bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,293.03 0.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,585.52 1.96%
bnb
BNB (BNB) $ 576.74 3.50%
solana
Solana (SOL) $ 192.57 1.63%
xrp
XRP (XRP) $ 0.618622 0.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.679782 2.53%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150654 1.39%

Paylaş

Blokzincir Teknolojileri ve Oyuncu Hakları

blockchain coinbase kriptokoin com

Son yıllarda, Blokzincir teknolojileri oyun sektöründe ciddi anlamda ön plana çıkmaya başladı. Sadece 2021 yılında hyper-casuel dediğimiz oyun türleri 4 milyar dolara yakın yatırım aldı. 

“Blokzincir ve oyun sektörü” dediğimizde genel bakış açısı maalesef “pay to win -> play to earn” dönemine geçiş olarak yani para harcayanların oyun oynayabildiği (oyunlarda avantaj elde ettikleri) dönemden, oyun oynayarak para kazanılabildiği yeni bir dönem olarak yorumlanıyor. Kısmen doğru, ancak mesele para kazanmak ise hali hazırda birçok oyuncu zaten oyunlardan para kazanabiliyor. Kimisi oyunlarda elde ettiklerini satarak, kimisi de yayın yaparak belli bir gelir elde edebiliyorlar. 

Ancak konuyu sadece bu şekilde ele aldığımızda oyun firmalarına da, oyunculara da tam anlamıyla hitap etmiş olmuyoruz. Konuyu anlatamadığımız gibi karşı çıkacak bir topluluk oluşmasına bile sebep veriyoruz. Daha sonra da  “oyun sadece keyif almak için oynanır” söylemlerini oyuncu arkadaşlarımızdan ve topluluklardan sıklıkla duymaya başlıyoruz. Bundan dolayı blokzincir teknolojilerini oyun dünyasına entegrasyonunun öneminden bahsetmeden önce oyun dünyası “ne durumda?” , “niçinbuna ihtiyaç duyuluyor?” sorularını cevaplamamız, oyun sekötürünü biraz daha yakından tanımamız gerekiyor.

Turizmi bugüne kadar “bacasız fabrika” diyerek tanımladık ve geliştirmeye çalıştık. Ancak COVID-19 Sürecinde bacasız fabrikanın “temiz havasız” çalışmadığını  gördük. Dünyada bir çok ülkenin hali hazırda bacasız fabrikası “oyun sektörü” olma yolunda hızla ilerliyor. Bu işi 50 yıldır yapan ülkeler ise krizlerden en güçlü çıkan ülkeler arasında yerini almaya devam ediyor. Almanya, G.Kore, Çin, İsrail ve ABD başta olmak birçok ülke bu pastadan payını uzun süredir alıyor. Hem de sorgusuz sualsiz; ne Pasaport kontrolü var ne de vizeye ihtiyaç. Tek şart Tek Tık yani “Download”. Ancak bu ülkelerin hepsinin normalde her şeyi kuralına uygun yapıyor olmalarına karşın bu sefer –kasıtlı olarak- görmedikleri bir konu var: Oyuncu Hakları. 

Oyuncu haklarının önemini daha iyi anlatabilmek için gelin birlikte aşağıdaki örneği inceleyelim:

Son model otonom bir araç aldığınızı düşünün. Araç tamamen otomatik. Araca doğrudan Japonya’dan erişim var ve sürekli güncellemeler getiriliyor. Bu güncellemeleri sürekli satın alıyorsunuz (zorunlu da değilsiniz ancak konfor için paraya kıyıyorsunuz). Araç ve özelliklerine aylarca yıllarca para harcıyorsunuz. Aynı zamanda bu özellikleri öğrenebilmek içinde yine gecenizi gündüzünüze katıyorsunuz.

blokzincir teknolojileri ve oyuncu haklarif

Bir sabah uyanıyorsunuz ve kontağı çevirdiğinizde aracın ekranın da şu cevabı alıyorsunuz “Aracınız Kalıcı Olarak Kilitlenmiştir.”.

vfg

Yedek parça olarak değerlendiremiyorsunuz, firmaya neden yasaklandığınızı soruyorsunuz cevap yok. Haklı ya da haksız sebeplerle yasaklanmış olabilirsiniz. Ancak bu sistemi kontrol eden Japon firmayı denetleyen bir kurumda yok. Tüketici hakları da bu konuda doğrudan bir muhatap bulamıyor. O firma kafasına göre denetlemek amacıyla bile isterse aracınızı haftalarca kilitleyebilir. Ve dahası…
 
Nasıl hissederdiniz?

 İşte Türkiye’deki  oyuncuların içerisinde bulunduğu durum tam olarak bu. Türkiye’deki oyuncular derken ekleyelim, 2021 yılı Gaming in Turkey raporlarına göre 40 milyon oyuncu ve 1.2 milyar dolar harcama söz konusu. Eğer firmaların kendi içlerinde oyuncularının haklarını tam olarak denetleyen kollayan bir mekanizma yoksa vay haline oyuncuların.

Sadece bununla da kalmıyor maalesef. Oyun firmalarının oyunları kapatmaları, sunucu hatalarından dolayı yaşanan aksaklıklar, dolandırılma olayları, bazı kötü niyetli oyun görevlilerinin  oyun ekonomisini manipüle etmesi; el altından item satışlarının gerçekleşmesi ve hatta sonu şiddet olaylarına kadar giden olaylar silsilesi… 

Aslında uzun yıllar bu konularda birçok öneri ve rapor hazırladık. Ancak kimi zaman politik engeller kimi zaman da hukuksal süreçlerin bu teknolojik yeniliklere ayak uyduramamasından dolayı pek bir ilerleme kaydedemedik. Oysaki hem politik açıdan hem de ekonomik açıdan önem arz eden bir konuydu.

Tüm bunlar yaşanırken ve yıllar akıp geçerken blokzincir teknolojileri çıka geldi. 

blokzincir teknolojileri ve oyuncu haklaria

Blokzincir Teknolojileri oyun sektöründe bir nevi “tekerleğin bulunduğu çağı” yaşıyor. Yani şu anda tam bir otomobil değil. O yüzden sistemin kendi içerisindeki sınırlamalar olduğunu söylemeden geçemeyiz. Bunlar için başlıca, ölçeklendirme problemlerinin yaşanması, basit oyunlar içeriyor olması, kullanıcı sayısının istenilen düzeyde olmaması ve üretilen oyun miktarına göre alınan yatırım fonlarının -şuanda- bir hayli düşük olması gibi sıralayabiliriz. Ancak Oyun sektöründeki problemlere merhem olduğu noktalara bakarsak ciddi anlamda önümüzde uzun bir yol olduğunu görebiliriz.

Özellikle merkeziyetsiz olması, oyuncuların elde ettikleri içeriklerin birer dijital varlıklara dönüşüyor olması, farklı oyunlarla etkileşim imkanlarının doğması, oyun ekonomisinin korunması, oyun kapansa dahi oyuncunun varlıklarının devam edebiliyor mükemmel bir ekosistem oluşturabiliyor.

Konuya farklı bir açıdan daha yaklaşmak istersek bu da oyun firmaları konusu olacaktır. Türkiye gibi sektörde yeni yeni unicornlar çıkartan ülkelerin sayısı arttıkça, sektörü tek başına domine eden ülkelerin bizlerin, kendi ülkerinden para kazanmasına sınırlama getirmesi an meselesi. İşte bu noktada yerli oyun firmalarının blokzincir teknolojileri aracılığıyla para kazanmalarını desteklemek sektörde ciddi bir şekilde yükselmelerini sağlayacaktır diye umuyoruz. 

Genelde milli meselelerde “olmadığımız masa yok” diye konuştuğumuz noktalar olur. Ancak bu sefer farklı olarak masayı kurma şansı hala bizde. Endüstri 4.0’da kaçırdığımız treni Web 3.0’da kaçırmayarak sadece oyun sektörü değil, birçok sektöre yön verebiliriz. 

Muzaffer HAYTA

Bilgisayar Mühendisi 

Web3 Teknolojileri Derneği Oyun Endüstrileri Koordinatörü

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala