bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,488.28 0.91%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,152.05 0.51%
bnb
BNB (BNB) $ 608.62 0.42%
solana
Solana (SOL) $ 144.27 1.27%
xrp
XRP (XRP) $ 0.524348 0.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.468912 0.03%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151203 0.97%

Gizlilik Coinleri Geleceğimiz Mi?

LfIWgEvv7eQxowzxo2fYPBh2gAo1 hub3q9q

Kripto paralar tamamen anonimlikle ilgili olsa da, çoğu durumda, bu gerçeklerden uzaktır. Tüm işlemler bir blockchain üzerine kaydedilir ve böylece herkes tarafından görüntülenebilir ve gerçekten istenirse, bir kimliği bir kripto adresine bağlamak da mümkündür. Bunun nasıl yapılabileceğinin en eski ve muhtemelen en belirgin örneği, FBI tarafından gerçekleşmişti. 2011 yılında ünlü bir Darknet pazar yeri olan Silk Road’u kapatan FBI, 144.000’den fazla Bitcoin’e el koymuştu.

Bir risk sermayesi firmasında eski bir savcı ve yatırımcı olan Andreessen Horowitz Kathryn Haun, Blockchain’in ‘dijital ekmek kırıntıları’ olduğunu söyledi ve “Kolluk kuvvetlerinin oldukça iyi takip edebileceği bir iz var ” diye ekledi.

İfadesi, Colonial Pipeline bilgisayar sistemlerinin bir fidye saldırısında kapatıldığı başka bir vakayı takip ediyor. Saldırganlar 75 Bitcoin fidye istedi. FBI, 63.7 BTC’yi takip edip kurtarabildi. Haun, daha sonra şunları ekledi: “Saldırganlar kripto para birimi kullandığı için fidye takip edildi ve çok kolay ve hızlı bir şekilde geri alındı. Bir banka hesabı üzerinden yapılsaydı, özellikle bir banka yurt dışındaysa, bir bankadan kayıt almak aylar hatta yıllar alırdı,” dedi.

Yani kripto, çoğu insanın inandığı kadar gizli değildir. Ama bu herhangi bir kripto para birimi hakkında söylenebilir mi? Kesinlikle hayır.

%100 gizli olduğunu iddia eden birden fazla kripto para birimi vardır. Bu, ağlar içindeki işlemlerin izlenemeyeceği veya cüzdan adreslerinin kişilerle ilişkilendirilemeyecek şekilde değiştirildiği anlamına gelir. Birçok gizlilik coinleri arasında Monero ve ZCash, en popüler olanlardır.

Zor Bir Geçmiş: Yeni Yasaklar ve Daha Fazla Endişe

Kripto para birimleri, özellikle gizlilik coinleri, karmaşık bir geçmişe sahiptir. Düzenleyicilerin söylediğine göre birçok yasa dışı faaliyet için kullanılmışlardır. Ancak ilginç bir şekilde, son veriler Bitcoin’in hala varlık aklama için tercih edilen bir seçenek olduğunu gösteriyor.

LfIWgEvv7eQxowzxo2fYPBh2gAo1 c993q6w
Kaynak burada.

Ancak, düzenleyicilerin neden Bitcoin’e karşı bir şeyleri olmadığını hepimiz anlıyoruz. Bitcoin Blockchain’inde işlemler izlenebilir.

Şimdi gizlilik coin’lerine dönelim.

Piyasa değerine dayalı en büyük özel kripto para olan Monero, pek çok borsada desteklenmemektedir.

Tornado Cash’in yasaklanması ve geliştiricisinin tutuklanması gibi yeni olaylar, gizlilik coin’lerin geleceği hakkında daha fazla endişe uyandırdı. Şimdilik, Avustralya ve Güney Kore gibi bazı ülkeler, gizlilik coinleri ile yapılan takasları desteklemek için borsaları yasaklıyor. Japonya’da ise gizlilik coinleri yasa dışıdır.

Kripto düzenlemesinin sıkılaştırılması ve KYC/AML prosedürleri için daha katı gereksinimlerin uygulanması, borsaların gizlilik coin’lerinde takas hizmetini sunmasını giderek zorlaştırabilir. Örneğin Monero, KYC prosedürlerini atlatmak için geliştirildi.

Tüm bu ayrıntılar, insanlara gizlilik coinlerinin gerçekten bir geleceği olup olmadığını ve bu paralara yatırım yapmanın çok riskli olup olmadığını düşündürtüyor.

Gizlilik Coin’lerinin Geleceği Var mı?

Evet, her ne kadar gelişmek için önemli zorluklarla karşılaşsalar da, bir gelecekleri var.

Tornado Cash vakasından sonra ABD Hazine Bakanlığı, işlemleri anonimleştirmeye yönelik bir çabanın, düşmanlarla ticarete yönelik yaptırımları ihlal etmek olarak kabul edilebileceğini açıkça ortaya koydu.

Gizlilik coin’lerinden hiçbir yerde bahsedilmese de, hoş karşılanmayacakları (düzenleyiciler tarafından şu anda bile hoş karşılanmıyorlar) belirtildi. Belki de bir sonraki adım, onlara karşı olmak olabilir. Tıpkı Tornado Cash’te olduğu gibi, onları yasa dışı ilan etme olasılığı gibi bir adım atılabilir.

Bu adım neden henüz atılmadı?

Bence asıl sebep şu an için gizlilik coinlerinin kullanımının pek rahat olmaması. Likidite seviyesi düşük, talep de ana kripto para birimlerine kıyasla yüksek değil. Şimdilik çok fazla konuşulmuyorlar. Tornado Cash ise konuşulurken para yatırma ve çekme sayısı artıyordu.

LfIWgEvv7eQxowzxo2fYPBh2gAo1 lba3qao
Kaynak: Dune Analytics

Gizlilik coinlerinin popülaritesi artmaya başlar başlamaz, düzenleyiciler bu konuda bir şeyler yapacaktır.

Bir gizlilik coin’ine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, sonuçlara hazır olmanızın ana nedenlerinden biri budur. Gelecekte tokeni çekemeyebilir veya başka bir token ile değiştiremeyebilirsiniz. Hatta birileri elinizde bir gizlilik coin’i tuttuğunuzu öğrenirse, terörü finanse etmekle veya başka bir şeyle suçlanmanız ve hapse girmeniz bile oldukça olasıdır.

Diğer bir zorluk da gizlilik coin’lerinin kullanılmasıdır.

Ancak, gizlilik coinlerinin finansal sistemin geleceği olduğuna inanan bir hayli kişi bulunuyor. Bitcoin ve hatta Ethereum değil. Bu kitleye göre Ethereum, birden fazla dApp’i barındırmak için kullanılacaktır ancak gizlilik coin’leri finans dünyasını yönetecek.

Gizlilik coinlerinin sundukları tüm avantajlardan yararlanmaya henüz hazır değiliz. Ancak Web 3.0’ın benimsenmesi ve dolayısıyla gerçekten merkezi olmayan bir ağın gelişiyle işler değişebilir. Sonuçta anonimlik, kripto para biriminin verdiği önceliklerden biridir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala