şeyma Vural’ın haberine göre Humex’in kurucusu Franko Çonk Enrikuez ve CEO’su Tank Kaiçe’nin 20 milyon dolar ile yurtdışına kaçtığı ve CEO’nun kendi ülkesinde de dolandırıcılık suçundan hüküm giydiği iddia edildi. Platformdaki paralarını çekemeyen kullanıcılar ise suç duyurusunda bulundu. Şirkette çalıştırılan 75 kişi ise maaşlarını alamadıklarını belirterek madur olduklarını belirtti.

Bu olayların ışığında varlıklarına erişemediklerini belirten Humex kullanıcıları, Twitter ve Instagram üzerinden belirtirken, bir Twitter kullanıcısı 12 Nisan’da gerçekleştirdiğini iddia ettiği bir iş görüşmesinden detaylar paylaştı.

“hanniballl31” adlı kullanıcı, ofiste 20-25 kişinin iş için oraya geldiğini be tüm adaylara bir odada bilgiler verildiğini söyledi. Kullanıcı borsanın HTC token planı hakkında şunları ekledi:

“HTC token’ının Mayıs’ta borsaya gireceğini söylüyorlar ve 1 HTC tokeninin 10 cent olduğunu söylüyorlardı. Hedeflerinin ise Mayıs ayında 5.000 dolar olduğunu söylediler.”

Twitter üzerinden paylaşılan bilgilere göre borsa, piyasaya 10 milyon HTC token vermeyi ve sonrasın 9 milyonunu yakmayı planlıyordu. Çalışanlara ise 2 haftalık ilk sözleşme ve devamında 2 aylık çalışma sonrası kadro teklif edildi.

Ek olarak 31 Mayıs’ta yetkililerin yüklü miktarda belge yaktığı da iddia ediliyor.

Humex Ne Vadediyordu?

Humex’in sitesi üzerinden ufak bir araştırma yaptığımızda, bir kripto borsasından ziyade bir ponzi şeması göze çarpıyor. Kullanıcılara “Yüksel Frekanslı Algoritma” dedikleri bir bot olduğu söyleniyor. Kullanıcılar paralarını yatırıyorlar ve bu bot bu paralar üzerinden alım satım yaparak kâr elde ediyor. Bu işlemden ise komisyon keserek kalanı kullanıcıya aktarıyor. Bu noktada sistemin Bitconnect ile neredeyse aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala