bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,419.26 0.66%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,154.95 0.73%
bnb
BNB (BNB) $ 613.09 2.09%
solana
Solana (SOL) $ 148.49 2.17%
xrp
XRP (XRP) $ 0.526503 1.03%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47253 0.70%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152059 0.97%

Blockchain İle İlgili Herkesin Bilmesi Gereken 5 Sorun

1267581

Blockchain, son zamanların önemli teknolojik yeniliklerinden biridir. Her endüstri, sağlık, eğitim, finans, sigorta, lojistik veya tedarik zinciri Blockchain’i benimsiyor. Blockchain sadece mevcut sistemleri daha şeffaf ve güvenli hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda onları güvenilir hale de getirdi. Dolayısıyla, Blockchain teknolojisinin benimsenmesinde muazzam bir büyüme yaşandı.

Peki ya Blockchain gerçekten göründüğü gibi mi? Doğru cevap, hayır olacaktır. Blockchain teknolojisinde neyin yanlış gidebileceğini merak ediyor olmalısınız. Burada elimizde çokça seçenek var.

Blockchain’in Yıllar İçinde Karşılaştığı Sorunlar

Blockchain ile ilgili çok sayıda uygulama sorunu, tamamen teknolojinin hala geliştirme aşamasında olmasından kaynaklanmaktadır. Blockchain’in hala karşı karşıya olduğu sorunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

Ölçeklenebilirlik

Ağın, özellikle halka açık blok zincirler için benimsenmeyi sınırlayabilen teknik ölçeklenebilirliği, blok zincirinin karşı karşıya olduğu en büyük teknolojik zorluklardan biridir.

Ancak işlem hızları açısından, iki iyi bilinen Blockchain ağı olan Bitcoin ve Ethereum oldukça çok geridedir.

Ethereum blok zinciri, Bitcoin ağının bir saniyede işleyebileceği üç ila yedi işlemle karşılaştırıldığında saniyede yaklaşık 20 işlem gerçekleştirebilir.

Birlikte Çalışabilirlik

what is asset tokenization main 1600

O kadar çok Blockchain ağı var ki, Blockchain teknolojisine şu anda bir kaos havası hakim. Birbirleriyle etkileşime geçmek için, Blockchain’lerin ortak bir standartları bulunmuyor. Tutarlılık eksikliği nedeniyle, Blockchain protokolleri güvenliklerini kaybederek toplumsal kabulü neredeyse imkansız hale getiriyor.

Hız

Blockchain’ler, yavaş ve verimsiz olabilen kapsamlı, dağıtılmış ve şifreli platformlardır. Ağdaki kullanıcı sayısı arttıkça geçişlerin işlenmesi daha uzun sürer. Sonuç olarak, işlemler normalden daha pahalıdır ve bu da ağlardaki kullanıcı sayısını sınırlar.

Enerji Tüketimi

Ağ geliştikçe, enerji kullanarak faaliyetlerine devam eden hesaplama gücü için, daha fazla katılımcı ve daha büyük bir rekabet olmalıdır. Yalnızca bir düğüm, bir sonraki bloğu onaylama ayrıcalığına sahip olduğunda sonuç olarak, enerji kullanımı inanılmaz derecede israf seviyesine gelmiş olacaktır. Proof of Stake yaklaşımı, enerji kullanımı sorununa bir çözümdür.

Ancak böyle bir sistemin kendi başına zorlukları vardır. Bunun bir nedeni, bir risk kanıtı sisteminin, bir iş kanıtı sisteminden çok daha karmaşık kod gerektirmesidir. Bundan dolayı daha fazla kusur ve güvenlik açığı gerçekleşebilir.

Güvenlik

digital transformation 1

Bu durumda başka bir konu da güvenliktir. Hepimizin bildiği gibi her Blockchain teknolojisi kendi güvenlik özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte, diğer tüm teknolojilerde olduğu gibi, Blockchain’in de birkaç güvenlik açığı vardır. Blockchain’in geniş çapta paylaşılması gerekiyor.

Çözüm

Blockchain teknolojisinin sorunları olmasına rağmen, birçok uzman çözümler üzerinde çalışıyor. Geliştiriciler, pazar ve teknoloji ilerledikçe Blockchain teknolojisi için düzinelerce daha fazla uygulamayı ortaya çıkaracaktır. Sonuç olarak, Blockchain veri taşıma ve depolama prosedürlerinin hızını ve güvenliğini artırmayı vaat ediyor. Şu anda sahip olabileceği sorunlara rağmen, yaşamlarımız daha dijital hale geldikçe, kaçınılmaz olarak Blockchain’i bir çözüm olarak benimsemek için daha fazla nedene sahip olacağız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sinancan Öztürk

Sinancan Öztürk, 19 Nisan 2001 tarihinde İstanbul’da doğdu. Küçüklüğünde her kitabı ayrı bir evren olarak gören Sinancan, bir gün kendi evrenlerini yaratmaya karar verdi ve zihninde dolup taşan karakterleri sayfalara dökmeye başladı. Çizgi romanlara fazlasıyla sevgi gösterdi ve geceleri kozmoloji belgeselleri izlemekten büyük keyif duydu.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala